LIVE ΗΠΑ: Κρίσιμες εκλογές για το μέλλον του πλανήτη – ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ

 LIVE ΗΠΑ: Κρίσιμες εκλογές για το μέλλον του πλανήτη  – ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ

Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν να δίνουν σκληρή μάχη μέχρι τελευταία στιγμή με τελικό προορισμό το οβάλ γραφείο στον Λευκό Οίκο.

ΔΕΙΤΕ LIVE THN ΒΡΑΔΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Οι σημαντικότερες εξελίξεις μέχρι αυτή την ώρα

O Mπάιντεν πήρε κεφάλι στην Φλόριντα

O Tραμπ παίρνει την Ιντιάνα

Τα μηνύματα του Τραμπ στο Twitter

Ο Τραμπ παίρνει το Κεντάκι

Ο Μπάιντεν κερδίζει το Βέρμοντ

Ο εκλογικός χάρτης των ΗΠΑ όπως διαμορφώνεται ανά Πολιτεία (LIVE)

Γκάλοπ: Οι πολλοί βλέπουν νίκη του Μπάιντεν

«Δυσκολεύει» η Φλόριντα για τον Μπάιντεν

Μήνυμα Τραμπ λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες: “Τα πάμε καλά σε όλη τη χώρα”

Διαδήλωση κατά του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο

O Μιχάλης Ιγνατίου αναλύει τις αμερικανικές εκλογές

Η επιρροή των αμερικανικών εκλογών στην Ελλάδα

Mπάιντεν: “Η ελπίδα πάνω από τον φόβο”

Ο Μπάιντεν ζητά από τους Αμερικανούς να συμμετέχουν στις εκλογές

Το μήνυμα του Μπάρακ Ομπάμα για τις εκλογές

Τι συνέβη όταν ψηφοφόρος του Μπάιντεν είδε μπροστά της τον Τραμπ…

H ανταποκρίτρια του Guardian…προσπαθεί να ψηφίσει μέσα από μάσκες και αντισηπτικά.

Το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η αντίστροφη μέτρηση για το τελικό αποτέλεσμα

Αμερικανικές εκλογές: Τι θα ψηφίσει η ομογένεια

Τραμπ: Οι Αμερικανοί “δικαιούνται να μάθουν τον νικητή” την ημέρα των εκλογών

Οι Αμερικάνοι «δικαιούνται να μάθουν τον νικητή» την ημέρα των εκλογών, δήλωσε σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στα κεντρικά της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, στα περίχωρα της Ουάσιγκτον.

«Έχουμε το δικαίωμα να μάθουμε τον νικητή την 3η Νοεμβρίου», επισήμανε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, σε δηλώσεις του στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια.

Η μεγάλη συμμετοχή των Αμερικανών ψηφοφόρων στην επιστολική ψήφο θα μπορούσε να καθυστερήσει την καταμέτρηση των ψήφων κι επομένως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Θα πάρει χρόνο για να βγει το αποτέλεσμα» ισχυρίζεται ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση σήμερα προς τους ψηφοφόρους να περιμένουν υπομονετικά το αποτέλεσμα των εκλογών, ενόψει μιας διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων που ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο και δεδομένων των εικασιών ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει πρώιμα τη νίκη του.

«Οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι υπομονετικοί αναμένοντας τα αποτελέσματα των εκλογών φέτος», δήλωσε ο Τσαντ Γουόλφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να πάρει χρόνο».

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Chuck Schumer “αφού οι 97 και 92 ετών γονείς  μου κατάφεραν να ψηφίσουν, μπορείτε κι εσείς”.

Το μνήμα του γιου του, Μπο στο Ντέλαγουερ επισκέφτηκε ο Τζο Μπάιντεν. Ο Μπο Μπάιντεν πέθανε το 2015, μετά από μία δύσκολη μάχη με τον καρκίνο.

Εκστασιασμένο το κοινό του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την επίσκεψή του σε παράρτημα της Εθνικής Επιτροπής Ρεπουμπλικανών

Ήδη 98 εκατ. Αμερικανοί έχουν ψηφίσει, πράγμα που σημαίνει ότι οι προεδρικές εκλογές του 2020 θα είναι οι πρώτες στην ιστορία των ΗΠΑ, κατά τις οποίες περισσότερες ψήφοι θα έχουν κατατεθεί πριν την ημέρα των εκλογών παρά κατά τη διάρκειά της.

Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένες εκπλήξεις το βράδυ των εκλογών: Τα αποτελέσματα μπορεί να βγουν νωρίτερα από το συνηθισμένο σε ορισμένες περιοχές – αλλά και πολύ αργότερα σε άλλες.

