• 21 Οκτωβρίου, 2020

Κλιμάκωση: “Μπλόκο” Αθήνας στις διερευνητικές με Τουρκία – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

 Κλιμάκωση: “Μπλόκο” Αθήνας στις διερευνητικές με Τουρκία – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Αιφνιδιαστική και ραγδαία είναι η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την έξοδο του Oruc Reis, μια ανάσα από το Καστελόριζο. Η διπλωματική κινητικότητα είναι έντονη με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών να σπεύδει σε Αθήνα και Λευκωσία την ώρα που η Αθήνα είναι έτοιμη να σταματήσει τις προσπάθεια για έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα.

Τουρκικά παιχνίδια “πολέμου” στο όριο – Τι λένε έμπειροι αναλυτές στο libre – Ο άγνωστος ρόλος του Καναδού ΥΠΕΞ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήνυμα Μάας στην Άγκυρα λίγο πριν έρθει στην Αθήνα: Η Τουρκία να μείνει ανοιχτή σε διάλογο

Όλες οι εξελίξεις – Oruc Reis στο Καστελόριζο: Οι εντολές στον ελληνικό στόλο – Κρίσιμη μέρα για το όριο των 6,5 μιλίων

ΤΩΡΑ: Δύσκολες ώρες στο Καστελόριζο

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος είπε: «Όσο υπάρχει το Oruc Reis στην περιοχή δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι τόνισε  ότι – όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Σαρλ Μισέλ κατά τη χθεσινή επικοινωνία τους – θα ζητήσουμε να συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή το ζήτημα της Τουρκίας, καθώς δεν αποδεικνύει συνέπεια και συνέχεια στις πράξεις της.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα το δίλημμα για την Άγκυρα ήταν ξεκάθαρο, αποκλιμάκωση ή κυρώσεις και αν επιμένει να δημιουργεί ένταση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, τόνισε ότι θα τα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ σήμερα το απόγευμα.

Ο κ. Πέτσας εκτίμησε ότι η ΕΕ δε θα υπαναχωρήσει από αυτό που καλλιέργησε στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς η πολιτική του κατευνασμού δε θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, αλλά στα αντίθετα.

Επανέλαβε ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι ξεκάθαρο και άφορα μόνο τις θαλάσσιες ζώνες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «θέλουμε να διευθετηθούν οι διαφορές μας και το αποδείξαμε με τις συμφωνίες που προχωρήσαμε με την Αίγυπτο και την Ιταλία». Αν δεν τα βρούμε – πρόσθεσε – υπάρχει και το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για καμία ελληνική κυβέρνηση που να άφορα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ανέμενε την τουρκική κίνηση με το Oruc Reis μετά από τη συνάντηση που είχαν οι κύριοι Δένδιας και Τσαβούσογλου, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως προσωπικά δεν τον ξάφνιασε η τουρκική μεταστροφή και οι εταίροι που πίστευαν ότι η Άγκυρα είναι αξιόπιστη, διαπίστωσαν την αναξιοπιστία της.

Γεραπετρίτης: Μαζέψτε το Oruc Reis

Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις του από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, στα «Παραπολιτικά FM».

«Είναι δύσκολο να ανασυνθέσει κανείς τα παραγωγικά αίτια της βούλησης του Προέδρου της Τουρκίας, εκείνο το οποίο αρχίζει να διαφαίνεται και είναι το σημαντικό, είναι ότι οι ηγέτες της Ευρώπης και ανά τον κόσμο κατανοούν πλέον ότι υπάρχει μια προσχηματική πολιτική εκ μέρους της Τουρκίας».

Η οποία (πολιτική) κατατείνει «στο να μην υπάρξουν διερευνητικές επαφές, δηλαδή να μην καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του υπουργού Επικρατείας ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως ότι «εκείνος που επιδιώκει την επίλυση του θέματος των θαλασσίων ζωνών επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου είναι η Ελλάδα, κι εκείνος ο οποίος προσπαθεί να διασφαλίσει ένα status quo δια της βίας και της απειλής είναι η Τουρκία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