• 11 Μαΐου, 2021

Λαθροχειρίες, διαστρέβλωση, επικοινωνιακή κριτική – Διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο ηγεσίας για αλλαγή στρατηγικής

 Λαθροχειρίες, διαστρέβλωση, επικοινωνιακή κριτική – Διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο ηγεσίας για αλλαγή στρατηγικής

Μόνο διαφήμιση δεν έκανε στο εμβόλιο της Astra Zeneca ο πρόεδρος για να στηρίξει τον εγχείρημα των εμβολιασμών των νέων σχολίαζε οργισμένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για την αντίδραση στο «ξεστοκάρισμα», που χρέωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση για την πλατφόρμα εμβολιασμών στους 30αρηδες αποκλειστικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Όση αλήθεια κι αν εμπεριείχε η δήλωση αυτή του Αλέξη Τσίπρα η λέξη και μόνο «ξεστοκάρισμα» σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί και τα επιχειρηματικά παζάρια εκπορεύονται απευθείας από τις Βρυξέλλες και φουντώνουν το αντιεμβολιαστικό κλίμα, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί παρά να δίνει λαβές να εξαπολύονται κατηγορίες, όπως αυτές της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι «ο κ. Τσίπρας μετατρέπει τον εαυτό του σε αρνητή».

  • Στην Κουμουνδούρου και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιλέξει να ακούν την κοινωνία και αυτό το αίσθημα ανησυχίας, αβεβαιότητας και απογοήτευσης να το μετουσιώνουν σε δημόσιο λόγο, σκληρή κριτική και πρακτικές προτάσεις για να ξεπερνιούνται τα αδιέξοδα της κυβέρνησης, τα οποία η ίδια με τη μνημειώδη «ανεμελιά» της έχει δημιουργήσει σε μεγάλο βαθμό.

Από το «πάγωμα» των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες νέων γυναικών με το AstraZeneca από την ίδια την επιτροπή στην ενημέρωση της περασμένης Δευτέρας, στα σφοδρά πυρά της Ντόρας Μπακογιάννη κατά του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά για την επιλογή του να απαξιώσει ουσιαστικά δημοσίως το συγκεκριμένο εμβόλιο με οφθαλμοφανές κίνητρο όπως είπε τη διαμάχη της ΕΕ με τη φαρμακευτική εταιρεία και μέχρι τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο ο οποίος βάλλει κατά ριπάς και με διαδοχικά tweets για τους κυβερνητικούς χειρισμούς που έχουν φέρει την Ελλάδα σε θέση ουραγού  στον πανδημικό χάρτη της Ευρώπης, το μόνο που έτυχε ευρείας κριτικής και υπέρμετρης κυβερνητικής αντίδρασης δεν ήταν παρά η μια και μόνο λέξη του Αλέξη Τσίπρα παρατηρούσε δηκτικά και για Μέσα Ενημέρωση στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Ήταν όμως το δεύτερο στη σειρά και μέσα σε ελάχιστες ώρες χτύπημα για την Κουμουνδούρου μετά την οφθαλμοφανή διαστρέβλωση των όσων ανέφερε για τους αυτονομημένους θύλακες διαφθοράς στο στενό Δημόσιο Τομέα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Νέα Στρατηγική

Όσο κι αν η υπερ-αντίδραση της κυβέρνησης και των φιλικών μέσων του διαδικτύου είναι αναμενόμενη, στην Κουμουνδούρου πλέον αντιλήφθηκαν ότι δεν πάει άλλο αυτή η αντιπαράθεση με τον ορθό λόγο για να γεννιούνται fake news και προπαγάνδα.

  • Στην Κουμουνδούρου το θέμα θα απασχολήσει άμεσα τις επόμενες  συζητήσεις σε επίπεδο ηγεσίας και όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι απαιτείται αλλαγή στρατηγικής απέναντι στη ΝΔ η οποία δείχνει πότε να κυβερνά «στα χαμένα» και πότε να κάνει αποκλειστικά αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο εμφανή κι αν κάνει την πίεση που υφίσταται το Μέγαρο Μαξίμου, την αποδρομή στις στροφές της πανδημίας και την ανάγκη για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα υπαρκτά προβλήματα, απαιτείται αλλαγή στρατηγικής για το πώς σε πρώτο χρόνο θα απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση που δεν διστάζει να παίζει με τη νοημοσύνη των πολιτών.

Αυτό που αναγνωρίζουν είναι ότι δεν μπορούν να δίνουν άλλες μάχες με τη λογική, να λειτουργούν συναινετικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να βάζουν πλάτη στην εθνική προσπάθεια απέναντι σε μια κυβέρνηση με απώλεια ελέγχου της κατάστασης και σε πλήρη πανικό.

  • Το success story του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν βγαίνει και όσο δεν του βγαίνει λειτουργεί σε ένα βαθμό και η λογική του ώριμου φρούτου.

Η συνταγή είχε ακολουθηθεί και το 2000-2005 απέναντι στην κυβέρνηση Σημίτη και με πολύ υπομονή απέδωσε. Το 2021 υπάρχει αυτό το περιθώριο; ρωτούν πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί ο χρόνος τρέχει, το αναπτυξιακό σχέδιο Ελλάδα 2.0 διαφημίζεται σαν η magna carta χωρίς κανείς να ξέρει το περιεχόμενο και με τα σύννεφα μιας νέας οικονομικής πανδημίας με νέες μνημονιακές περιπέτειες να πυκνώνουν πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία. Τα πρώτα σκάγια από το Βερολίνο βρήκαν την Ισπανία μέσω του γερμανικού Τύπου και ο γνωστός Σόιμπλε αρθρογραφεί για τις γνωστές του συνταγές για λιτότητα (προσεχώς περισσότερα για όλα αυτά).