• 29 Ιανουαρίου, 2022

Κυκλώματα “trafficking” στα νοσοκομεία: Εκφοβισμός, λαδώματα, στραβά μάτια – Περιγραφές σοκ στο libre από την Πρ. των αποκλειστικών νοσοκόμων Ελλάδας

 Κυκλώματα “trafficking” στα νοσοκομεία: Εκφοβισμός, λαδώματα, στραβά μάτια – Περιγραφές σοκ στο libre από την Πρ. των αποκλειστικών νοσοκόμων Ελλάδας

Η επικρατούσα αντίληψη ότι, τουλάχιστον, από την έναρξη της πανδημίας, στα νοσοκομεία γίνεται αυστηρός έλεγχος των εισερχόμενων και επιβάλλονται απαγορεύσεις στους συνοδούς και επισκέπτες ασθενών δεν ισχύει ή τουλάχιστον δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Κυκλώματα αλλοδαπών (κυρίως Γεωργιανών και Βούλγαρων) διακινούν παράνομα γυναίκες απασχολούμενες σαν αποκλειστικές νοσοκόμες (χωρίς αποδεικτικά σπουδών ή προηγούμενη εμπειρία και χωρίς επίσημη άδεια από τις ελληνικές αρχές), μπαινοβγαίνουν με περισσή άνεση(!) στα δημόσια ελληνικά νοσοκομεία όλης της επικράτειας, ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά εκφοβισμού των νομίμων αποκλειστικών νοσοκόμων που εργάζονται στα νοσοκομεία.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Το libre μίλησε με την πρόεδρο της Πανελλαδικής Ένωσης Νοσοκόμων Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης «Αλληλεγγύη», κα Κωνσταντίνα Ζιώρη, που μας περιέγραψε, με αρκετές λεπτομέρειες, την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία όχι μόνο της Αττικής αλλά σχεδόν όλης της χώρας.

Χωρίς να βάζουμε σε ένα τσουβάλι όλα ανεξαιρέτως τα νοσοκομεία, όλες τις διοικήσεις και όλους τους εργαζόμενους, ωστόσο, τα καταγγελλόμενα δείχνουν έναν φαύλο κύκλο (ένα δούναι και λαβείν;;), στημένο από τα παράνομα κυκλώματα αλλοδαπών που προωθούν γυναίκες στα νοσοκομεία σαν αποκλειστικές νοσοκόμες, υπό την ανοχή των διοικήσεων των νοσοκομείων, των ανδρών της ιδιωτικής ασφάλειας των νοσοκομείων, υπαλλήλων και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, αλλά και με την ανοχή του ίδιου του κράτους και των λειτουργών του, που έχουν λάβει, πολλές φορές, γνώση του θέματος, αλλά κάνουν τα στραβά μάτια.

  • Βέβαια, ένας κακόπιστος θα έλεγε ότι με την παράνομη εργασία, τα ταμεία αποφεύγουν να δώσουν τις επιστροφές που δικαιούνται οι συγγενείς όταν προσλαμβάνουν νόμιμα εργαζόμενες νοσηλεύτριες αποκλειστικής απασχόλησης. Ή ότι, παράλληλα, βολεύονται όσοι μέσα από το νοσοκομείο κάνουν τα στραβά μάτια, με το αζημίωτο, φυσικά! Δε θέλουμε να το πιστέψουμε και για αυτό το λόγο περιμένουμε να ληφθούν μέτρα που θα εξυγιάνουν την κατάσταση προς όφελος της ασφάλειας των ασθενών, των νομίμως εργαζόμενων και των ίδιων των νοσοκομείων μας…

«Έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα στα νοσοκομεία. Διώχνουν τους συγγενείς των ασθενών από τα νοσοκομεία και επιτρέπουν τις παράνομα απασχολούμενες σαν αποκλειστικές.
Ως Ένωση έχουμε καταγγείλει ότι υπάρχουν εμπλεκόμενοι μέσα στα νοσοκομεία και ότι οι γυναίκες αυτές δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη νοσηλευτική ούτε με πρακτική εμπειρία. Οι νομίμως εργαζόμενες στον κλάδο ως αποκλειστικές νοσοκόμες είμαστε νοσηλεύτριες, με πτυχίο νοσηλευτικής και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως αποκλειστικές νοσοκόμες.

