• 9 Δεκεμβρίου, 2021

“Κλείδωσαν” οι απαγορεύσεις που αγγίζουν και τους εμβολιασμένους – Πότε ανακοινώνονται

 “Κλείδωσαν” οι απαγορεύσεις που αγγίζουν και τους εμβολιασμένους – Πότε ανακοινώνονται

Στο βαθύ κόκκινο βρίσκεται επιδημιολογικά η μισή χώρα προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για τις αντοχές του ΕΣΥ. Οι εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία, ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα και στην Θεσσαλία είναι δραματικές. Αυτές τις ημέρες γράφονται στους Ιατρικούς Συλλόγους ανά την Ελλάδα οι ιδιώτες γιατροί,που οικειοθελώς θα συνδράμουν στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Βάσει αυτής της καταγραφής θα φανούν τα κενά ανά περιφέρεια και ειδικότητα, ώστε από Δευτέρα να επιδοθούν φύλλα επιστράτευσης όπως έγινε και πέρυσι τον χειμώνα.

Αυτή την εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης θα μειωθούν οι πυκνότητες πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο στα σούπερ μάρκετ μετά και τα παράπονα των επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο για αθέμιτο ανταγωνισμό μιας και στα σούπερ μάρκετ που πωλούν από ρούχα ως μικροέπιπλα και μικροσυσκευές, οι ανεμβολίαστοι έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση.

Κάτι που δεν ισχύει για τα εμπορικά καταστήματα.

  • Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, όσο δηλαδή χρονικά θα πλησιάζουμε στη λήξη ισχύος της ΚΥΑ που επέβαλε τους τελευταίους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους, θα αποφασιστεί βάσει της κατάστασης αν η κυβέρνηση θα πατήσει το επόμενο κουμπί κλιμάκωσης των απαγορεύσεων. Τα σενάρια θέλουν να απαγορευτεί εντελώς η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε εστίαση, εμπορικά και ψυχαγωγία. Κάτι που ίσως συνοδεύσει η επιβολή ώρας απαγόρευσης κυκλοφορίας γύρω στα μεσάνυχτα ή 1 τη νύχτα.

Το τελευταίο θα ακουμπήσει ελευθερίες εμβολιασμένων αλλά σε ένα λογικό πλαίσιο, όπως επιχειρηματολογούν κυβερνητικοί παράγοντες.

Η χρήση της μάσκας παντού δεν καταργήθηκε ποτέ, προσέθεταν οι ίδιες πηγές εξηγώντας ότι υπήρχε μια σύσταση το καλοκαίρι να μην φοριέται σε υπαίθριους χώρους όταν κάποιος δεν είναι σε συνθήκες συνωστισμού. Μια ισχυρότερη σύσταση χρήσης μάσκας χωρίς εξαιρέσεις πιθανώς να επαναληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη του πανδημικού κύματος είναι ζοφερή. Η χθεσινή καταγραφή 70 νεκρών και οι μαύρες προβλέψεις για 120 νεκρούς συμπολίτες μας σε καθημερινή βάση τις επόμενες εβδομάδες προοιωνίζουν δύσκολες αποφάσεις.