• 25 Ιανουαρίου, 2022

#MeToo: Αυτοκτόνησε προπονητής χρυσός Ολυμπιονίκης πριν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη

 #MeToo: Αυτοκτόνησε προπονητής χρυσός Ολυμπιονίκης πριν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη

Αυτοκτόνησε λίγο πριν βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη προπονητής γυμναστικής που κατηγορείται για σεξουαλική και λεκτική βία εις βάρος αθλητριών κατά συρροή στην Αμερική.

Ο Τζον Γκέντερτ, προπονητής της Εθνικής ΗΠΑ στην ενόργανη επί 24 χρόνια και κάτοχος χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου από το 2012, ήταν στενός συνεργάτης του ατιμασμένου γιατρού Λάρι Νάσαρ.

Πριν από μερικές μέρες, ο Γκέντερτ κατηγορήθηκε επίσημα ότι οι μέθοδοί του περιλάμβαναν απειλές, σωματική βία και -σε μία περίπτωση- σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος έφηβης αθλήτριας. Επίσης, του καταλογίστηκε ότι γνώριζε τα «ανδραγαθήματα» του Νάσαρ, ο οποίος καταδικάστηκε για βιασμό και οδηγήθηκε στις φυλακές, με ποινή εκατοντάδων χρόνων κάθειρξης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των θυμάτων, η μεθοδολογία του Γκέντερτ οδήγησε αρκετές αθλήτριες σε απόπειρες αυτοκτονίας, αλλά και σε παθήσεις όπως η βουλιμία, η ανορεξία και η κατάθλιψη. Μία κοπέλα ισχυρίστηκε ότι ο προπονητής την κακοποίησε σεξουαλικά με τα δάχτυλά του όταν ήταν 13-16 ετών.

Ο Γκέντερτ αυτοκτόνησε με πυροβολισμό. «Είναι το τραγικό τέλος μίας τραγικής ιστορίας», σχολίασε η γενική εισαγγελέας Ντέινα Νέσελ.