Την Τρίτη το βράδυ, σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, αλλοδαπή, παράνομα απασχολούμενη σαν αποκλειστική, χτύπησε νοσηλεύτρια που της ζητούσε να αποχωρήσει από το νοσοκομείο. Συγκεκριμένα άτομα εκτός νοσοκομείου, φέρνουν γυναίκες σαν αποκλειστικές στο νοσοκομείο και σε όλη αυτή την κατάσταση εμπλέκονται και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. Για αυτό το να απομακρυνθούν οι αλλοδαπές που παράνομα απασχολούνται είναι δύσκολο και επικίνδυνο για όσους τις καταγγέλλουν… Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να απειλούν τις νομίμως εργαζόμενες στον κλάδο, και τους νοσηλευτές και όποιον προσπαθεί να μπει εμπόδιο στη “δουλειά” …».

Δεν έγινε μήνυση από τη νοσηλεύτρια ή το νοσοκομείο για το περιστατικό της επίθεσης;

«Η νοσηλεύτρια το συζήτησε με την προϊσταμένη και τη διοίκηση του νοσοκομείου και το περιστατικό έμεινε εκεί (!). Μάλιστα, η συγκεκριμένη αλλοδαπή αποκλειστική δεν είναι η πρώτη φορά που έχει χτυπήσει νοσηλεύτρια»…

Ο Εισαγγελέας έχει λάβει γνώση για τις απειλές, τα περιστατικά αυτά και τη γενικότερη κατάσταση;

«Έχουμε πάει στον Εισαγγελέα. Έχει γίνει έλεγχος στο νοσοκομείο με εντολή εισαγγελέα, έχουν συλληφθεί τα άτομα που μοιράζουν διαφημιστικές επαγγελματικές κάρτες (για αλλοδαπές αποκλειστικές) στα δωμάτια ασθενών και αυτό που απάντησαν είναι ότι άλλα άτομα που βρίσκονται έξω από το νοσοκομείο, τους έδωσαν 20€ για να μπουν μέσα και να μοιράσουν τις κάρτες. Ποτέ δεν πιάνεται αυτός που προωθεί τα άτομα εντός νοσοκομείου.

Σχετικά με τις παράνομα εργαζόμενες, όταν συλληφθούν από την αστυνομία και φτάσουν στον εισαγγελέα, αν και αποδεικνύεται ότι παράνομα έχουν μπει στο νοσοκομείο και παράνομα απασχολούνται, δεν υπάρχει νόμος που να ορίζει τι θα γίνει μετά».

Έχετε απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία για την όλη κατάσταση;

«Όταν απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Εργασίας, εκθέτοντας την κατάσταση, μας απάντησαν ότι πρέπει να πάμε στο υπουργείο Υγείας γιατί είναι δική τους αρμοδιότητα. Όταν απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Υγείας, πήραμε την ίδια απάντηση: “αυτό το θέμα δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Δικό μας θέμα είναι να βγάλουμε μία σχετική εγκύκλιο”.

Μα υπάρχει εγκύκλιος, που αναφέρει ότι υπεύθυνοι είναι η νοσηλεύτρια της βάρδιας και η ασφάλεια του νοσοκομείου. Τι να κάνει η νοσηλεύτρια βάρδιας; Μπορεί μία γυναίκα να ελέγξει τους αλλοδαπούς (Γεωργιανούς και Βούλγαρους κατά κύριο λόγο) που μπαινοβγαίνουν στο νοσοκομείο, να ζητήσει τα χαρτιά τους ή να τους εμποδίσει να μπουν στο νοσοκομείο, ενώ απειλείται ότι θα τη μαχαιρώσουν μόλις πάει να φύγει;».