Όταν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες ψηφίζουν τα πρόσωπα που απαρτίζουν το Σώμα Εκλεκτόρων.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι εκλογείς και καλούνται να επιλέξουν τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Το Σώμα Εκλεκτόρων συνεδριάζει μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές και είναι εκείνο που θα εκτελέσει αυτό το έργο.

Ο χάρτης με τις πολιτείες και τον αριθμό των εκλεκτόρων

Ο αριθμός των εκλεκτόρων από κάθε πολιτεία αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος του πληθυσμού του. Κάθε πολιτεία λαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερους εκλέκτορες όσο και νομοθέτες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ (εκπρόσωποι στη Βουλή και γερουσιαστές).

Η Καλιφόρνια έχει τους περισσότερους εκλογείς – 55 – ενώ μια χούφτα αραιοκατοικημένων κρατών όπως το Ουαϊόμινγκ, η Αλάσκα και η Βόρεια Ντακότα (και η Ουάσιγκτον DC) έχουν το ελάχιστο των τριών.

Υπάρχουν συνολικά 538 εκλέκτορες. Κάθε εκλέκτορας αντιπροσωπεύει μία εκλογική ψήφο και ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων – 270 ή περισσότερες – για να κερδίσει την προεδρία.

Σε γενικές γραμμές, τα κράτη απονέμουν όλες τις εκλογικές τους ψηφοφορίες σε όποιον κέρδισε την ψηφοφορία των απλών ψηφοφόρων στην πολιτεία. Για παράδειγμα, εάν ένας υποψήφιος κερδίσει το 50,1% των ψήφων στο Τέξας, τους απονέμονται και οι 38 εκλογικές ψήφοι του κράτους. Εναλλακτικά, ένας υποψήφιος θα μπορούσε να κερδίσει με σαρωτική νίκη και να πάρει τον ίδιο αριθμό εκλογικών ψήφων.

Είναι επομένως δυνατό για έναν υποψήφιο να γίνει πρόεδρος κερδίζοντας έναν αριθμό δύσκολων πολιτειών παρά το γεγονός ότι έχει λιγότερες ψήφους σε ολόκληρη τη χώρα.

Υπάρχουν μόνο δύο πολιτείες (Μέιν και Νεμπράσκα) που διαιρούν τις ψήφους των εκλογικών σωμάτων τους σύμφωνα με το ποσοστό των ψήφων που λαμβάνει κάθε υποψήφιος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προεδρικοί υποψήφιοι στοχεύουν συγκεκριμένα «κράτη ταλάντευσης» – κράτη όπου η ψηφοφορία θα μπορούσε να πάει είτε έτσι, είτε αλλιώς – αντί να προσπαθούν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους σε ολόκληρη τη χώρα.

Κάθε πολιτεία που κερδίζει τους πλησιάζει στις 270 ψήφους που χρειάζονται.

Οι «πολιτείες» που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου δεν θα κριθεί από το σύνολο της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων αλλά από τις 6 αμφιλεγόμενες πολιτείες οι οποίες και διαθέτουν ικανό αριθμό εκλεκτόρων ώστε να ανατρέψουν τελευταία στιγμή όλα τα προγνωστικά, φέρνοντας για μία ακόμη φορά τον Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

Κυρίαρχη πολιτεία ανάμεσα σε εκείνες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα της προεδρίας των ΗΠΑ αναδεικνύεται η Φλόριντα. Με 29 εκλέκτορες στις προηγούμενες εκλογές του 2016 ο Τραμπ διατήρησε την πρωτοκαθεδρία του έναντι της Κλίντον, κάτι που φαίνεται να είναι δύσκολος στόχος δεδομένου ότι έχουν αλλάξει τα δημογραφικά στοιχεία από το ‘16 έως και σήμερα και με τον 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να έχει ήδη δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μείζων όμως είναι και ο ρόλος της Πενσιλβάνια η οποία είναι και ο τελευταίος σταθμός της εκστρατείας των δύο υποψηφίων προέδρων καθώς δεν αποτελεί μία πολιτεία με ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση, κάτι που κάνει και τις δύο πλευρές να θέλουν να διεκδικήσουν τους εκλέκτορές της. Πενσιλβάνια αποτελεί στόχο τόσο του Μπάιντεν όσο και του Τραμπ. Ο αριθμός των εκλεκτόρων είναι αρκετά μεγάλος προκειμένου να δώσει τη νίκη σε έναν από τους δύο υποψηφίους, δεδομένου ότι προκειμένου να εκλεγεί ένας πρόεδρος θα πρέπει να διαθέτει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων, δηλαδή 270 από τους 538.

