• 18 Ιουνίου, 2021

“Κλείδωσαν” τα προνόμια για τους εμβολιασμένους – Τι προβλέπουν, πότε ανακοινώνονται

 “Κλείδωσαν” τα προνόμια για τους εμβολιασμένους – Τι προβλέπουν, πότε ανακοινώνονται

Αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα στην συνεδρίαση της Παρασκευής, η Κυβέρνηση φέρνει ενώπιον της επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας το σχέδιο «Κερδίζω πίσω την Ελευθερία μου», όπως το έχουν βαφτίσει ατύπως στις μεταξύ τους κουβέντες κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Πρόκειται για τις διευκολύνσεις που θα απολαμβάνουν στην καθημερινότητα τους όσοι έχουν εμβολιαστεί αρχής γενομένης από τον Ιούλιο.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

  • Ο όρος «προνόμια» ή «μπόνους» απορρίπτεται, καθώς η Κυβέρνηση «δεν επιθυμεί να δώσει την αίσθηση του αποκλεισμού ή να καλλιεργήσει περαιτέρω κοινωνικά χάσματα» όπως εξηγούσε στο libre ανώτατη κυβερνητική πηγή. Παράλληλα, όμως, θέλει να απονείμει επιπλέον βαθμούς ελευθερίας στους εμβολιασμένους, οι οποίοι χάρις το ποσοστό ανοσίας που έχτισαν, θα μπορούν να αποδεσμευτούν από πρόσθετους περιορισμούς.

Λίγες μέρες νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος είχε βάλει πάγο στην διακίνηση σεναρίων για τα προνόμια των εμβολιασμένων, όμως η σπουδή να συμφωνηθούν και να ισχύσουν από τον Ιούλιο διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους, επιβλήθηκε εν πολλοίς από την στασιμότητα ενδιαφέροντος που παρατηρείται στην επιχείρηση «Ελευθερία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την μαζική αναζήτηση ραντεβού των πρώτων ημερών, σταδιακά το ενδιαφέρον φθίνει. Η ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 20,5% με τουλάχιστον μία δόση. Η ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών έχει εμβολιαστεί με μία δόση σε ποσοστό 17%.

Είμαστε ακόμα μακριά από το τείχος ανοσίας» είχε χτυπήσει καμπανάκι η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής καλώντας τους νέους κάτω των 40 ετών να εμβολιαστούν.

Τα σενάρια, που θα συζητήσει η Κυβέρνηση με την επιτροπή των ειδικών, προβλέπουν το εξής γενικό περίγραμμα:

  • Λειτουργία κλειστών χώρων (πχ καταστήματα εστίασης) με πληρότητα μεταξύ 80-100%, όταν φιλοξενούν μόνο εμβολιασμένους. Για παράδειγμα δεν θα υπάρχει όριο καθήμενων στο τραπέζι αν είναι όλοι εμβολιασμένοι.
  • Απαλλαγή από την υποχρέωση διενέργειας ενός self test την εβδομάδα για να πάνε στην εργασία τους, στο γυμναστήριο, σε θεάματα (συναυλίες, θέατρα κλπ).
  • Απρόσκοπτη μετακίνηση και ταξίδια εντός Ελλάδας χωρίς την υποχρέωση μοριακού τεστ ή self test.
  • Σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή μετά την καλοκαιρινή σεζόν, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα των πλήρως εμβολιασμένων να μην φορούν μάσκα.

Το ρόδι… για τις επικείμενες ανακοινώσεις έσπασε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στελιος Πέτσας, σημειώνοντας σε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ότι:

  • «Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας».