• 23 Ιανουαρίου, 2021

“Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα – Μετατόπιση σε νέους – Έως 31/8 τα 100 άτομα σε κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν θα γίνει γενικό lockdown”

 “Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα – Μετατόπιση σε νέους – Έως 31/8 τα 100 άτομα σε κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν θα γίνει γενικό lockdown”

“Υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο, αλλά έχουμε μετατόπιση κρουσμάτων σε νεότερους. Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα” τόνισε στην έκτακτη συνέντευξη τύπου ο Σωτήρης Τσιόδρας. “Πλαφόν 100 άτομα σε κοινωνικές εκδηλώσεις μέχρι τις 31/8” είπε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Την ανησυχία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην έκτακτη ενημέρωση για τις εξελίξεις με την πανδημία του κοροναϊού, αναφερόμενος στην αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι παρατηρείται μετατόπιση κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Όπως προειδοποίησε, ακόμη και οι νέοι άνθρωποι μπορεί να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 120 και τόνισε την ομόφωνη συμφωνία της Επιτροπής για την ανάγκη χρήσης μάσκας. Επιπλέον τόνισε ότι οι ασπίδες υπολείπονται σε προφύλαξη της μάσκας.

Είπε ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων εξηγείται από το γεγονός ότι διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι, αλλά επίσης ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της αύξησης της κινητικότητας και του στενού συγχρωτισμού.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες και εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση που επικρατεί. Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος τα αυξημένα κρούσματα οφείλονται στα εξής:

-Στην αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων καθώς και στο γεγονός ότι οι έλεγχοι είναι πιο στοχευμένοι

– Στην αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού μετά την άρση του απαγορευτικού, όπως έχει γίνει σε πολλές χώρες του κόσμου

-Στην αυξημένη μεταδοτικότητα σε αυξημένες συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού, όπως για παράδειγμα συνέβη σε κρεατοβιομηχανία με 35 κρούσματα και σε γάμους με 45 καταγεγραμμένα κρούσματα σε γάμο στη Θεσσαλονίκη και 22 σε γάμο στην Αλεξανδρούπολη.

– Στη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες λόγω της κινητικότητας αλλά και στο ότι ένα σημαντικό μέρος των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά.

Παράλληλα επισήμανε ότι είναι θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας και τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους, διότι “κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα”.

Χαρδαλιάς: Αν μας ξαναδείτε σε καθημερινή ενημέρωση, τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει

“Δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση” είπε ο Nίκος Χαρδαλιάς στην έκτακτη συνέντευξή Τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως σημείωσε, η ενημέρωση θα γίνεται κάθε φορά που υπάρχει λόγος.

“Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά” τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: “Έως 31 Αυγούστου παρατείνεται το όριο των 100 καλεσμένων σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες”.

«Δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του lockdown ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά αυτή η ανάγκη», ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη,.

Συνεχίζοντας, είπε πως «είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους, να περιγράψουμε με σαφήνεια την κατάσταση και τα δεδομένα».

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση θα γίνεται κάθε φορά που κρίνεται ότι υπάρχει λόγος και επισήμανε ότι δεν είμαστε στον Μάρτιο παρόλο που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί. Η αύξηση αυτή δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, προσέθεσε.

Περιορισμός ωραρίου σε νυχτερινά κέντρα όπου χρειαστεί

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων αναφέρθηκε και στα κέντρα διασκέδασης, όπου παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει η δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα, κάτι που θα ανακοινώνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

– Απαγορεύεται από αύριο Τετάρτη η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 μ.μ. έως τις 7 π.μ., ενώ από τη Δευτέρα θα εγκατασταθεί μόνιμο κλιμάκιο

– Από την Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Κακαβιά υποχρεούται σε επταήμερη κατ’ οίκον απομόνωση.

– Παρατείνεται το ωράριο 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαπτίσεις, κηδείες) έως τις 31 Αυγούστου

– Σε τοπική κλίμακα θα υπάρχει η δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης

Επίσης ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των πλοίων ανεξαρτήτως αριθμού επιβατών, ενώ απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις στα πλοία. Επίσης, υπενθύμισε ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε χώρους γραφείων του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, όταν υπάρχει επαφή με το κοινό, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα ταξί, στα σούπερ μάρκετ, τα νοσοκομεία, τα φαρμακεία, τα κομμωτήρια, τους ανελκυστήρες και σε άλλους κλειστούς χώρους. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας υπάρχει για τις σκάλες και για ανοιχτούς χώρους όπου δεν μπορούν να υπάρχουν ασφαλείς αποστάσεις.

121 νέα κρούσματα

Ανακοινώθηκαν οι εξελίξεις με την πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ, καταγράφηκε νέα “έκρηξη” κρουσμάτων, καθώς επιβεβαιώθηκαν 121 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να έχει ανέλθει σε 4.855. Από τα νέα κρούσματα, τα πέντε εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας μας. 

Σήμερα ανακοινώνουμε 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής: 

– Πέντε (5) κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

– Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 

– Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,

– Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση,

– Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα,

– Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα,

– Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία,

– Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα, 

– Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες, 

– Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία,

– Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα,

– Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα,

– Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο, 

– Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια,

– Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη,

– Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα,

– Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.