• 5 Αυγούστου, 2021

Κοροναϊός: Πώς οι αθλητικές εκδηλώσεις γυρίζουν “μπούμερανγκ”

 Κοροναϊός: Πώς οι αθλητικές εκδηλώσεις γυρίζουν “μπούμερανγκ”

Εκτός από την εστίαση και τα ταξίδια, η συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις είναι ένα από τα πολυσυζητημένα ζητήματα των τελευταίων εβδομάδων. Η «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19» ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες», ως προς το θέμα της επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Ο εμβολιασμός εξαρτάται από την ελεύθερη βούληση του πολίτη, όπως ισχύει για κάθε ιατρική πράξη (προληπτική, διαγνωστική ή θεραπευτική) σύμφωνα με τη θεμελιώδη αρχή της «συναίνεσης ύστερα από ενημέρωση». Επομένως, ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι «υποχρεωτικός», σύμφωνα με το Δίκαιο. Από την άλλη, η προστασία της δημόσιας υγείας θεμελιώνεται συνταγματικά στη γενική υποχρέωση του κράτους να «μεριμνά για την υγεία των πολιτών» (άρθρο 21, παρ. 3).

Για τους λόγους αυτούς σύμφωνα με το Σύνταγμα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) μπορούν να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στην ελεύθερη κίνηση και εγκατάσταση (άρθρο 5), ώστε να αποκλεισθεί η μετάδοση σοβαρών ασθενειών και ο κίνδυνος επιδημίας ή πανδημίας.

Έτσι, ως προς το θέμα της επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα, που είχε θέσει το υφυπουργείο Αθλητισμού και επεξεργάζονταν το τελευταίο χρονικό διάστημα και αποφάσισε ότι:

Η πληρότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων, αναλόγως αν διαθέτουν ή όχι ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων, θα φτάσει έως και το 80%:

·         μόνο με εμβολιασμένους θεατές (συμπεριλαμβάνονται και οι νοσήσαντες με ανάλογο πιστοποιητικό),

·         με υποχρεωτική χρήση μάσκας,

·         ποσοστό ανήλικων που δεν μπορούν να εμβολιασθούν.

Πώς θα εφαρμοστεί σε διαφορετικούς αθλητικούς χώρους:

§  Στα ανοικτά γήπεδα με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων, θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 80% της μέγιστης πληρότητας (25.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ η διασταύρωση θα γίνεται με εμβολιαστικό πιστοποιητικό στην έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Για το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) η διαστάυρωση θα γίνεται με πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

§  Στα ανοικτά γήπεδα χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων, θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 60% της μέγιστης πληρότητας (10.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ η διασταύρωση θα γίνεται κατά τον έλεγχο στην είσοδο. Για το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) θα ζητείται πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

§  Στα κλειστά γήπεδα με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων, θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 80% της μέγιστης πληρότητας (8.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ η διασταύρωση θα γίνεται με εμβολιαστικό πιστοποιητικό στην έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Για το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) θα ζητείται πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

§  Τέλος, στα κλειστά γήπεδα χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων, θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 60% της μέγιστης πληρότητας (3.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ θα υπάρχει έλεγχος κατά την είσοδο. Το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) θα πρέπει να έχει στη διάθεση του πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τις ΠΑΕ, τα αθλητικά σωματεία και τα ΜΜΕ να απασχολούν στους αθλητικούς χώρους εμβολιασμένους επαγγελματίες. Οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους που δεν θα είναι εμβολιασμένοι, πρέπει να έχουν υποβληθεί σε υποχρεωτικό PCR (48 ωρών) ή rapid test (24 ωρών) πριν από την έναρξη του εκάστοτε αγώνα.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ένα σχόλιο του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά στο libre, σχετικά με τον έλεγχο των φανατικών φιλάθλων των ομάδων (στο σύνολο των αθλητικών δραστηριοτήτων με εξέδρα) και το πιθανό πρόσχημα που μπορεί να υποστηριχτεί από τις διοικήσεις των ομάδων περί μη ελέγχου φανατικών φιλάθλων. Ο υφυπουργός τόνισε οι ευθύνες (και οι πιθανές κυρώσεις) βαρύνουν τις ομάδες, που θα πρέπει, αν πρόκειται να μετέχουν σε πρωταθλήματα, να έχουν τον έλεγχο των φανατικών τους φιλάθλων.

