• 25 Οκτωβρίου, 2020

Κοροναϊός και γρίπη: Η απρόβλεπτη μεταβλητή που θα κρίνει τα lockdown- Τι εισηγούνται οι ειδικοί για τους άνω των 65 ετών και την καθολική χρήση μάσκας

 Κοροναϊός και γρίπη: Η απρόβλεπτη μεταβλητή που θα κρίνει τα lockdown- Τι εισηγούνται οι ειδικοί για τους άνω των 65 ετών και την καθολική χρήση μάσκας

“Παράθυρο ευκαιρίας” μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου βλέπουν οι επιστήμονες και οι καθηγητές της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, πριν την δυσκολότερη, όπως, λένε περίοδο που ακολουθεί καθώς η εξάπλωση του κοροναϊού θα συνδυαστεί με την εποχική γρίπη και θα δοκιμάσει πολύ το εθνικό σύστημα υγείας.

Όπως επισημαίνουν, εκτός της περίπτωσης ραγδαίας εξάπλωσης, οι προβλέψεις αναφέρουν πως ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων, θα κινηθεί για τις επόμενες περίπου τέσσερις εβδομάδες στα σημερινά επίπεδα, οπότε ίσως δεν απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Θα είναι ένα διάστημα που θα διακριβωθεί εάν και κατά πόσο απέδωσαν τα ισχύοντα μέτρα αλλά και θα δωθεί χρόνος προετοιμασίας του κυβερνητικού μηχανισμού και του ΕΣΥ.

Τα μέτρα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι είναι η καθολική χρήση μάσκας (σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους), περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών άνω των 65 ετών (με sms), η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12 το βράδυ και ακόμα μεγαλύτεροι περιορισμοί στην λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Εάν απαιτηθεί να ληφθούν σταδιακά αυτά τα μέτρα θα βρεθούμε ουσιαστικά ένα βήμα πριν το γενικό lockdown, κάτι που θα εξαρτηθεί και από την τάση που θα επικρατήσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα lockdown

Αν δεν ανασχεθεί το δεύτερο κύμα κορωνοϊού ήδη διακεκριμένοι νοσοκομειακοί γιατροί του «Ευαγγελισμού» συζητούν την ανάγκη εφαρμογής 15ήμερων lockdowns συνοδευόμενων από 45ήμερα ανοίγματα, μέχρι να βρεθούν αποτελεσματικά εμβόλια ή φάρμακα ικανά να αντιμετωπίσουν τη νόσο.

Αυτή η εκδοχή διαδοχικών κλειδωμάτων και ανοιγμάτων έχει εφαρμοστεί και αλλού και συζητείται ευρέως στους κύκλους των νοσοκομείων που είναι επιφορτισμένα με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Βηματοδότη οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ωστόσο δηλώνουν ότι δεν έχει φθάσει σε αυτούς τέτοια πρόταση.

Την καταθέτουμε παρά ταύτα επειδή όλα δείχνουν ότι η πανδημία είναι μπροστά μας και τίποτε δεν δηλώνει πως θα έχουμε διαθέσιμα εμβόλια ή φάρμακα πριν από την άνοιξη του 2021.

Ιατρικές πηγές επιπλέον διευκρινίζουν ότι ένα δεύτερο lockdown θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των διασωληνωμένων και τον αριθμό των κρουσμάτων.

Τα μέτρα και τα σταθμά λοιπόν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, είναι συγκεκριμένα. Αν φθάσουμε στα 1.000 κρούσματα ημερησίως ή οι διασωληνωμένοι προσεγγίσουν τους 300, τότε πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ένα νέο «κλείδωμα».

Με πληροφορίες από topontiki.gr, Βηματοδότη