• 14 Ιουνίου, 2021

“Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσότακη – Ερντογάν – Οι ανακοινώσεις των ΥΠΕΞ Δένδια και Τσαβούσογλου

 “Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσότακη – Ερντογάν – Οι ανακοινώσεις των ΥΠΕΞ Δένδια και Τσαβούσογλου

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου ανακοίνωσαν Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι δύο πλευρές έχουν πλήρη επίγνωση των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουν, ενώ συζητήθηκε το σύνολο των ζητημάτων των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

όσον αφορά στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ είπε ότι «σκοπός της συνάντησης είναι να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και ομαλοποίησης της κατάστασης  σε βάθος χρόνου».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με την Τουρκία.

Τέλος, συμφωνήθηκε αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών covid για τον τουρισμό.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Με θερμά λόγια απευθύνθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια.

«Αγαπητέ φίλε Νίκο Δένδια» ξεκίνησε ο Τούρκος υπουργός, σχολιάζοντας αρχικά τη νίκη της Anadolu Εφές στο μπάσκετ, για την οποία τον είχε συγχαρεί πριν και ο Έλληνας υπουργός.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι πάλι στην Ελλάδα, ευχαριστώ τον φίλο μου Νίκο για τη θερμή υποδοχή» τόνισε ο Τσαβούσογλου.

«Στις συνομιλίες και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή θέματα. Στην Άγκυρα στη συνάντηση, που είχαμε, είχαμε αποφασίσει να επιταχύνουμε διμερείς διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά και εμπορικά, έγινε υψηλού επιπέδου συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών στην Καβάλα με 25 συμφωνημένα σημεία μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να επαυξήσουμε τη συνεργασία μας σε αυτά τα θέματα για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία».

  • «Θέλω να πω ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά της Τουρκίας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε την ίδια θετική πολιτική βούληση από την πλευρά της Ελλάδας» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε και εκείνος στην αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών, εμείς έχουμε υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με χώρες της ΕΕ όπως η Ουγγαρία ή η Σερβία, πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα επηρεάσει πολύ θετικά τόσο τον τουρισμό και άλλα θέματα, σημείωσε.

  • «Ως προς την πολιτική και τη στρατιωτική συνεργασία μας, είχε γίνει ο 62ος γύρος συμβουλευτικών επαφών στην Αθήνα και θα καθοριστεί ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση» πρόσθεσε.

Επανέλαβε, όπως είχε πει νωρίτερα και ο Νίκος Δένδιας, πως προβλέπεται η συνάντηση των επικεφαλής των δύο κρατών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, «είναι σαφές ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που περιμένουν επίλυση και πιστεύουμε πως η βάση της πρέπει να είναι ο σεβασμός στο δίκαιο και τα κοινά συμφέροντα».

«Ως Τουρκία θέλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και όρους και με τον Νίκο Δένδια συμφωνήσαμε πως θα συνεχιστεί αυτή η πολύ θετική συνεργασία» κατέληξε, κλείνοντας την ομιλία του ευχαριστώντας εκ νέου τον Έλληνα υπουργό.