• 24 Οκτωβρίου, 2021

Κλιμακώνει η Άγκυρα: Είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας

 Κλιμακώνει η Άγκυρα: Είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας

Ανακοίνωση – απάντηση εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για τη Navtex στο Καστελόριζο. Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστική» τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα των νησιών και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι:

«Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο για ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων, το ερευνητικό μας σκάφος Ορούτς Ρέις από τις 21 Ιουλίου 2020 κι έπειτα, βάσει της σχετικής Navtex που δημοσιεύτηκε από τις αρμόδιες αρχές μας, θα πραγματοποιήσει μια νέα σεισμική ερευνητική δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η θαλάσσια περιοχή, στην οποία θα πραγματοποιήσει έρευνες το ερευνητικό μας σκάφος Ορούτς Ρέις, βρίσκεται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας, που έχει κοινοποιηθεί στα Ηνωμένα Έθνη, και εντός των περιοχών, για τις οποίες έχουν παραχωρηθεί σχετικές άδειες στον TPAO από την κυβέρνησή μας το 2012. Εξάλλου, το άλλο σεισμικό ερευνητικό μας σκάφος Μπαρμπαρός Χαϋρετίν Πασά είχε προβεί σε ανάλογες δραστηριότητες σε μέρος της εν λόγω περιοχής τα τελευταία χρόνια.

Παρ ‘όλα αυτά, η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτήν την ερευνητική δραστηριότητα και ισχυρίζεται ότι η περιοχή των ερευνών αυτών βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτόν τον ισχυρισμό στην ύπαρξη νησιών μακριά από την ηπειρωτική χώρα, όπως το Καστελόριζο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας περί υφαλοκρηπίδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο, τη νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις.

Δεν αποτελεί λογική θέση, που να συνάδει και με το διεθνές δίκαιο, ένα νησί με επιφάνεια 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, να διεκδικεί υφαλοκρηπίδα έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για αυτόν τον λόγο, απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς της Ελλάδας.

Παρόλο που η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει διατυπωθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση.