• 22 Οκτωβρίου, 2020

Λαγός: Από την Ευρωβουλή στη φυλακή – Επιστολή Παπαδημούλη στον Σασόλι να επισπευστεί η άρση ασυλίας

 Λαγός: Από την Ευρωβουλή στη φυλακή – Επιστολή Παπαδημούλη στον Σασόλι να επισπευστεί η άρση ασυλίας

Η αρμόδια Αρχή για να εξετάσει το θέμα που έχει προκύψει με την άρση ασυλίας του Ευρωβουλευτή καταδικασθέντα για σύσταση και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή είναι η νομική επιτροπή του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ο λόγος για τον νεοναζιστή Γιάννη Λαγό οποίος κρίθηκε ένοχος, ύστερα από τη χθεσινή ιστορική απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ουσιαστικά θα πρέπει αρχικά να εγκριθεί η εξέταση του ζητήματος και εν συνεχεία θα πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια η απόφαση άρσης της ασυλίας, που έχει ως Ευρωβουλευτής. Το συντομότερο που αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία είναι στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που θα διεξαχθεί σε ένα περίπου μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και νυν ανεξάρτητος βουλευτής, Γιάννης Λαγός, που έχει κριθεί ένοχος για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (μαζί με Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη και άλλους) συνέχισε να προκαλεί επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γιάννης Λαγός επιτέθηκε στην ελληνική Δικαιοσύνη για την ιστορική απόφασή της. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Γιάννης Λαγός έγραψε: «Αυτή είναι η ελληνική Δικαιοσύνη. τσιράκι και δουλικό σκυλάκι του συστήματος. Χαίρομαι που σας πολεμώ. Ούτε θα κάνω πίσω σε τίποτα. ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ. Συνεχίζω πιο αποφασισμένος».

Η επιστολή Παπαδημούλη

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, φέρνει με επιστολή του στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Μαρία Σασόλι, και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των Ευρωομάδων (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Renew Europe, Aριστερά, ECR) το ζήτημα των καταδικασμένων από την ελληνική δικαιοσύνη Ευρωβουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Με αφετηρία την ιστορική απόφαση του Εφετείου Αθηνών που καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρει ότι «είναι μια ιστορική μέρα για τη Δημοκρατία και μια νίκη ενάντια στον φασισμό και την εγκληματική βία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».
 
Ωστόσο, όπως τονίζει ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δύο Έλληνες νεοναζί ευρωβουλευτές, οι Ιωάννης Λαγός και Αθανάσιος Κωνσταντίνου, έχουν εκλεγεί με την ψήφο της Χρυσής Αυγής. (…) Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, ιδίως όσον αφορά την καταδίκη του ευρωβουλευτή Λαγού, ως ενός από τους εμπνευστές και οργανωτές της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, αλλά και σχετικά με τον ευρωβουλευτή Κωνσταντίνου, ο οποίος εκλέχθηκε με την ίδια ρατσιστική και εγκληματική ατζέντα», τίθεται ένα «σημαντικό πολιτικό ζήτημα».

Στη επιστολή του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζητά από τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και τους πολιτικούς αρχηγούς «όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνεργαστούν επειγόντως για να σχηματίσουν ένα ευρύ αντιφασιστικό μέτωπο με σκοπό να απομονώσουν αυτού του είδους τα ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία, ακολουθώντας όλα τα κατάλληλα νομικά βήματα και διαδικασίες». Πόσο μάλλον όταν όπως υπογραμμίζει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «αυτή η εξέλιξη συνδέεται με τις πρόσφατες προσπάθειες ακροδεξιών και εγκληματικών δυνάμεων να βρουν εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της αποκατάστασης του ευρωπαΪκού κόμματος της Συμμαχίας για την Ειρήνη και την Ελευθερία (APF)»,  για την οποία έχει ήδη ενημερώσει με προηγούμενη επιστολή του τον Πρόεδρο του ΕΚ, την 1η Οκτωβρίου 2020.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέμα: Ιστορική απόφαση σχετικά με τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής

Αγαπητέ Πρόεδρε Sassoli,

Αγαπητέ David,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Εφετείο στην Αθήνα έλαβε μια ιστορική απόφαση σχετικά με τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής, μετά από μια διαδρομή 5,5 ετών. Σε αυτήν την απόφαση-ορόσημο, η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή και η ηγεσία της έχουν κριθεί ένοχες για τη σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καθώς και για τη διάπραξη σοβαρών εγκληματικών πράξεων, όπως δολοφονία, απόπειρα δολοφονίας συνδικαλιστών, μεταναστών και πολιτικών αντιπάλων.
Η ετυμηγορία ανέφερε σαφώς ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι οι δολοφόνοι του καλλιτέχνη αντιφασίστα, Παύλου Φύσα, το 2013 στην Αθήνα.

Είναι μια ιστορική μέρα για τη Δημοκρατία και μια νίκη ενάντια στον φασισμό και την εγκληματική βία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δύο Έλληνες νεοναζί ευρωβουλευτές, οι Ιωάννης Λαγός και Αθανάσιος Κωνσταντίνου, έχουν εκλεγεί με την ψήφο της Χρυσής Αυγής, αν και επί του παρόντος εγγράφονται ως “ανεξάρτητοι”.
Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, τίθεται ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα, ιδίως όσον αφορά την καταδίκη του ευρωβουλευτή Λαγού, ως ενός από τους εμπνευστές και οργανωτές της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, αλλά και σχετικά με τον ευρωβουλευτή Κωνσταντίνου, ο οποίος εκλέχθηκε με την ίδια ρατσιστική και εγκληματική ατζέντα.

Πιστεύω ακράδαντα ότι όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να συνεργαστούν επειγόντως για να σχηματίσουν ένα ευρύ αντιφασιστικό μέτωπο με σκοπό να απομονώσουν αυτού του είδους τα ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία στο Σώμα μας, ακολουθώντας όλα τα κατάλληλα νομικά βήματα και διαδικασίες.

Αυτή η εξέλιξη συνδέεται με τις πρόσφατες προσπάθειες ακροδεξιών και εγκληματικών δυνάμεων να βρουν μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της αποκατάστασης της Συμμαχίας για την Ειρήνη και την Ελευθερία (APF), για την οποία σας έχω ήδη ενημερώσει με προηγούμενη επιστολή μου, την 1η Οκτωβρίου 2020.

Δεδομένων των ισχυρών δημοκρατικών σας αξιών, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είμαι βέβαιος ότι θα εργαστείτε για την ενίσχυση της δημοκρατίας και για την προστασία του θεσμικού μας οργάνου απέναντι σε τέτοιες φασιστικές και νεοναζιστικές ακραίες ιδεολογίες.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαδημούλης

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου