• 16 Οκτωβρίου, 2021

Καθυστερημένη “συγγνώμη” του Ελπιδοφόρου μετά την θύελλα αντιδράσεων- “Έξαρση του κυπριακού ζητήματος”, η τουρκική εισβολή

 Καθυστερημένη “συγγνώμη” του Ελπιδοφόρου μετά την θύελλα αντιδράσεων- “Έξαρση του κυπριακού ζητήματος”, η τουρκική εισβολή

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αναγκάστηκε τελικά, με καθυστέρηση τριών ημερών, να απολογηθεί υπό το βάρος των αντιδράσεων της Ομογένειας, της Ελλάδας και της Κύπρου για την απαράδεκτη παρουσία του στα εγκαίνια του “Τουρκικού Κέντρου”, δίπλα στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Παρά την δημόσια απολογία του ο Αρχιεπίσκοπος δεν αναφέρεται σε μείζονα θέματα της τουρκικής παραβατικότητας και την κατοχής κυπριακού εδάφους, γεγονός που δείχνει πως “εξαρτάται” από τις καλές δημόσιες σχέσεις με την Άγκυρα.

Αναφέρεται σε “ακόμα μιά ακόμα έξαρση του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70”. Αλλά αυτό που αναφέρει έξαρση είναι η εισβολή των Τούρκων στο νησι. Και ο κ. Ελπιδοφόρος δεν τολμά να γράψει στην “απολογία” ότι ευθύνεται η Τουρκία.

Η δήλωσή του ακολουθεί:

«Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70.

Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους.

Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας.

Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο.

Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».