• 16 Ιανουαρίου, 2022

Μεγάλη ανατροπή για το lockdown: Από μία έως δύο εβδομάδες η παράταση – Παγώνουν (;) οι σκέψεις για το λιανεμπόριο

 Μεγάλη ανατροπή για το lockdown: Από μία έως δύο εβδομάδες η παράταση – Παγώνουν (;) οι σκέψεις για το λιανεμπόριο

Η σημερινή προπαρασκευαστική σύσκεψη της Επιτροπής των Ειδικών είναι κρίσιμη, καθώς οι ειδικοί θα πρέπει να αξιολογήσουν μια σειρά από παραμέτρους, μετά την έκρηξη των κρουσμάτων που προσγειώνει τις όποιες προσδοκίες για άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 3,86 ( με όριο συναγερμού το 4 ), τα κρούσματα στην Αττική σκαρφάλωσαν σε τετραψήφιο αριθμό. Επίσης, για πρώτη φορά από τις 2 Δεκεμβρίου 2020 ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ξεπέρασε ξανά τις 2.000 (2.147 εκ των οποίων οι 1.047 στην Αττική). Ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο οποίος χτες ανέβηκε στους 346, παραπέμπει στην εικόνα που είχαν οι ΜΕΘ στις αρχές Ιανουαρίου.

  • Ολα αυτά δείχνουν ότι η καραντίνα θα παραταθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 8 Μαρτίου, αν και αρκετοί επιστήμονες σπεύδουν να μιλήσουν για την ανάγκη 15νθημερης αναβολής άρσης του lockdown.

Η εκτίμηση για μείωση ή έστω σταθεροποίηση των κρουσμάτων την 3η εβδομάδα του lockdown, που θα επέτρεπε και την άρση της καραντίνας στις 26 Φεβρουαρίου, αποδείχτηκε αρκετά αισιόδοξη.

Η πανδημία δοκιμάζει ήδη σκληρά τις αντοχές του Συστήματος Υγείας. Σε πολλά νοσοκομεία ήδη δεν υπάρχει άδειο κρεβάτι στις Μ.Ε.Θ. και υπό τον κίνδυνο η κατάσταση να εκτροχιαστεί, ειδικοί και κυβέρνηση ομονοούν πως είναι απολύτως απαραίτητο το lockdown, με όλα τα μέτρα που το συνοδεύουν, να παραταθεί τουλάχιστον ως τις 8 Μαρτίου, χωρίς να αποκλείουν να χρειαστεί και μία επιπλέον εβδομάδα, δηλαδή ως τις 15 Μαρτίου.

Πριν από 15 ημέρες οι διασωληνωμένοι ήταν κατά 100 λιγότεροι, στοιχείο που δείχνει ότι το τρίτο κύμα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

  • Ειδικοί εκτιμούν ότι επιδημιολογικό κύμα αυτή την εβδομάδα «βρίσκεται στο πικ του» και ότι στα τέλη ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται. Οπωσδήποτε όμως ξεκάθαρη εικόνα θα έχουν την Παρασκευή.

«Μονόδρομος η παράταση» δηλώνει στέλεχος της κυβέρνησης, εκφράζοντας την προσδοκία να μη χρειαστεί να παραταθεί η καραντίνα πάνω από 1 εβδομάδα, καθώς, όπως σημειώνει, κυρίως το λιανεμπόριο «επείγει να ανοίξει».

Τα στοιχεία για την επιβάρυνση της οικονομίας από την παράταση του lockdown προκαλούν…τρικυμία, καθώς οι αντοχές της οικονομίας δοκιμάζονται σκληρά. Κάθε ημέρα καραντίνας υπολογίζεται ότι στοιχίζει στο ελληνικό δημόσιο 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1 δις ευρώ μηνιαίως.

Η Επιτροπή των Επιστημόνων, όπως κάθε εβδομάδα, θα ανακοινώσει την τελική της εισήγηση την Παρασκευή.