• 15 Ιουνίου, 2021

Λευκορωσία: “Θα τον σκοτώσουν…” – Σε απόγνωση οι γονείς του Προτάσεβιτς

 Λευκορωσία: “Θα τον σκοτώσουν…” – Σε απόγνωση οι γονείς του Προτάσεβιτς

Δημόσια έκκληση για την απελευθέρωση του γιού τους από το καθεστώς της Λευκορωσίας απηύθυναν οι γονείς του 26χρονου δημοσιογράφου που συνελήφθη στο Μινσκ αμέσως μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ναταλία Προτάσεβιτς επισημαίνει ότι δεν έχει κοιμηθεί για δύο νύχτες και πως κρατάει το τηλέφωνό της σφιχτά, ελπίζοντας να λάβει νέα από τον γιο της.

«Ζητώ, ικετεύω από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να κάνει κάτι για να τον σώσει» λέει, με δάκρυα στα μάτια. «Είναι μόνο ένας δημοσιογράφος, είναι μόνο ένα παιδί, σας παρακαλώ …ζητώ βοήθεια. Παρακαλώ σώστε τον, θα τον σκοτώσουν εκεί».

Η Ναταλία, 46 ετών, και ο σύζυγός της Ντμίτρι, 48 ετών, πιστεύουν πως ο Ρόμαν μπορεί να βρίσκεται σε κέντρο κράτησης που διευθύνεται από την KGB, αλλά δεν ξέρουν με σιγουριά και η αβεβαιότητα τους βασανίζει. 

Ιάσονας Ζήσης: Αυτός είναι ο Έλληνας που κατέβηκε στην Λευκορωσία

«Δεν ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή του…»

«Ο δικηγόρος προσπάθησε να τον δει σήμερα, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε, δεν μπορούσε να τον δει. Ακόμα δεν ξέρουμε αν είναι εκεί, ποια είναι η κατάστασή του, πώς αισθάνεται» δηλώνει ο πατέρας του, πρώην στρατιωτικός.

«Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι αρχές βασανίζουν είναι να μην λένε στους συγγενείς πού κρατούνται τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέχρι την τελευταία στιγμή» λέει.

Οι γονείς του Προτάσεβιτς βρίσκονται σε στενή επαφή με τη μητέρα της φίλης του, τη Σοφία Σαπέγκα, μια φοιτήτρια νομικής που συνελήφθη μαζί του.

Όπως τονίζουν, ήταν σαφείς οι ενδείξεις ότι ο γιος τους ξυλοκοπήθηκε μέσα από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα από τις αρχές της Λευκορωσίας και στο οποίο ο δημοσιογράφος δήθεν ομολόγησε.

Ο Ντμίτρι λέει ότι ο γιος του φαινόταν εξαιρετικά νευρικός, φάνηκε να έχει χάσει κάποια δόντια και είχε μώλωπες στην αριστερή πλευρά του προσώπου του και στο λαιμό του. «Το βίντεο ήταν σαφώς σκηνοθετημένο. Έγινε υπό πίεση και δεν πρέπει να το πιστέψουμε» αναφέρει και προσθέτει πως «τουλάχιστον δείχνει ότι είναι ζωντανός».