Κόντρα με απρόβλεπτες εξελίξεις για το Πολυτεχνείο – Νέες δηλώσεις Χρυσοχοΐδη: Δεν θα υπάρξει πορεία, δεν έγιναν παρελάσεις, δεν γιορτάστηκε η Ανάσταση και το Πάσχα

 Κόντρα με απρόβλεπτες εξελίξεις για το Πολυτεχνείο – Νέες δηλώσεις Χρυσοχοΐδη: Δεν θα υπάρξει πορεία, δεν έγιναν παρελάσεις, δεν γιορτάστηκε η Ανάσταση και το Πάσχα

Τροπή με απρόβλεπτο μέλλον παίρνουν τα πράγματα μετά την απόφαση κυβέρνησης και ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσουν τις συγκεντρώσεις από σήμερα και ως το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου. Στην πραγματικότητα η απόφαση δεν ελήφθη σήμερα αλλά τον περασμένο… Μάιο, τότε που το ΚΚΕ προχωρούσε σε μια πρωτότυπη πρωτομαγιάτικη διαδήλωση έξω από τη Βουλή, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Από τότε είχαν επαναστατήσει, είχαν δυσαρεστηθεί εφημερίδες που στηρίζουν την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας απηχώντας προφανώς και το κλίμα μεταξύ στελεχών, ή και πιο κάτω, μεταξύ παραδοσιακών ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Διαταγή απαγόρευσης” από την Αστυνομία για το Πολυτεχνείο- Έως και 5.000 ευρώ τα πρόστιμα

Η μεγάλη σύγκρουση Μαξίμου-ΚΚΕ στην επέτειο του Πολυτεχνείου- Αποφασισμένος, αλλά με όρους προστασίας, ο Περισσός, απειλεί με συλλήψεις ο Χρυσοχοϊδης…

«Δεν γιορτάσαμε 25η Μαρτίου και Πάσχα, για να κάνει ο Κουτσούμπας πορείες», ήταν το κλίμα έτσι όπως αποτυπωνόταν στις προ εξαμήνου συζητήσεις.

Και να, που το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε περιθώρια για ελιγμούς:

  • «Επειδή, λοιπόν, εδώ υπάρχει Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και επειδή οι νόμοι ισχύουν για όλους, θέλω να ενημερώσω και τον κ. Κουτσούμπα και τον κ. Βαρουφάκη ότι δεν εξαιρούνται από τη συνολική εφαρμογή των νόμων. Ό,τι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη, ισχύει και για το Κομμουνιστικό Κόμμα και για εσάς και για τον κ. Βαρουφάκη», σημείωνε στη δευτερολογία του στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη.

Προς τέρψιν προφανώς σημαντικού μέρους του παραδοσιακού του ακροατηρίου αλλά και βουλευτών της ΝΔ που αρέσκονται, «ζουν» από τις ακραίες τοποθετήσεις και αναρτήσεις που κάνουν.

Αντίστοιχα σκληρό μήνυμα περνά σήμερα και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στη συνέντευξη που δίνει στην «Καθημερινή» και τους Νότη Παπαδόπουλο – Γιάννη Σουλιώτη. Και μπορεί η εφημερίδα να επιλέγει να αναδείξει στους τίτλους της παράπλευρα ζητήματα, στα οποία επίσης αναφέρεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (π.χ. η πολιτική κυριαρχία στο Κέντρο και πώς αυτή συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις ή το ότι η Αστυνομία πλέον λογοδοτεί, όπως ισχυρίζεται ο αρμόδιος υπουργός), η επικαιρότητα, ωστόσο, έχει τους δικούς της «νόμους».

Για το θέμα των επόμενων ημερών ειδικότερα, απαντά:

  • «Στο Πολυτεχνείο θα γίνει ό,τι λέει η λογική και υπαγορεύει η κατάσταση. Θα γιορτάσουμε αλλιώς, πρέπει να προταθούν εκδηλώσεις εορτασμού διαδικτυακές, τηλεοπτικές, που να αναδεικνύουν αλληλεγγύη και συλλογικότητα. Δεν θα υπάρξει πορεία, θα ήταν συνάμα άδικο και επικίνδυνο αυτό. Δεν υπήρξε παρέλαση την 25η Μαρτίου και πιο πρόσφατα την 28η Οκτωβρίου. Δεν γιορτάστηκε σε εκκλησίες η Ανάσταση, δεν γιορτάστηκε το Πάσχα», αναφέρει ο Μ. Χρυσοχοΐδης σαν να είναι παραδοσιακός πολιτικός της Δεξιάς.

Και συμπληρώνει:

  • «Στο πιο δραματικό για τη χώρα σημείο της πανδημίας να συζητάμε για συναθροίσεις είναι στα μάτια μου πολιτικά ανεύθυνο και αντικοινωνικό. Σκεφτείτε την Αστυνομία. Αντί να βοηθά πολλαπλά στον αγώνα κατά της πανδημίας εκείνη τη μέρα αν υπάρξουν απόπειρες για συγκεντρώσεις θα ασχοληθεί  να τις αποτρέψει!».

Προφανώς και υπάρχει η αδήριτη ανάγκη για αποφυγή του συγχρωτισμού, ιδίως τις ημέρες αυτές που διανύουμε, που το Εθνικό Σύστημα Υγείας χάνει και τις τελευταίες του εφεδρείες σε μεγάλες περιοχές της χώρας και ο φόβος να γίνουμε ένα εθνικό Μπέργκαμο τις επόμενες εβδομάδες, είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Περιστατικά πάντως, όπως αυτά στην Καρδίτσα, με τους αστυνομικούς να εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε ζευγάρι εφήβων που βρισκόταν σε μια πλατεία της πόλης, ενισχύει τις ανησυχίες πολλών -καταγράφονται ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ότι η πανδημία είναι η αφορμή.

  • Διαδηλώσεις στο πεζοδρόμιο, πτωχευτικός κώδικας, νέα νομοθετικά μέτρα κατά του κόσμου της εργασίας συνθέτουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους μη έχοντες σε μια χρονιά που ο μισθός των 200 ευρώ είναι η καλή εκδοχή για έναν εργαζόμενο…

Με άλλα λόγια ο, τραμπικής έμπνευσης, νόμος και τάξη μπορεί και να εξελιχθεί στα σπίρτα που ανάβει ένα παιδάκι σε μια αποθήκη γεμάτη μπαρούτι. Εκτός, πάλι, αν και τούτο είναι βολικό για το επόμενο, κρίσιμο, 10ήμερο της πανδημικής κορύφωσης…

Σχετικά Άρθρα