• 22 Απριλίου, 2021

Λιγνάδης: Δύο μαρτυρίες “φωτιά” για Αρσάκειο – “Προσέγγιζε ανήλικα αγόρια και κορίτσια”

 Λιγνάδης: Δύο μαρτυρίες “φωτιά” για Αρσάκειο – “Προσέγγιζε ανήλικα αγόρια και κορίτσια”

Tουλάχιστον δύο µάρτυρες έχουν καταγγείλει επίσηµα στη ∆ικαιοσύνη, ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης, ως δάσκαλος στον θεατρικό όµιλο του Αρσακείου, προσέγγιζε ανήλικα αγόρια και κορίτσια του σχολείου, επιδιδόµενος σε σεξουαλικές πράξεις µαζί τους, όπως αναφέρει το Documento. Αναλυτικότερα, ο Βασίλης Κ. , ένας εκ των δύο μαρτύρων, έχει καταγγείλλει επίσημα τον σκηνοθέτη από τις 5 Φεβρουαρίου, και όπως προκύπτει από τη µηνυτήρια αναφορά του αλλά και από την ένορκη κατάθεση του Γ.Χ., ο Λιγνάδης, συνήθιζε να φέρνει ανήλικους µαθητές και µαθήτριες στο σπίτι του από το Αρσάκειο.

Ο Βασίλης Κ., μάλιστα, τον καταγγέλλει ότι του είχε ζητήσει πολλές φορές να κάνουν οµαδικό σεξ µε αυτούς.

Περιγράφει περιστατικά όπου ο Λιγνάδης έφερνε ανήλικα κορίτσια και αγόρια στο σπίτι του και κλεινόταν µαζί τους στο δωµάτιό του και έκανε σεξ. Μάλιστα, ο Β.Κ. εµφανίζει τον Λιγνάδη κατά την περίοδο που ξέσπασε η γνωστή υπόθεση του µουσικοσυνθέτη Στέφανου Κορκολή το 1998 να έχει µεγάλη ανησυχία µήπως αποκαλυφθεί κάτι για εκείνον.

Οµως, σύµφωνα πάντα µε τη µηνυτήρια αναφορά του Β.Κ., ο Λιγνάδης έλεγε ότι «είναι δύσκολο να συµβεί λόγω του κοινωνικού στάτους των οικογενειών των µαθητών του Αρσακείου και Μωραΐτη».

Συγκεκριµένα, ο Β.Κ. γνωστοποιεί στη ∆ικαιοσύνη: «δυστυχώς δεν ήµουν το µοναδικό παιδί µε το οποίο είχε επαφές, αλλά και πολλοί µαθητές από τα σχολεία Αρσάκειο Ψυχικού και “Μωραΐτη”, στα οποία ήταν την εποχή εκείνη ο µηνυόµενος συνεργάτης – δάσκαλος θεάτρου, όπερ µου είχε επιβεβαιώσει ο ίδιος αργότερα».

  • «Από πλευράς µου», όπως λέει ο Β.Κ., «ελάµβανα τη θέση του συµπαραστάτη του! και τον διαβεβαίωνα ότι δεν πρέπει να ανησυχεί! αν δεν υπάρχει µαγνητοσκοπηµένο υλικό…».

«Οσο περνούσε ο καιρός κατά τα ανωτέρω κι ο µηνυόµενος ευθέως εκµεταλλευόµενος τη συναισθηµατική µου κατάσταση, απολάµβανε την τυφλή µου εµπιστοσύνη και τον παιδικό µου έρωτα στο πρόσωπό του και δη… παντοιοτρόπως, µου είχε ζητήσει πλειστάκις να κάνουµε οµαδικό σεξ. Τούτο είχα αρνηθεί όλες ανεξαιρέτως τις φορές που µου το είχε προτείνει, γιατί δεν ήθελα να τον µοιραστώ, µιας και ήµουν ερωτευµένος µαζί του και το θεωρούσα σε κάθε περίπτωση αδύνατον ηθικά να προβώ σε κάτι τέτοιο…», αναφέρει στη συνέχεια και συνεχίζει:

