Μπάιντεν: Οι σφαγές των Αρμενίων ήταν γενοκτονία – Έντονη αντίδραση της Άγκυρας

 Μπάιντεν: Οι σφαγές των Αρμενίων ήταν γενοκτονία – Έντονη αντίδραση της Άγκυρας

Με αφορμή την 107η επέτειο από την έναρξη της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προέβη σε μια δήλωση μνήμης για τους περίπου 1,5 εκατ. Αρμένιους «που απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης» από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας που τη χαρακτήρισε ως «ασύμβατη με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο». Παράλληλα, η δήλωση Μπάιντεν άφησε αιχμές κατά της Μόσχας, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη χαρακτηρίσει ως γενοκτονία όσα κάνουν οι Ρώσοι σε ουκρανικό έδαφος.

Αυτή τη φορά, πάντως, δεν έκανε ξεκάθαρη αναφορά στη ρωσική εισβολή, σημειώνοντας πως «ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση ενάντια στη διαβρωτική επιρροή του μίσους σε όλες τις μορφές του… δεσμευόμαστε ξανά να μιλήσουμε ανοιχτά και να σταματήσουμε τις φρικαλεότητες που αφήνουν μόνιμα σημάδια στον κόσμο».

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων για να καθορίσει τους όρους του σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εξοπλίζουν τους Ουκρανούς και επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

Σημειώνοντας ότι ο Μπάιντεν, εκπληρώνοντας μια προεκλογική υπόσχεση, χρησιμοποίησε τον όρο γενοκτονία για πρώτη φορά κατά την περσινή επέτειο. Οι προηγούμενοι ένοικοι του Λευκού Οίκου είχαν αποφύγει αυτή τη λέξη για δεκαετίες, ανησυχώντας προφανώς πως η Τουρκία θα μπορούσε να «προσβληθεί».

Όπως και πέρυσι, λοιπόν, η κυβέρνηση της Τουρκίας εξοργίστηκε από την ενέργεια του Μπάιντεν. «Δηλώσεις που είναι ασυμβίβαστες με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα γεγονότα του 1915 δεν είναι έγκυρες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με ανάρτησή του στο Twitter, κατηγόρησε ορισμένους δυτικούς ηγέτες για «υποκρισία».

Πηγή: Reuters, Axios

Βαγγέλης Μαρινάκης