• 26 Ιανουαρίου, 2021

Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν δεν αποκλείει εξωτερική ανάμιξη στην έκρηξη της Βηρυτού

 Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν δεν αποκλείει εξωτερική ανάμιξη στην έκρηξη της Βηρυτού

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, δεν απέκλεισε την ανάμειξη δυνάμεων από το εξωτερικό στη φονική έκρηξη που συντάραξε τη Βηρυτό, νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη λιβανέζικη προεδρία που επικαλείται το Reuters, ο πρόεδρος του Λιβάνου ανέφερε ότι η αιτία της έκρηξης παραμένει άγνωστη, σημειώνοντας ότι οι αρμόδιες ερευνούν εάν οφείλεται σε εξωτερική επέμβαση μέσω πυραύλου, βόμβας ή άλλης ενέργειας.

«Η αιτία του ατυχήματος δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Θα μπορούσε να είχε συμβεί λόγω αμέλειας ή εξωτερικής επέμβασης από πυραύλους ή βομβιστικές επιθέσεις» φέρεται να δήλωσε ο Άουν, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο MTV.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο Μακρόν να παράσχει εναέριες φωτογραφίες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν καταγράφηκαν τυχόν αεροσκάφη ή πύραυλοι στην περιοχή.

«Ζήτησα από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να μας παράσχει εναέριες φωτογραφίες για να προσδιορίσουμε εάν υπήρχαν αεροσκάφη ή πύραυλοι» πρόσθεσε ο πρόεδρος, σημειώνοντας ότι εάν το Παρίσι δεν ικανοποιήσει το αίτημα, η Βηρυτός θα ζητήσει από άλλες χώρες να το κάνουν.

Στους 154 ανέρχονται οι νεκροί από την έκρηξη στη Βηρυτό, όπως μετέδωσε νωρίτερα, σήμερα, το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων NNA, επικαλούμενο τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου.

Ο υπουργός Υγείας, Χαμάντ Χάσαν, δήλωσεε πως ένας στους πέντε από τους περίπου 5.000 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στην έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, χρειάστηκε νοσηλεία και πως 120 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η έκρηξη που ισοπέδωσε το λιμάνι της Βηρυτού οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες, και να παραδώσει τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.

Οι ζημιές που προκάλεσε η έκρηξη ενδέχεται να ανέλθουν σε 10 με 15 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτίμησε, από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Βηρυτού. Σημείωσε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μεταξύ των νεκρών είναι και μια Ελληνίδα, ενώ ακόμη πέντε Έλληνες τραυματίστηκαν, με τους δύο εξ αυτών να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Συνελήφθησαν 16 υπάλληλοι του λιμανιού για την έκρηξη
Στη σύλληψη 16 υπαλλήλων του λιμανιού της Βηρυτού προχώρησαν οι αρχές του Λιβάνου, όπως έγινε γνωστό, χτες, Πέμπτη.