• 24 Νοεμβρίου, 2020

Κίτρινη κάρτα ή “χάδι” ; Όλο το παρασκήνιο στην Κουμουνδούρου για τον Παύλο Πολάκη

 Κίτρινη κάρτα ή “χάδι” ; Όλο το παρασκήνιο στην Κουμουνδούρου για τον Παύλο Πολάκη

Ως …κίτρινη κάρτα εκλαμβάνει μερίδα του Τύπου όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Παύλο Πολάκη, την ώρα που άλλες εφημερίδες κάνουν λόγο για …χάδι. Εστιάζουμε σε δύο σημερινά ρεπορτάζ -όχι σχόλια- ακριβώς γιατί έχουν και πληροφορίες για το τι γίνεται πίσω από τους κλειστούς τοίχους της Κουμουνδούρου.

Ξεκινώντας από τη φιλική προς την αξιωματική αντιπολίτευση, «Εφημερίδα των Συντακτών», ο τίτλος του ρεπορτάζ είναι, «Ο Πολάκης έκανε πάλι άνω-κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ» και υπότιτλο, «για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας φαίνεται ότι δεν ισχύει το λοκντάουν».

Ενώ στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Δημήτρης Τερζής, διαβάζουμε:

  • «Λάθος που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι λάθος» και προσθέτει: «Πλέον όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται τι ακριβώς θέλει να πετύχει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας με τέτοιου είδους κινήσεις».

Επιπλέον, κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου έλεγε χαρακτηριστικά στην «Εφ. Συν.»:

  • «Δεν γίνεται να κάνουμε τόση δουλειά οι υπόλοιποι και να πληρώνουμε τον τσαμπουκά ενός». Το ίδιο δημοσίευμα καταγράφει «βαρύ κλίμα» για τον κ. Πολάκη χθες στην Κουμουνδούρου, ενώ μεταφέρει την πληροφορία ότι «συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα επικοινώνησε μαζί του και του επισήμανε ότι η δημοσίευση ήταν λάθος μεταφέροντας έτσι τη δυσαρέσκεια του προέδρου. Ελάχιστα βέβαια αυτό απασχόλησε  τον κ. Πολάκη, που όχι μόνο δεν κατέβασε την ανάρτηση αλλά έβαλε και υστερόγραφο απευθυνόμενος στα ‘τρολ του Μαξίμου’», σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

Το σχόλιο Πολάκη έγραφε:

Από την πλευρά της η «Καθημερινή» επιλέγει τίτλο, «Τσίπρας: Αρνητική η εικόνα Πολάκη» και το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Αντώνης Αντζολέτος, διαπιστώνει πως «υπάρχει θυμός», όπως έλεγε στην εφημερίδα πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και τούτο γιατί η φωτογραφία από τα Χανιά «έδωσε πάτημα στην κυβέρνηση να προσπεράσει ανώδυνα μια όχι και τόσο καλή ημέρα (…) όλα πήγαν στο βρόντο». Εξάλλου «η ενόχληση σαφώς και μεταφέρθηκε προς τον κ. Πολάκη από συνεργάτες του προέδρου που του διεμήνυσαν από πολύ νωρίς πως είναι λανθασμένη και άστοχη η ενέργειά του».

Εν τούτοις, «ο βουλευτής Χανίων δείχνει να μην πτοείται» και όσα είπε για εκείνον ο Α. Τσίπρας, «ήταν για πολλούς μια από τις τελευταίες προειδοποιήσεις». Δεν αποκλείεται μάλιστα ο Παύλος Πολάκης να μην έχει δει με καλό μάτι το γεγονός ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο δίλημμα, Ξανθός ή Πολάκης, επέλεξε να υιοθετήσει τη γραμμή του πρώτου στα θέματα Υγείας, με το σημερινό τομεάρχη Υγείας να βρίσκεται μια «ανάσα» πλέον από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους δύο άνδρες να έχουν καθημερινή επικοινωνία για τα θέματα της πανδημίας.

Επιπλέον:

  • δημοσίως στον ΣΥΡΙΖΑ -εκτός του προέδρου του εννοείται- μόνο ένα στέλεχος αντέδρασε: ο Κώστας Ζαχαριάδης, που δήλωσε στα «Παραπολιτικά FM»: «Δεν προβλέπεται στους κατ’ εξαίρεση λόγους μετακίνησης η συνάντηση με φίλους και το φαγητό, άρα αυτό που έκανε (σ.σ. ο συνάδελφός του βουλευτής) είναι εκτός πλαισίου απαγορεύσεων και κακώς το έκανε. Από κει και πέρα, κι ο ίδιος να δώσει την εξήγησή του».

Όμως, ο πρωτοεκλεγμένος βουλευτής συγκεντρώνει τρεις λόγους που κάνουν την παρέμβασή του ακόμη πιο σημαντική:

  • Πρώτον, ο Κ. Ζαχαριάδης είναι ο τομεάρχης Εσωτερικών, με τον Π. Πολάκη να είναι ο αναπληρωτής στον ίδιο τομέα, και ως τώρα έχουν αγαστή συνεργασία.
  • Δεύτερον, οι δύο βουλευτές ανήκουν στην ίδια εσωκομματική τάση.
  • Και, τρίτον, ο Κ. Ζαχαριάδης είναι γιος γιατρού που ξέρει από πρώτο χέρι, λόγω της ειδικότητάς του, τι είναι ο Covid-19. Κατά συνέπεια ο βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθηνών είχε δύο λόγους να σιωπήσει και έναν να μη σιωπήσει.

Και πέρα από τους πολιτικούς λόγους, φαίνεται πως ο τελευταίος βάρυνε πιο πολύ μέσα του…

Νίκος Παπαδημητρίου