• 29 Νοεμβρίου, 2021

Κουτσούμπας: Μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την έξαρση της πανδημίας

 Κουτσούμπας: Μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την έξαρση της πανδημίας

«Η νέα έξαρση της πανδημίας καθρεφτίζει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, και κυρίως τη διαχρονική πολιτική η οποία αντιμετωπίζει την προστασία της υγείας του λαού, ως “κόστος”. Γι αυτό αποθεώνεται η “ατομική ευθύνη”» ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του, την Παρασκευή, στην εφημερίδα «Τα Χανιώτικα Νέα».

«Ακόμα και η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, στην κυβέρνηση χρεώνεται γιατί οι δικές της ανεπάρκειες και παλινωδίες άφησαν ελεύθερο το πεδίο στον ανορθολογισμό, τον σκοταδισμό, την άρνηση» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «το εμβόλιο από όπλο της επιστήμης το μετέτρεψε σε μέσο εκβιασμού και διαχωρισμού» καθώς και την απουσία «εμβολιαστικής εκστρατείας με ευθύνη του κράτους και εξαντλητική ενημέρωση, την απουσία προγράμματος καθολικού εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων, με δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό, εφαρμογή της φαρμακοεπαγρύπνησης, σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού».

Ερωτηθείς για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό απάντησε «από την πρώτη στιγμή, έχουμε πει πως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μπορούσε να εξετασθεί για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και με αυστηρές προϋποθέσεις, τις οποίες όμως θα μπορούσε να τις διασφαλίσει ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας».

«Στη δική μας πρόταση για ένα καθολικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει ξεχωριστή θέση με βασικό στοιχείο των δομών της τον οικογενειακό γιατρό» τόνισε.

«Αν ορισμένοι, και κυρίως οι θιασώτες της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας, αντιμετωπίζουν την πρόταση μας ως μη ρεαλιστική, τους αποστομώνουν τα καθημερινά ρεκόρ της πανδημίας που ομολογούν τη χρεοκοπία της πολιτικής και τους συστήματος που υπηρετούν. Γιατί τελικά ρεαλιστικό είναι ό,τι συμφέρει το λαό» πρόσθεσε.

Ως προς την ακρίβεια σημείωσε καταρχήν ότι «το γεγονός ότι το κύμα ακρίβειας δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι άμοιρη ευθυνών. Όταν μάλιστα κοροϊδεύει ότι είναι παροδικό, αλλά και ότι με τα μέτρα που παίρνει θα ανακουφίσει τα λαϊκά νοικοκυριά».

«Η ακρίβεια δεν είναι ουρανοκατέβατη. Είναι με δύο λόγια ο ίδιος ο καπιταλισμός και η λειτουργία του, που από τη μία κλέβει τον ιδρώτα του λαού με την εκμετάλλευση και από την άλλη βάζει χέρι και στο ήδη πενιχρό εισόδημά του με τις ανατιμήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης» πρόσθεσε.

Είπε ότι ο ένοχος και η αιτία για το πανάκριβο ρεύμα που πληρώνει ο λαός «είναι η πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ και η δραστική αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από το συνεχώς υπερτιμούμενο εισαγόμενο φυσικό αέριο και η εξάρτηση της χώρας από τις διακυμάνσεις της διεθνούς αγοράς».

«Το ΚΚΕ, για να στηριχτούν και να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά, έχει καταθέσει ήδη τροπολογία στη Βουλή με την οποία ζητάει να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως και οι άλλοι φόροι στην Ενέργεια, την οποία όπως ήταν φυσικό απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία» πρόσθεσε.