Μπαράζ νομοσχέδιων λίγο πριν κλείσει η Βουλή – Ποιο “κλειδώνει” τις πρόωρες εκλογές

 Μπαράζ νομοσχέδιων λίγο πριν κλείσει η Βουλή – Ποιο “κλειδώνει” τις πρόωρες εκλογές

Έρχεται μπαράζ νομοσχεδίων λίγο πριν διακόψει το Κοινοβούλιο τις εργασίες του για τις θερινές διακοπές. Μάλιστα, δεν αποκλείεται αυτά τα υπό ψήφιση νομοσχέδια να είναι και τα τελευταία που φέρνει η κυβέρνηση αν κι εφόσον ο πρωθυπουργός αποφασίσει προκηρύξει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Το κοινοβούλιο φέτος δεν θα προχωρήσει στην συγκρότηση θερινών τμημάτων αλλά θα διακόψει τις εργασίες του από τις 28 Ιουλίου ως τα τέλη Αυγούστου.

Της Άννας Καραβοκύρη

Εφόσον λοιπόν επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και η προκήρυξη τους αρχές Σεπτεμβρίου είναι προφανές πως η κυβέρνηση δεν προλάβει να καταθέσει άλλα νομοθετήματα.

  • Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού «ξορκίζουν» τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών λέγοντας πως «η κυβέρνηση φέρνει σειρά νομοσχεδίων επειδή έχει να διεκπεραιώσει βαριά νομοθετική ατζέντα και δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης» υπογραμμίζοντας πως βασικό μέλημα του πρωθυπουργού παραμένει η ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.  

«Σημαία» των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση αποτελεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει «τολμηρό και μεταρρυθμιστικό».

  • Κατά την επεξεργασία του εν λόγω νομοσχεδίου στην Βουλή, η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» καθώς επέρχονται ριζικές αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία των ανώτατων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που βρίσκουν αντίσταση απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επίσης, ένα άλλο νομοσχέδιο που ενδεχομένως θα προϊδεάσει για τις προθέσεις του πρωθυπουργού όσον αφορά το χρόνο των εκλογών είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Αν η κυβέρνηση επιχειρήσει λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο-σκούπα του Υπουργείου Εσωτερικών με διατάξεις που θα αφορούν οργανωτικά θέματα των εθνικών εκλογών τότε θεωρείται βέβαιο ότι οσονούπω θα θυροκολληθεί στην Βουλή και το Προεδρικό Διάταγμα με την ημερομηνία των εθνικών εκλογών.

Ωστόσο, χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης  και ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας παρουσίασαν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την  Δημοτική Αστυνομία, τα Νομικά πρόσωπα διαχείρισης και λειτουργίας λαϊκών αγορών και τα ζητήματα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Επίσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε  νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ενώ ο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε το νομοσχεδίου που θα κατατεθεί  για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής παρουσίασε στον πρωθυπουργό το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπεραστικές και αστικές οδικές μεταφορές επιβατών. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος προανήγγειλε πως θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων.

Παναγιώτης Δρίβας