• 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Κρούσματα κοροναϊού σε 11 μονάδες εκτροφής μινκ σε Καστοριά, Κοζάνη και Γρεβενά

 Κρούσματα κοροναϊού σε 11 μονάδες εκτροφής μινκ σε Καστοριά, Κοζάνη και Γρεβενά

Ανάστατη η Δυτική Μακεδονία, καθώς 11 είναι οι θετικές φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων στη και τρεις ύποπτες για κοροναϊό.

Στην Π.Ε. Καστοριάς τέσσερις μονάδες εκτροφής είναι θετικές, εκ των οποίων οι δύο με μεγάλο αριθμό ζώων, τα οποία όμως είναι ασυμπωματικά. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε μια μονάδα στην Π.Ε. Γρεβενών. Στην Πεπονιά και το Κλήμα της Νεάπολης στο Βόιο, αλλά και στα Γρεβενά υπάρχουν τρεις ακόμα ύποπτες φάρμες που εξετάζονται μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εκτροφείς.

Επιχείρηση “αντιγκράφιτι” από τον Δήμο Αθηναίων σε Σταδίου, Ομόνοια, Σύνταγμα (εικόνες)

Αυτό φυσικά που προβληματίζει είναι το κατά πόσο συμβάλλουν τα μινκ στη διάδοση του ιού. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά, αφού αποκλείστηκε η μετάλλαξη του ιού μετά από την αποκρυπτογράφηση του γενετικού υλικού μινκ και εργαζομένων.

Ο ιός είναι ο ίδιος σε εργαζόμενους και ζώα, αλλά θα ακολουθήσουν και νέες δειγματοληψίες. Σύμφωνα με το prlogos.gr, οι θετικές μονάδες μπαίνουν σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και δεν θα επιβάλλεται πια θανάτωση των ζώων, αφού ούτως ή άλλως υπάρχει διασπορά.

Η εξάπλωση ανησυχεί, τα rapid test στους εργαζόμενους συνεχίζονται και τα εκτροφεία ελέγχονται με αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και στις ενενήντα μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας.