Μήνυμα Μάας σε Αθήνα και Λευκωσία: Εξακολουθεί να μην θέλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας το Βερολίνο- “Δύσκολη” η Σύνοδος Κορυφής

 Μήνυμα Μάας σε Αθήνα και Λευκωσία: Εξακολουθεί να μην θέλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας το Βερολίνο- “Δύσκολη” η Σύνοδος Κορυφής

Έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς την Αθήνα και την Λευκωσία να μην επιμείνουν στην ενεργοποίηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φέρεται να μετέφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάϊκο Μάας. Παρά το γεγονός ότι ο Χ.Μάας δεν επισκέφθηκε την Άγκυρα, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί, για να σταλεί μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τη νέα τουρκική Navtex, οι πιέσεις αφορούν κυρίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Αναστασιαδη ώστε να υπάρξουν αντιπαραθέσεις στη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τις κυρώσεις.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ επανέλαβε τα τετριμμένα περί διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λέγοντας ότι κατανοεί τον “θυμό” για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, δίχως, όμως, να κάνει οιαδήποτε νύξη για μέτρα κατά του Ερντογάν, ούτε καν για ενεργοποίηση άλλων μηχανισμών, όπως αυτός του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστική είναι η σύντομη ομιλία του Χάϊκο Μάας κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό:

Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Νίκο, βρίσκομαι συχνά στην Αθήνα, αλλά θα ευχόμουν οι αφορμές να ήταν πιο ευχάριστες.

Θεωρώ ότι τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες πετύχαμε από κοινού την αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα να την φέρουμε στο δρόμο της διπλωματίας. Χαίρομαι πολύ για το γεγονός ότι με την ουσιαστική βοήθεια του Έλληνα Πρωθυπουργού κατέστη δυνατό να ανακοινώσουμε πριν από λίγο καιρό ότι θα πρέπει να γίνουν απευθείας συνομιλίες.

Ως εκ τούτου μας προκάλεσαν εξαιρετική έκπληξη όσα είδαμε τις τελευταίες μέρες από την τουρκική πλευρά, τόσο το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια όσο και το γεγονός ότι το Oruc Reis απέπλευσε εκ νέου. Όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης.

Γι’ αυτό έχω μεγάλη κατανόηση αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός, καθώς εκ νέου -δεν είναι η πρώτη φορά- με προκλήσεις από την τουρκική πλευρά όσα είχαμε δρομολογήσει κατ’ αρχάς διακόπηκαν.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σας πω ότι στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Συμβούλιο θεωρώ ότι έχουμε μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, για να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα.

Γι’ αυτό λοιπόν θεώρησα καλό να κάνω αυτή την περιοδεία, αυτό το ταξίδι, που με οδήγησε στη Λευκωσία και εδώ στην Αθήνα, όπου και το ταξίδι μου σταματάει. Γιατί θέλω απλά να ανακοινώσω και να δείξω έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη που έχει η Ελλάδα από όλους εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία.

SZ: Η Τουρκία επιχειρεί να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση

Στη νέα όξυνση που προκαλεί η Τουρκία στην αν. Μεσόγειο αναφέρεται ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Η περίοδος της φαινομενικής χαλάρωσης στην ανατολική Μεσόγειο τελειώνει εκ νέου. Η τουρκική κυβέρνηση έστειλε και πάλι το ερευνητικό σκάφος Oruç Reis, το οποίο ειδικεύεται στις σεισμικές μετρήσεις. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το πλοίο θα συνοδεύεται από δύο φρεγάτες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου στα θαλάσσια ύδατα νότια του Καστελλόριζου, το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές (…) Στην πραγματικότητα Άγκυρα και Αθήνα συμφώνησαν πρόσφατα, με τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου, να επανεκκινήσουν τις διερευνητικές επαφές που είχαν διακόψει το 2016 σχετικά με ανεπίλυτα ζητήματα που αφορούσαν τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα. Πριν από δύο εβδομάδες, η κατάσταση στην περιοχή είχε λίγο χαλαρώσει, όταν η Άγκυρα κάλεσε το Oruç Reis να επιστρέψει στο λιμάνι της Αττάλειας (…) Η Άγκυρα υποβάλλει τις σχέσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕE σε νέο τεστ αντοχής – και επίσης τις σχέσεις με τη Γερμανία, η οποία πρόσφατα παρενέβη ως διαμεσολαβητής στην ελληνοτουρκική διαμάχη».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις γερμανικές προειδοποιήσεις της Δευτέρας προς την Άγκυρα διά στόματος Στέφεν Ζάιμπερτ και στην ανακοίνωση του υπ. Εξ. Χάικο Μάας για επισκέψεις σε Αθήνα και Λευκωσία αλλά όχι και Άγκυρα με θέμα την κατάσταση στην αν. Μεσόγειο. Όπως παρατηρεί η SZ «η νέα αποστολή του Oruç Reis ταιριάζει με τις δοκιμασμένες εδώ και καιρό τακτικές της Άγκυρας που δημιουργούν συνεχώς νέες κρίσεις, προφανώς με την ελπίδα να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.»

Σχετικά Άρθρα