Η ασφάλεια του νοσοκομείου δεν ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο κτήριο και γενικότερα στο χώρο;

Τα άτομα της ασφάλειας είναι 1 ή το πολύ 2, στη νυχτερινή βάρδια και βρίσκονται κυρίως στο πάρκινγκ. Όταν τους καλούμε να βοηθήσουν, απαντούν ότι δεν είναι δική τους δουλειά και ότι δεν έχουν τέτοια εντολή από το διοικητή.

Όταν φτάνει το θέμα στο διοικητή, απαντά ότι αυτός έχει δώσει τις εντολές, αλλά δεν εκτελούνται… Έτσι, βρισκόμαστε σε έναν κυκεώνα, με τις παράνομα απασχολούμενες (από τις οποίες το κύκλωμα παρακρατά τα χαρτιά τους), να διακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και το ίδιο βράδυ μπορεί να πρέπει να κοιτούν πάνω από έναν ασθενή στο ίδιο νοσοκομείο.  

Οι ασθενείς και οι συγγενείς τους για ποιο λόγο εμπιστεύονται τις αλλοδαπές και όχι τις επαγγελματίες του κλάδου σας; Μήπως επειδή τα χρήματα που ζητούν είναι λιγότερα;

«Ο πρώτος λόγος είναι γιατί αυτές τις γυναίκες τις συστήνουν άτομα μέσα από τα νοσοκομεία…

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι ασθενείς και οι συγγενείς τους δε γνωρίζουν ότι από τα χρήματα που θα μας δώσουν, παίρνουν από το ταμείο τους επιστροφή τα μισά.

  • Και πράγματι, υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να διαθέσουν ένα ποσό της τάξης των 50 ή 60€. Όμως, για 12 νύχτες, λαμβάνουν επιστροφή από το ταμείο καθαρά 30€/ ημέρα και 45€ για το Σαββατοκύριακο.

Οι νοσηλευτές δεν έχουν το χρόνο να ενημερώσουν σχετικά τους ενδιαφερόμενους. Άλλοι πάλι (νοσηλευτές) κάνουν σε εμάς πόλεμο, στις νόμιμα εργαζόμενες, ενώ καλύπτουν τις παράνομα απασχολούμενες… Το πρόβλημα διαιωνίζεται και κανείς αρμόδιος δεν είναι πρόθυμος να το επιλύσει».

Οι απειλές και η απουσία υγειονομικού ελέγχου

Η κα Ζιώρη, συνεχίζει καταγγέλλοντας πολλά και σοβαρά που αφορούν τις παράνομα απασχολούμενες αλλοδαπές:

«Μάλιστα, συχνότατα, έχουμε ενημερωθεί ότι βρέθηκαν θετικές στον κοροναϊό κάποιες από τις παράνομες αλλοδαπές (όταν τις υποχρεώσουν να κάνουν τεστ μέσα στο νοσοκομείο, γιατί όταν τα φέρνουν απέξω, ξέρουμε ότι είναι ψεύτικα τα αποτελέσματα). Έχουν κλείσει ολόκληρες κλινικές από παράνομες που βρέθηκαν θετικές».

«Το θράσος τους έχει φτάσει στο σημείο να μας λένε οι αλλοδαποί: “εσείς θα φύγετε, εμείς θα μείνουμε” ή να πηγαίνουν στους συγγενείς των ασθενών που προσέχουμε και να μας συκοφαντούν για διάφορα ανυπόστατα, όπως ότι δεν προσέχαμε τους ασθενείς τους, το βράδυ, ότι φύγαμε και εγκαταλείψαμε τον ασθενή κα. Βέβαια, οι ασθενείς και οι δικοί τους αντιλαμβάνονται ότι αυτά δεν ευσταθούν γιατί εμείς ως εργαζόμενοι ελεγχόμαστε αν είμαστε δίπλα στον ασθενή και για τη δουλειά που κάνουμε από την προϊσταμένη του τμήματος. Έχουν άποψη για τη δουλειά μας και οι ασθενείς και οι νοσηλευτές. Εμείς, μπαίνοντας ή βγαίνοντας από το νοσοκομείο, υπογράφουμε για την είσοδο και την έξοδό μας. Δεν είμαστε ανεξέλεγκτες. Ούτε υγειονομικά είμαστε ανεξέλεγκτες. Στα περισσότερα νοσοκομεία, οι νοσηλεύτριες αποκλειστικής απασχόλησης κάνουμε κάθε ημέρα rapid test και κάθε τέσσερις ημέρες PCR test. Οι παράνομες αλλοδαπές ποιον έλεγχο περνάνε; Και δεν αναφέρομαι μόνο για τον κοροναϊό. Αναφέρομαι και σε σοβαρά νοσήματα για τα οποία δεν ελέγχονται».