«Ωστόσο από πλευράς του και χωρίς φυσικά να µε ειδοποιεί, έφερνε µέσα στο σπίτι του που πήγαινα και εγώ κάποιες µαθήτριες του από το Αρσάκειο. Μια πρώην µαθήτριά του, η οποία σπούδαζε στην Αγγλία τότε (είχε ενηλικιωθεί), θυµάµαι να την έχω συναντήσει 2-3 φορές στο σπίτι του. Ο ίδιος καίτοι τη δεχόταν, µιλούσε άσχηµα για αυτήν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν τον αφήνει σε ησυχία”, µια περιγραφή που έµοιαζε πολύ µε τον τρόπο που χαρακτήριζε ο ίδιος τη δική µου συµπεριφορά προς εκείνον».

Και οι κατηγορίες για όσα έκανε ο Λιγνάδης στο Αρσάκειο συνεχίζονται.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Β.Κ.:

  • «Επίσης, είχα συναντήσει στο σπίτι του µηνυόµενου, κατά πάσα πιθανότητα το 1997, µια ανήλικη µαθήτριά του από το Αρσάκειο Ψυχικού, µε την οποία µου είχε προτείνει σχεδόν ενώπιόν της να συνευρεθούµε όλοι µαζί σεξουαλικά. Του απάντησα και πάλι αρνητικά και την πήρε µαζί του στο υπνοδωµάτιο του. Μετά από λίγο βγήκε έξω και µου ζήτησε να µπω και εγώ στο υπνοδωµάτιο γιατί η κοπέλα δεν είχε πρόβληµα να είµαι κι εγώ εκεί, όπως µου είπε. Του αρνήθηκα δεύτερη φορά και αυτός γύρισε στο υπνοδωµάτιο µαζί της. Μην ξέροντας τι να κάνω και ακούγοντας τους να κάνουν σεξ στο διπλανό δωµάτιο πάγωσα και δεν µπορούσα να φύγω από το σπίτι. ∆εν ξέρω γιατί αντέδρασα έτσι ούτε τι περίµενα. Θυµάµαι ότι πήρα ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του για να διαβάσω, αλλά αυτό φυσικά ήταν αδύνατο. Προσπαθώντας πολύ, βρήκα τη δύναµη να φύγω από το διαµέρισµά του κρυφά χωρίς να µε ακούσει, γιατί φοβόµουν».

Επίσης, ο Β.Κ. έχει καταγγείλει στη ∆ικαιοσύνη ακόµη ένα περιστατικό µε ανήλικο αγόρι αυτήν τη φορά. Λέει χαρακτηριστικά: «Μια άλλη φορά µετά από αυτό το περιστατικό µε το κορίτσι, που µου είχε πει να πάω στο διαµέρισµά του, τον βρήκα µε ένα άλλο αγόρι στο σαλόνι του να κάθονται στον καναπέ. Για καλή µου τύχη, κι επειδή φοβόµουν στη θέα κι άλλου παιδιού τη συνήθη προτροπή του για οµαδικό σεξ, τηλεφώνησε η κοπέλα που σπούδαζε στην Αγγλία και του είπε ότι θα περάσει από το σπίτι του.

  • Εκείνος φανερά ενοχληµένος µας ζήτησε (στο αγόρι και σε µένα) σε περίπτωση που αυτή δεν έφευγε από το σπίτι του, να φύγουµε εµείς για λίγο και θα µας ειδοποιούσε να ξαναγυρίσουµε.

