• 21 Οκτωβρίου, 2020

Μπακογιάννη: “Η Τουρκία θα επιχειρήσει να βάλει τους δικούς της όρους προκαλώντας θερμό επεισόδιο”

 Μπακογιάννη: “Η Τουρκία θα επιχειρήσει να βάλει τους δικούς της όρους προκαλώντας θερμό επεισόδιο”

Την πρόβλεψη πως η Τουρκία ίσως επιχειρήσει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με τη νέα έξοδο του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πιθανώς και με παραβίαση δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας μεταξύ των 6 και 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο, διατύπωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το πρωί στον Σκάϊ.

“Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση. Έχουμε ένα δύσκολο τρίμηνο μπροστά μας. Εμείς, μαζί με τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς, είχαμε θέσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τον διάλογο: τις διερευνητικές επαφές με σκοπό την συζήτηση της υφαλοκρηπίδας”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στη συζήτηση (με πρόταση και του Αλέξη Τσίπρα) για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

“Η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας το οποίο όμως θα ασκηθεί από εμάς όταν το κρίνουμε αναγκαίο και χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν”, τόνισε χαρακτηριστικά. Όμως δεν πρέπει να γίνει σπασμωδικά ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις. Πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής. Θα ήταν μέγα σφάλμα να παρασυρθούμε από συναισθήματα και να πέσουμε στην παγίδα της Τουρκίας”, ανέφερε.

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως “δεν αποκλείεται να υπάρξει μια πιο αποφασιστική παρέμβαση των ΗΠΑ και αυτό διότι ο Τραμπ δεν επιθυμεί την διάλυση της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη φάση των αμερικανικών εκλογών.

Οι ΗΠΑ έχουν πλέον μια πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Τουρκία.
Τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά για εμάς και αυτό φαίνεται από την πρόσφατη δήλωση του State Department.”