«Ζητάμε λύση από τα αρμόδια υπουργεία!»

«Δε ζητάμε από τους νοσηλευτές να κάνουν τους αστυνόμους. Αλλά ούτε η ιδιωτική ασφάλεια επιτρέπεται να μην κάνει τη δουλειά της αλλά να έχει μόνο 2 άτομα στη νυχτερινή βάρδια και το ένα βρίσκεται στην πύλη για να ελέγχει μόνο το πάρκινγκ του νοσοκομείου. Δεν πρόκειται μόνο για τις παράνομες αποκλειστικές αλλά και για τις κλοπές στα νοσοκομεία. Δεν έχουν αφήσει κινητό από τα κομοδίνα των ασθενών, καθώς φτάνουν ανενόχλητοι έως τους θαλάμους. Οι ασθενείς διαμαρτύρονται καθημερινά για την κατάσταση αυτή».

Το πρωτόκολλο που τηρείται…

«Αναφέρουμε κι εμείς στα νοσοκομεία την όλη κατάσταση και η απάντηση που λαμβάνουμε είναι ότι “τηρείται το πρωτόκολλο”. Ποιο πρωτόκολλο τηρείται με όλα αυτά που γίνονται και με τους Γεωργιανούς να μας περιμένουν απέξω απειλώντας μας; Προσωπικά εμένα με περίμεναν μέσα στο χώρο του νοσοκομείου να πάω στην εργασία μου για να με απειλήσουν. Είχαν ειδοποιηθεί ότι εργάζομαι και σε ποια κλινική, από την παράνομη αλλοδαπή που ήταν στην ίδια κλινική, και με προειδοποίησαν να μην ανεβώ. Εγώ βρήκα μία συνοδό ασθενή και ανέβηκα στη κλινική που δουλεύω μαζί της. Η γυναίκα έκλαιγε από το φόβο της και μου έλεγε: “Θα σου κάνουν κακό. Δεν ξέρω ποιοι είναι αλλά δε φαίνονται καλοί άνθρωποι”».  

  • «Αυτή τη στιγμή, μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία σε όλη την Αττική τα λυμαίνονται οι παράνομες αλλοδαπές. Όσες νοσηλεύτριες αποκλειστικής απασχόλησης εργαζόμαστε σε αυτά έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά! Στα Ιωάννινα, στην Καρδίτσα, σε όλα τα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων έχει απλώσει τα πλοκάμια του το κύκλωμα και προωθεί παράνομα αλλοδαπές από τη Γεωργία και τη Βουλγαρία. Οι καταγγελίες στην Ένωσή μας έρχονται από όλη την Ελλάδα.

Έχουμε τηλεφωνήσει στους αριθμούς από τις κάρτες που βρίσκουμε στα δωμάτια των ασθενών και έχουμε μιλήσει με κάποιες γυναίκες από το κύκλωμα, οι οποίες θρασύτατα μας είπαν ότι στο νοσοκομείο δεν τους ελέγχει κανένας ούτε η ασφάλεια, στην οποία λένε ότι είναι συγγενείς και μπαίνουν μέσα. Κι όλα αυτά στηρίζονται από παράνομα γραφεία.

Είμαστε θυμωμένοι γιατί μας εμπαίζουν όλοι, ενώ εμείς κινδυνεύουμε!»…