• 24 Φεβρουαρίου, 2021

Lockdown στην Αττική – Το δραματικό μήνυμα του καθηγητή Γώγου

 Lockdown στην Αττική – Το δραματικό μήνυμα του καθηγητή Γώγου

«Υπήρχε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε με ισχυρές συστάσεις αυτό δεν πέτυχε. Αυτό δε σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι πολίτες.» δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος κάνοντας λόγο για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων και τα έκτακτα μέτρα.

Όπως τόνισε ο καθηγητής, είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε «Θεσσαλονίκη».

Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ακόμα σε καλή θέση σε σχέση με τις άλλες. «Είμαστε από τις πιο σε καλύτερη κατάσταση χώρες της Ευρώπης.» 

Ο κ. Γώγος επεσήμανε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων. Ο στόχος είναι να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού.

«Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις καθημερινές παραμέτρους.» 

Στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε, έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική, είπε ο καθηγητής.

«Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ.»    

Επίσης, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση.

Τα παιδιά του Λυκείου μεταδίδουν περίπου το ίδιο με τους ενήλικες, γι’ αυτό αποφασίστηκε να κλείσουν τα Λύκεια στη Θεσσαλονίκη είπε και προσέθεσε ότι με το δεδομένο ότι υπάρχει χειμώνας, υπάρχει κίνδυνος με τη συγκεκριμένη διασπορά τα προβλήματα να διαρκέσουν για περισσότερο από ένα μήνα. 

Μπορεί και τα Χριστούγεννα να χρειαστεί να υπάρξουν μέτρα. Αν τα μέτρα τηρηθούν μπορεί να γλιτώσουμε.

«Από τώρα θα κριθεί τι θα γίνει και το Φεβρουάριο. Πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας.»

Ο κ. Γώγος τόνισε μάλιστα ότι μέχρι το Μάρτη μπορεί να χρειαστεί μια τήρηση μέτρων. Πολλά από τα μέτρα θα παραταθούν μέχρι τότε.

Με το κλείσιμο που γίνεται τώρα, υπάρχει ελπίδα να ανοίξει η εστίαση σε ένα μήνα, είπε κλείνοντας.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που θα οδηγήσουν την κυβέρνηση στο έσχατο μέσο;

  • Ο πρώτος είναι το RT δηλαδή ο δείκτης μετάδοσης του κορονοϊού που στην Αττική βρίσκεται γύρω στο 1,2. Εάν ανέβει απότομα, δηλαδή εάν ένας θετικός μολύνει πολλούς περισσότερους, τότε οι ειδικοί προειδοποιούν για νέα μέτρα.
  • Δεύτερος παράγοντας είναι ο δείκτης θετικότητας, που καταδεικνύει τη διασπορά στον πληθυσμό. Ήδη στην Αττική βρίσκεται στο 5.7%. Επισημαίνεται ότι το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον εν λόγω δείκτη είναι το 4%, όπως έχει αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
  • Η έκθεση του ΕΚΠΑ που αφορά στην περιεκτικότητα σε κορονοϊό στα λύματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη τα λύματα της Αττικής στην Ψυττάλεια δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν έως 40.000 ενεργά κρούσματα στο Λεκανοπέδιο. Σημειώνεται, ότι το εν λόγω εργαστήριο εξετάζει καθημερινά τα λύματα της προηγούμενης ημέρας, εντούτοις μπορεί να σχηματίσει εικόνα για το πώς θα κινηθεί η διασπορά του ιού μερικές ημέρες πριν από την αποτύπωση που κάνει ο ΕΟΔΥ με τα τεστ στο πεδίο.
  • Το εύρος των πιέσεων που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σχετικά: «Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις. Αν δούμε ότι πάει να δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση, θα δράσουμε πάλι γρήγορα και προληπτικά πριν φτάσει το σύστημα υγείας να δοκιμαστεί».

Το σίγουρο είναι, ότι οι προβλέψεις για τη διασπορά του ιού στη χώρα δεν είναι αισιόδοξες σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των επιδημιολόγων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί εξαιρετικά δύσκολη. Μόλις χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, με την Αθήνα να προηγείται και πάλι με 362 νέες μολύνσεις έναντι της Θεσσαλονίκης.