Ο χρόνος που θα αρχίσουν να ισχύουν τα παραπάνω, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες εφαρμογής τους, θα εξειδικευθούν στις Διευκρινιστικές Οδηγίες που θα εκδώσει η ΓΓΑ τις προσεχείς ημέρες και στα σχετικά Υγειονομικά Πρωτόκολλα.

Ημιμαραθώνιος Αθήνας 2021 με συμμετοχή πλήρως εμβολιασμένων

Στη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου Αθήνας 2021, θα εφαρμοστούν οι κανόνες και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, τηρώντας το Υγειονομικό Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων Δρόμου εκτός Σταδίου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Στο πλαίσιο υλοποίησης των κανόνων και του Πρωτοκόλλου διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, μπορούν να εγγραφούν και να συμμετέχουν στη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου Αθήνας 2021, οι δρομείς που θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι και οι έχοντες πιστοποιητικό νόσησης COVID-19 έως και 15 ημέρες πριν από την παραλαβή του υλικού συμμετοχής τους από το Κέντρο Εγγραφών, δηλαδή έως το Σάββατο πριν τον αγώνα.

Βρετανία: Ο συνωστισμός στο Wembley, λόγω Euro 2020, μπορεί να προκαλέσει 100.000 κρούσματα ημερησίως

Χιλιάδες Βρετανοί κατακλύζουν το γήπεδο Wembley, όπου διεξάγεται το Euro 2020, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο συνωστισμός των φιλάθλων χωρίς μάσκες και αποστάσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε 100.000 ημερήσια κρούσματα μέσα σε δύο εβδομάδες. Για την ασφάλεια στις αθλητικές εκδηλώσεις (όπως και σε κάθε κατάσταση συνωστισμού), εκτός του εμβολιασμού είναι απαραίτητο να τηρούνται και τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων του King’s College του Λονδίνου, μέχρι τώρα, τα κρούσματα του κοροναϊού στη Βρετανία διπλασιάζονται κάθε έξι ημέρες, ενώ, όπως επισημαίνουν ερευνητές του Imperial College London, έχει καταγραφεί τετραπλασιασμός των κρουσμάτων του ιού στη Βρετανία από τον Ιούνιο.

Το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη νίκη στον ημιτελικό της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της Βρετανίας επί της Δανίας, χιλιάδες Βρετανοί φίλαθλοι πέταξαν τις μάσκες και δεν κράτησαν τις απαραίτητες αποστάσεις, γεγονός που σχολιάστηκε από τα βρετανικά μέσα.

Κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ευρωπαϊκό κύπελλο ποδοσφαίρου έχει οδηγήσει σε εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων της νόσου Covid που θα μπορούσαν να αγγίξουν ακόμη και τις 100.000 ημερησίως μέχρι τις 19 Ιουλίου«Ημέρα Ελευθερίας» για τους Βρετανούς, κατά την οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ανακοινώσει ότι θα αρθούν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα κατά της νόσου Covid.

Οριστικά χωρίς φιλάθλους οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο

Επιβεβαιώθηκε, την Πέμπτη, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020, θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων Ταμάγιου Μαρουκάβα, καθώς τίθεται σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιαπωνία.

H απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνάντησης του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ με αντιπροσώπους των τεσσάρων σωμάτων: την Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων, την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή, την ιαπωνική κυβέρνηση και τις μητροπολιτικές αρχές του Τόκιο.

«Είναι πολύ θλιβερό που οι Αγώνες θα διεξαχθούν με ιδιαίτερα περιορισμένο τρόπο ενώπιον της διάδοσης καινούργιων μεταδόσεων του κορονοϊού», δήλωσε ο Σέικο Χασιμότο, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής. «Λυπάμαι πάρα πολύ για τους κατόχους εισιτηρίων και τους ντόπιους κατοίκους που προσέβλεπαν στους Αγώνες».

Οι Ολυμπιακοί αγώνες που είχαν αναβληθεί πέρυσι λόγω κορονοϊού, θα διεξαχθούν μεταξύ 23 Ιουλίου και 8 Αυγούστου,  Η απαγόρευση της υποδοχής θεατών στο Τόκιο αναμένεται να επιφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα στην Επιτροπή η οποία υπολόγιζε αρχικά έσοδα 90 δισ. Γιεν (692 εκατ. ευρώ).

Μάλιστα, είχε πάρει απόφαση για είσοδο θεατών στο 50% της χωρητικότητας των γηπέδων, αλλά όχι πάνω από 10.000 σε κάθε αγώνα. Ωστόσο, όλα αυτά τα σχέδια ματαιώνοντας λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων στο Τόκιο._