Ευτυχώς, η κοπέλα δεν έφευγε και µας ζήτησε ο µηνυόµενος µπροστά της να φύγουµε. Το άλλο αγόρι φεύγοντας κι αυτό από το σπίτι του µηνυόµενου µαζί µου µου ζήτησε να κάνουµε έναν γύρο στο τετράγωνο, µέχρι να µας ειδοποιήσει ο µηνυόµενος να ξαναπάµε στο διαµέρισµά του. Του αρνήθηκα και του είπα ότι θα πάω στο σπίτι µου, γιατί φοβόµουν να ξαναγυρίσω».

Τον ∆. Λιγνάδη και τη δράση του στο Αρσάκειο «καίει» και µάρτυρας που εξετάστηκε από τη ∆ικαιοσύνη.

Πρόκειται για τον Γ.Χ. που ερωτηθείς για το αν αυτά τα χρόνια έβλεπε τον Λιγνάδη να συνοδεύεται από ανηλίκους απάντησε: «Τα πρώτα χρόνια που τον ήξερα όχι, αργότερα όµως γύρω στο 1999-2000 µου ζήτησε να τον βοηθήσω µε τα παιδιά που µετείχαν σε θεατρικό όµιλο του Αρσακείου. Εβλεπα λοιπόν ότι διατηρούσε και εξωσχολικές σχέσεις µε τα ανήλικα παιδιά του Αρσακείου που δίδασκε. Αυτό γινόταν µετά τις διδακτικές ώρες του σχολείου».

Ο Γ.Χ., αναφέρεται και στο περιστατικό του µαχαιρώµατος του Λιγνάδη το 2002 που κρατήθηκε κρυφό σε επίπεδο δηµοσιευµάτων και όσων λέγονταν τότε.
Πρακτικά, περιγράφει µια κατάσταση στην οποία αν και βοούσε ο κόσµος όλος για τα πεπραγµένα του γνωστού σκηνοθέτη στο Αρσάκειο, η διεύθυνση και η διοίκηση του σχολείου ως διά µαγείας δεν είχαν ακούσει τίποτε.

Καταθέτει χαρακτηριστικά: «∆εν ήξερα κάτι συγκεκριµένο, απλά ακουγόταν πολύ έντονα ότι πράγµατι είχε σχέσεις µε ανήλικα παιδιά. Θυµάµαι συγκεκριµένα το 2002, όταν πήγαµε να τον δούµε στο νοσοκοµείο όπου νοσηλευόταν ύστερα από ένα περιστατικό όπου είχε µαχαιρωθεί από άγνωστο στο σπίτι του, όλοι λέγαµε µεταξύ µας ότι αυτό ήταν πολύ πιθανόν να είχε γίνει από κάποιο αγανακτισµένο πατέρα κάποιου ανήλικου παιδιού που είχε σχέση.

  • Επιπλέον, θέλω να αναφέρω ότι στις πρόβες που κάναµε στα θεατρικά έργα που έπαιζε και σκηνοθετούσε και εγώ συµµετείχα ως µουσικοσυνθέτης, συχνά έβλεπα να συνοδεύει νεαρά παιδιά προφανώς ανήλικα, τα οποία κάθονταν στην πρόβα για ώρες και τον περίµεναν.

Μετά το περιστατικό µε το µαχαίρωµα είχα αρχίσει να αλλάζω διάθεση απέναντί του γιατί µε είχαν προβληµατίσει όλα αυτά που έβλεπα λαµβάνοντας υπ’ όψιν και τις φήµες που κυκλοφορούσαν. Το 2006 πολλές φορές µετά τις πρόβες φεύγαµε παρέα αρκετά άτοµα µεταξύ των οποίων και ένα παιδί νεαρό, το οποίο δεν το ήξερα αλλά στη συνέχεια έµαθα ότι ήταν ανήλικος περίπου 15-16 ετών και είχε ερωτική σχέση µε τον ∆ηµήτρη Λιγνάδη. Τότε επειδή ένιωσα µεγάλο αποτροπιασµό αποφάσισα πλέον να αποµακρυνθώ και να µην έχω καµία επαφή µε τον ∆ηµήτρη Λιγνάδη µέχρι σήµερα».