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί το Τέξας το οποίο αν και παραδοσιακά είναι πολιτεία των Ρεπουμπλικανών απειλείται από την έντονη συμμετοχή νέων ψηφοφόρων καθώς επίσης και μαύρων οι οποίοι κλίνουν υπέρ των Δημοκρατικών. Μέχρι σήμερα έχουν ψηφίσει ήδη περίπου 9,5 εκατ. ψηφοφόροι, νούμερο το οποίο ξεπερνάει κατά πολύ τα δεδομένα του 2016 όταν συνολικά στην πολιτεία ψήφισαν 8,9 εκατ. ψηφοφόροι.

Εικόνα για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης δεν αναμένεται να υπάρξει αμέσως το βράδυ της Τρίτης. Ο λόγος είναι ότι αν και ένας μεγάλος αριθμός των επιστολικών ψήφων θα έχει καταμετρηθεί σε αρκετές πολιτείες της Αμερικής, ωστόσο εφόσον η αναμέτρηση είναι τόσο στενή ανάμεσα στους δύο υποψηφίους η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν θα γίνει παρά μόνο όταν ολοκληρωθεί καταμέτρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολική ψήφος είναι ένα χαρακτηριστικό που ευνοεί περισσότερο τους Δημοκρατικούς καθώς υπάρχει η παρότρυνση προς όλους, ακόμη και σε εκείνους που την προηγούμενη τετραετία δεν ψήφισαν, να πάνε και να ψηφίσουν, ενώ αντίθετα οι Ρεπουμπλικανοί στηρίζουν τις δυνάμεις τους στην αυτοπρόσωπη ψήφο την ημέρα των εκλογών.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ήδη προσφύγει σε πολλές πολιτείες κατά της ψήφου τύπου ντράιβ θρου, ειδικά στην περιοχή του Τέξας όπου πλέον βρίσκονται υπό αμφισβήτηση περίπου 120.000 ψήφοι σε μία περιοχή που τείνει υπέρ των Δημοκρατικών. Ο πρόεδρος Τραμπ ισχυρίστηκε ωστόσο ότι θα κηρύξει τον εαυτό του νικητή των εκλογών εφόσον η καταμέτρηση δείξει πως πλησιάζει στον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων, ακόμη και αν αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί με βάση τα τελικά αποτελέσματα της αναμέτρησης.

Τι συμβαίνει μέχρι στιγμής

Σημειώνουμε ότι, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν φαίνεται ότι εξασφάλισε ένα μικρό προβάδισμα έναντι του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ αμφίρροπη προβλέπεται μέχρι τέλους η μάχη στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos.

Την περασμένη εβδομάδα, η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειχνε ότι οι δύο υποψήφιοι έδιναν μάχη στήθος με στήθος και στις τρεις Πολιτείες.

Στη δημοσκόπηση μετέχουν πιθανοί ψηφοφόροι από έξι Πολιτείες (Φλόριντα, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Πενσιλβάνια) οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 27 Οκτωβρίου-1ης Νοεμβρίου και στις έξι Πολιτείες.

Στη Φλόριντα, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 50% και ο Τραμπ 46%. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά ήταν δύο μονάδες υπέρ του Μπάιντεν (49-47%), αλλά εντός του στατιστικού σφάλματος.

Πάνω από 4 στους 10 (ποσοστό 41%) απάντησαν ότι έχουν ήδη ψηφίσει.

Στην Αριζόνα, ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49% έναντι 47% του Τραμπ, διαφορά εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά ήταν επίσης 2 μονάδες υπέρ του Μπάιντεν, στο 48-46%. Οι μισοί ψηφοφόροι (49%) έχουν ήδη ψηφίσει.

Στη Βόρεια Καρολίνα, ο Μπάιντεν προηγείται με 49% έναντι 48% του Τραμπ. Το 43% έχει ήδη ψηφίσει.

Στο Μίσιγκαν ο Μπάιντεν αύξησε τη διαφορά στις 10 μονάδες (από 9 στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και προηγείται με ποσοστό 52% έναντι 42% του Τραμπ. Το 37% έχει ήδη ψηφίσει.

Δέκα μονάδες υπέρ του Μπάιντεν (53-43%) είναι η διαφορά των δύο υποψηφίων και στο Ουισκόνσιν, με το 41% των ψηφοφόρων να έχει ήδη ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Στην Πενσιλβάνια ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 51% (από 50% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και ο Τραμπ 44% (από 45%). Το 25% έχει ψηφίσει.

Σε όλες τις Πολιτείες οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι ο Μπάιντεν θα ήταν καλύτερος στη διαχείριση της πανδημίας και ο Τραμπ θα ήταν καλύτερος στη διαχείριση της οικονομίας.

Σχετικά Άρθρα