• 23 Οκτωβρίου, 2021

Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο Παρασκευή στην Αττική

 Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο Παρασκευή στην Αττική

Κλειστά θα είναι αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία στην Αττική με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.

Τη διακοπή της λειτουργίας αποφάσισε ο κ. Πατούλης, «για προληπτικούς λόγους ασφάλειας των μαθητών και εξαιτίας των δυσκολιών μετακίνησης που πιθανόν προκύψουν εξαιτίας της κακοκαιρίας».

Σαρώνει τη χώρα ο “Μπάλλος” – Ποτάμια κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας – Χιόνια στη Μακεδονία

Πατούλης: Σε επαγρύπνηση ο μηχανισμός

Σε πλήρη ετοιμότητα και με διανεμημένα χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου άμεσης επέμβασης σε δήμους με ρέματα υψηλής επικινδυνότητας, βρίσκεται από χθες ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να επέμβει «όπου απαιτηθεί για την αποτελεσματική προστασία των πολιτών», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης με αφορμή την έντονη κακοκαιρία που πλήττει την Αττική.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «προτεραιότητα αποτελεί η προστασία των πολιτών» ενώ η ένταση της νεροποντής τις μεσημβρινές ώρες και τα κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία προκάλεσαν κυκλοφορικά προβλήματα στο εύρος σχεδόν της Περιφέρειας, οδήγησαν στην απόφαση κλεισίματος των σχολείων κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή στις πυρόπληκτες περιοχές με τους εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε πλήρη ετοιμότητα. «Έχουμε καθαρίσει όλα τα φρεάτια εντός αστικού ιστού όπως και τα ρέματα στην Περιοχή της Μάνδρας», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης. Ενόψει της αναμενόμενης -σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ- έντασης της βροχόπτωσης κατά το απογευματινές ώρες, «είμαστε σε επιφυλακή αναφορικά με την «συμπεριφορά» των ρεμάτων του όρους Πατέρα, στο οποίο πρόσφατα, αποτεφρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους», υπενθυμίζει.

Λόγω της καθυστερούμενης προμήθειας των μηχανημάτων βαρέως τύπου στην οποία προχώρησε ταχύτατα ο δήμος, χωρίς όμως και να τα παραλάβει έγκαιρα εξαιτίας των καθυστερήσεων που σημειώνονται στις μεταφορές λόγω της πανδημίας, σημειώνει ο κ. Στάθης «ζητήσαμε μηχανήματα από την Περιφέρεια (μπουλντόζα, 3 φορτωτές και 2 jcb ) τα οποία μας απέστειλε ήδη.

Την καλή μέχρι στιγμής ανταπόκριση των ρεμάτων της περιοχής, επιβεβαίωσε ο περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για την αντιπλημμυρική Προστασία, Θανάσης Κατσιγιάννης. Σε επικοινωνία που είχαμε γύρω στις 2.00 μμ, με τον ίδιο εν κινήσει προς Βαρυμπόμπη να παρατηρεί την εντεινόμενη νεροποντή με τις αντίστοιχες συνέπειες στην κυκλοφορία, επί του Κηφισού αλλά και στην Συγγρού όπως ειδοποιήθηκε από τους συνεργάτες του.

Νωρίτερα το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης επισήμανε ότι ο μηχανισμός ΠΠ είχε τεθεί σε ετοιμότητα από χθες το βράδυ, υπογραμμίζοντας τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας της Περιφέρειας έναντι των ρεμάτων καθώς «είχε προηγηθεί εντατικός καθαρισμός τους». Για κάθε ενδεχόμενο, όπως σημείωσε, και ανάλογα με τα αιτήματα των δήμων διανεμηθήκαν σήμερα και θα παραμείνουν έως αύριο, ειδικά μηχανήματα κυρίως τσάπες, μπουλντόζες και φορτωτές. Αυτά είναι σε επιφυλακή περιοχές υψηλού κινδύνου προκειμένου να επέμβουν άμεσα, αν απαιτηθεί, πλησίον ρεμάτων όπως: Σαπφούς στο Μαρούσι, Πικροδάφνης στο Π. Φάληρο, Γιώργη στη Ν. Πέραμο, Πίκα στην Κινέτα, Σαρανταπόταμου στο ύψος της γέφυρας της Εθνικής, Αγ. Αικατερίνης στη Μάνδρα, στην πλ. Αχαιών στη Ραφήνα, Εθνικής Αντιστάσεως στο Μενίδι, στα ρέματα Κηφισιάς, Χαϊδαρίου κ.α.

Μέγιστη ετοιμότητα προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων για την κακοκαιρία

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συγκάλεσε, σήμερα, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες για την τήρηση σε μέγιστη ετοιμότητα προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων για την συνδρομή -σε όση έκταση απαιτηθεί- στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προς αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από την κακοκαιρία «Μπάλλος».

Με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού με πιθανή εκδήλωση ακραίων φαινομένων τηρούνται σε επιφυλακή τα προβλεπόμενα από το σχέδιο «Ξενοκράτης» τμήματα και μέσα.

Επιπλέον, από σήμερα, όλα τα τμήματα «Δευκαλίων» στην περιοχή ευθύνης της 1ης Στρατιάς και της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), μετέπεσαν σε ετοιμότητα επέμβασης στο μισό του προβλεπόμενου χρόνου.

Παράλληλα, τηρούνται σε ετοιμότητα ιπτάμενα μέσα για την ανάληψη αποστολών επιτήρησης καθώς και έρευνας και διάσωσης εφόσον απαιτηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, αργά το απόγευμα, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά κατά την οποία έγινε ενημέρωση επί των νέων μετεωρολογικών δεδομένων.