Μοθωναίος: Κακοποιήθηκα σεξουαλικά από 6 ετών και άρχισα να το θυμάμαι στα 26

 Μοθωναίος: Κακοποιήθηκα σεξουαλικά από 6 ετών και άρχισα να το θυμάμαι στα 26

Μια συγκλονιστική εξομολόγηση έκανε στη Φαίη Σκορδά ο ηθοποιός Δημήτρης Μοθωναίος.

Ο ηθοποιός είπε στη Φαίη Σκορδά: «Ακούω πάρα πολλά πράγματα, τα οποία με θυμώνουν. Πραγματικά δεν μπορώ να δεχτώ το σχόλιο “Γιατί τώρα”. Μεγάλωσα σε μία οικογένεια με πολλή αγάπη, πολύ δομημένη. Οι γονείς μου καθηγητές, με μεγάλωσαν με αγάπη. Υπήρχε πρόσωπο στο πολύ στενό οικογενειακό μου περιβάλλον που με κακοποίησε πολύ μικρή ηλικία και εγώ δεν το αναγνώριζα ως κακοποίηση. Ξεκίνησε από τα 6 κατ’ εξακολούθηση. Έκανε πράγματα τα οποία δεν μπορούσα και εγώ ο ίδιος να τα αντιληφθώ ως κακοποίηση … αισθανόμουν ότι ο άνθρωπος αυτός με αγαπάει πάρα πολύ.

Είναι μνήμες που είναι θαμμένες μέσα στο σώμα. Έχω κάνει 11 χρόνια ψυχανάλυση για να δουλέψω αυτό που μου έχει συμβεί. Αναμνήσεις έχουν μπλοκαριστεί. Αυτός είναι ο μηχανισμός όταν συμβαίνει σε μία μικρή ηλικία. Εμένα αυτό με τρόμαξε. Ότι αγνοούσα όλα αυτά τα περιστατικά ήταν πίσω θαμένα στο μυαλό μου και όταν συνέβη κάτι πολύ χειροπιαστό που δεν μπορούσα να το αντικρούσω σε μία ηλικία μεγάλη, όταν ήμουν 26 χρόνων πια, τότε θυμήθηκα. Ήρθε ξανά αυτός ο άνθρωπος με προσέγγισε με έναν τρόπο και έκανε μία συγκεκριμένη κίνηση».

“Σε μεγάλη ηλικία κατάλαβα ότι αυτός ο άνθρωπος με κακοποιούσε”

Ο ηθοποιός συνέχισε λέγοντας «Όταν ήμουν μικρός δεν καταλάβαινα τίποτα. Έχω εικόνες διάσπαρτες να με πηγαίνει για μπάνιο σε μία παραλία και να ξαπλώνει δίπλα μου σε μία πετσέτα και μετά δεν θυμάμαι τίποτα. Αυτό ήταν κάτι που δούλευε πάντα μέσα μου για αυτό και υπήρχε και μία περίοδος που μόνο με το αλκοόλ μπορούσα να ξεπεράσω αυτό το σύννεφο που υπήρχε και που με ακολούθησε στην πορεία μου και διαμόρφωσε όλη τη σεξουαλική μου ταυτότητα. Και την ταυτότητά μου ως ανθρώπου. Δεν έχω καμία ενοχή απέναντι στην σεξουαλικότητα. Δεν λέω ότι η κακοποίηση καθόρισε τη σεξουαλικότητα μου αλλά δεν μπορώ να ξέρω και πως θα ήμουν αυτό δεν είχε συμβεί στην πορεία της ζωής μου.

Δικηγόρος Λιγνάδη: Είναι έντιμος, ειλικρινής και ισορροπημένος άνθρωπος

Προσπάθησα να κάνω συνεχώς σχέσεις και αντιλαμβανόμουν ότι αποτύγχανα γιατί συνέχεια κουβαλάω αυτό το τραύμα. Στην ηλικία αυτή κατάλαβα ότι αυτός ο άνθρωπος με κακοποιούσε. Τότε αισθανόμουν ότι με πλησίαζε ένας άνθρωπος που με αγαπάει για να με φροντίσει. Όταν αντιμετώπισα αυτόν τον άνθρωπο ευθέως μου ζήτησε να το ξεχάσω με απείλησε να μην το πω ποτέ σε κανέναν. Εγώ για πάρα πολλά χρόνια πραγματικά φοβόμουν μέχρι να βρω το κουράγιο να το πω στους γονείς μου οι οποίοι για δικούς τους λόγους και αυτοί δεν με στήριξαν».

“Οι γονείς δεν με στήριξαν”

Ο Δημήτρης Μοθωναίος ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλάνε: Οι γονείς μου ήταν «τσεκ» σε όλα τα σωστά κουτάκια και είχαν όλες τις προδιαγραφές να με στηρίξουν, αλλά δεν με στήριξαν και δεν μου έδωσαν ποτέ τη βοήθεια που μου χρειαζόταν. Προσπαθούσαν με διάφορους και πολλούς τρόπους να μου υποβαθμίσουν το γεγονός να το καταστήσουν ως μη γενόμενο.

Συνηδειτοποίησα ότι οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγεις, είσαι μόνος σου στη ζωή και ότι ο μόνος που μπορεί να υπερασπιστώ τον εαυτό μου είμαι εγώ. Αν είχα μεγαλώσει με άλλο τρόπο δεν θα συνέβαινε αυτό.

Θέλω οι άνθρωποι να παίρνουν δύναμη από τους άλλους και να βγαίνουν να μιλάνε. Αυτό είναι μόνο αισιόδοξο, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν να το μπλοκάρουν ή να το σταματήσουν..

Ημουν πάντα πολύ ειλικρινής με όλους τους ανθρώπους και σε όλες τις σχέσεις έκανα απόπειρα να μοιραστώ αυτό που μου είχε συμβεί. Δυστυχώς πραγματικά μέχρι να γίνει η δουλειά και να γίνει αλλαγή οι περιπτώσεις που προσέλκυα ήταν περιπτώσεις που θα ευνοούσαν ξανά την κακοποίηση και την ανακίνηση του τραύματος. Εμπαινα πάλι σε σχέσεις που οι άνθρωποι μου έκαναν το ίδιο. Έκανα προσπάθειες να έχω σχέση με κοπέλα, μια υγιή σχέση που δεν θα θύμιζε τίποτα από την κακοποίηση αλλά δεν πετύχαινε γιατί το τραύμα δεν είχε δουλευτεί».

“Νοσηλεύτηκα πάρα πολύ καιρό, ήμουν ανάπηρος”

Ο ηθοποιός συνέχισε λέγοντας: «Θεωρούσα ότι δεν είμαι άξιος να έχω μία καλή σχέση. Αλλά αυτό που μου άξιζε ήταν αυτό που είχα περάσει. Υπήρχε μία σχέση που ήταν η κορωνίδα της κακοποίησης – πολύ κακοποιητική – που έληξε με ένα τροχαίο ατύχημα. Εγώ ήμουνα μέσα στην παραζάλη αυτής της σχέσης και στην κόντρα και σε ένα πάρτι που έκαναν οι συμμαθητές μου από το σχολείο τους είδα πολύ «κανονικούς». Και εγώ είχα αυτό το βάρος για αυτό το μυστικό μέσα μου – σαν μία αίσθηση αδικίας. Φεύγοντας για να επιστρέψω στο σπίτι που μέναμε βρέθηκε ένα αυτοκίνητο και με πάτησε. Νοσηλεύτηκα πάρα πολύ καιρό ήμουν ανάπηρος και εκεί είχα το χρόνο να καταλάβω ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί πρέπει να γίνει αλλαγή.

Καιι η αλλαγή είναι πολύ δύσκολη και επίπονη, αλλά είναι αναπόφευκτη. Δυστυχώς έτυχε να μου συμβεί αυτό. Πρέπει να δουλεύω τετραπλά από όλους τους άλλους εγώ για να είμαι ήρεμος και ευτυχής και κάποια πράγματα είναι τελείως απαγορευμένα για μένα, όπως το ποτό.

Τώρα αισθάνομαι πραγματικά καλά είναι τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια που έχω μία νηφαλιότητα στο μυαλό και στην ψυχή. Για αυτό και επειδή έχω μάθει ότι ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον είναι πραγματικά να μοιραζόμαστε τις προσωπικές μας ιστορίες με όποιο κόστος θεωρώ και ελπίζω ότι θα μπορέσει να βοηθηθεί οποιοσδήποτε έχει βοηθηθεί και αναγνωρίζει κάτι από αυτό που λέω στην ιστορία μου.

Εχω να κοιμηθώ μία εβδομάδα από τότε που ξεκίνησε όλο αυτό δεν μπορώ να κοιμηθώ γιατί ξανά βιώνω όλο τον πόνο και το ανθρώπων και τον δικό μου μαζί. Μία καταγγελία που διάβασα πολύ πρόσφατα, που βγήκε τώρα στο φως της δημοσιότητας τη διάβασα ξανά, δεν έφαγα όλη μέρα, έκανα εμετό δεν χωράει στο μυαλό μου το μέγεθος της κτηνωδίας. Αισθάνομαι πραγματικά κοντά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους γιατί έχω ανταλλάξει μηνύματα και έχω έρθει σε επικοινωνία με όλους.

Kουβαλάω πάνω μου την ενοχή όλων των ανθρώπων που δεν μου αντιστοιχεί
Είμαστε πάρα πολύ λίγοι στο θέατρο και με κάποιους αναγκαστικά πρέπει να συνεργαστείς. Υπήρχε περίοδος το 2017 που είχα τρεις προτάσεις και πραγματικά προσπαθούσα να ζυγίσω μέσα μου ποιος είναι ο λιγότερο κακοποιητικός. Νομίζω ότι παρεξηγούνται η ευγένια και οι καλοί τρόποι και ο φόβος».

Τελειώνοντας ο ηθοποιός μίλησε για τον καθημερινό του αγώνα. «Καθημερινά ξυπνάω και κάνω μία ολόκληρη άσκηση και σειρά ασκήσεων επαναλαμβάνω στον εαυτό μου ότι αξίζω και έχω δικαίωμα στην ευτυχία και στην ομορφιά και ακόμα όσο και να το επαναλάβω δεν το πιστεύω. Όπότε συμβαίνει κάτι έχω την τάση να είμαι τελειομανής, να μην στεναχωρώ κανέναν, στη δουλειά μπορώ να τρελαθώ. Νομίζω ότι κάτι εγώ έκανα λάθος και κουβαλάω πάνω μου την ενοχή όλων των ανθρώπων που δεν μου αντιστοιχεί» είπε ο Δημήτρης Μοθωναίος.

Χρήστος Σταθόπουλος