• 13 Απριλίου, 2021

Μέτρα κατόπιν εορτής… με αφορμή “Μεταξά” και “Θριάσιο” – Rapid test παντού στο ΕΣΥ

 Μέτρα κατόπιν εορτής… με αφορμή “Μεταξά” και “Θριάσιο” – Rapid test παντού στο ΕΣΥ

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, καθίσταται υποχρεωτική η διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό – ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό – των Μονάδων Υγείας του Ε.Σ.Υ., που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε σήμερα, αφού έχει προκληθεί έκρυθμη στα νοσοκομεία «ΘΡΙΑΣΙΟ» και Αντικαρκινικό «ΜΕΤΑΞΑ», με δεκάδες μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού να έχουν διαγνωστεί θετικά στον κοροναϊό, ενώ άρχισαν να νοσηλεύονται καρκινοπαθείς με κοροναϊό από άλλα νοσοκομεία της Αττικής.

Γιάννακος στο libre: «Δεν τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο»

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο προσφεύγουν στον Άρειο Πάγο, καταγγέλλοντας ότι «οι συνθήκες νοσηλείας δεκάδων ασθενών θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία» του νοσοκομείου. Ο ίδιοι επισημαίνοντας ότι «βρίσκονται σε κίνδυνο οι πάντες», προειδοποιούν ότι το νοσοκομείο κινδυνεύει να μετατραπεί σε «νοσοκομείο μιας νόσου», αφήνοντας εκτεθειμένους εκατοντάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις.

Την κατάσταση αυτή σχολιάζει στο Libre ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος, εξηγώντας πώς φτάσαμε στη διασπορά του ιού στα δύο νοσοκομεία.

  • «Η διασπορά στο Θριάσιο νοσοκομείο και στο αντικαρκινικό Μεταξά υπήρξε επειδή δεν τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο. Παίζει, φυσικά, ρόλο και το ότι ο εμβολιασμός του προσωπικού είναι σε 50%, όμως, μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο που αφορά τη νοσηλεία ογκολογικών περιστατικών. Με βάση τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό πρόληψης και ελέγχου νόσων πρέπει να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού κάθε 7 ημέρες στο προσωπικό και στους ασθενείς. Αυτό δεν γινόταν στα νοσοκομεία μας. Επίσης, δεν επιδείκνυαν αρνητικό τεστ οι συνοδοί και συγγενείς των ασθενών πριν να μπουν στο νοσοκομείο. Είναι νόμιμο μεν, να συνοδεύουν τους ασθενείς, αλλά πρέπει να προηγείται της εισόδου τους στο νοσοκομείο επίδειξη αρνητικού τεστ. Αυτό δεν τηρούνταν και το αποτέλεσμα ήταν η διασπορά του κοροναϊού στα δύο νοσοκομεία».

Σήμερα, βγήκε η απόφαση του υπουργού Υγείας για rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το μη εμβολιασμένο προσωπικό των Μονάδων Υγείας του Ε.Σ.Υ., ωστόσο η κατάσταση στα δύο (τουλάχιστον) νοσοκομεία έχει ήδη ξεφύγει…

Ρούλα Σκουρογιάννη