Καθηγητής Παυλάκης: Ρίσκο το άνοιγμα σχολείων και εκκλησιών

 Καθηγητής Παυλάκης: Ρίσκο το άνοιγμα σχολείων και εκκλησιών

Αν τα μέτρα τερματιστούν γρήγορα, θα κληθούμε να πληρώσουμε ένα κόστος σε ανθρώπινες ζωές και σε ανθρώπους που θα ασθενήσουν, δηλώνει στη Greek News ο γιατρός – ερευνητής Δρ. Γιώργος Παυλάκης επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ για το AIDS τον καρκίνο.

Η θέση του αυτή ισχύει – με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες – τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και την Ελλάδα, καθώς η βασική αρχή που ισχύει είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες θεραπείες και να βελτιώσουν τις υπάρχουσες, με απώτερο στόχο την δημιουργία ενός εμβολίου που θα δώσει τη λύση.

Ο κορυφαίος Έλληνας ερευνητής επισημαίνει για τα θετικά αποτελέσματα που έδειξε μελέτη για το φάρμακο Remdesevir πως «είναι η αρχή, ή ίσως μόνο το τέλος της αρχής της μάχης εναντίον του ιού».

Από την αρχή της πανδημίας, ο Δρ. Παυλάκης έδωσε μάχη μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και τα ΜΜΕ της γενέτειρας, με άρθρα και τηλεοπτικές παρεμβάσεις του, για να αντιληφθούν την μεγάλη χρησιμότητα της καραντίνας, κάνοντας το λογοπαίγνιο ότι «πρέπει να γίνει της Κορέας», της χώρας δηλαδή που απέφυγε το τσουνάμι.

Στη συνέντευξη προς τη Greek News εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Ελλάδας.

« Ο ελληνικός πληθυσμός το έκανε πολύ καλά και αδιαμαρτύρητα, θυσιάζοντας ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας για να αποφύγει το φαινόμενο της Ιταλίας. Πέτυχε, αλλά τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά, γιατί ο ιός συνεχίζει να υπάρχει. Κι αν θελήσουν να επιστρέψουν στην προτέρα κατάσταση ο ιός θα επιστρέψει και θα έχουμε πολλά ανθρώπινα θύματα».

Όταν τον ρωτούμε αν θα πρέπει να ανοίξουν στην Ελλάδα τα γυμνάσια και τα λύκεια, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ συμφωνεί με το να παραμείνουν κλειστά αναρωτιέται γιατί ενώ υπάρχει αντιπαράθεση για τα σχολεία δεν υπάρχει για το άνοιγμα των εκκλησιών, όπου ο κίνδυνος είναι ακόμη πιο μεγάλος, αφού οι εκκλησιαζόμενοι είναι στην πλειοψηφία του μεγάλης ηλικίας.

Λέει χαρακτηριστικά:

Γιατί συζητούμε μόνο τα σχολεία και δεν συζητούμε τις εκκλησίες; Είναι το ίδιο πράγμα και μάλιστα το άνοιγμα των εκκλησιών είναι πολύ χειρότερο, γιατί πηγαίνει περισσότερο ηλικιωμένος πληθυσμός από τα σχολεία. Για τα παιδιά γνωρίζουμε ότι δεν κάνουν βαριά αρρώστια, γενικά, αν μολυνθούν.

Το πρόβλημα που έχω με το άνοιγμα των σχολείων είναι πως αν μεταδοθεί ο ιός, τα παιδιά θα τον μεταφέρουν στα σπίτια. Οι ελληνικές οικογένειες έχουν κοντά τους παππούδες και τις γιαγιάδες, οι οποίοι συνήθως προσέχουν τα εγγόνια τους για να βοηθούνται οι γονείς που εργάζονται. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα μετάδοσης του ιού σε ευαίσθητους πληθυσμούς, όπως οι γεροντότεροι και ασθενέστεροι. Αλλά, συζητούμε για τα σχολεία και κανείς δεν ήγειρε το θέμα των εκκλησιών.

Γενικά βλέπω πρόβλημα με κάθε κλειστό χώρο όπου υπάρχει ανθρώπινος συνωστισμός, γιατί ο ιός μεταδίδεται αερογενώς. Όταν έχεις συνωστισμό, είτε σε φυλακές, είτε σε καταυλισμούς, είτε σε οίκους ευγηρίας κλπ, αν δεν φροντίσουμε να εξαλείψουμε το πρόβλημα θα το βρίσκουμε μπροστά μας. Λύσεις υπάρχουν. Για την Ελλάδα δεν το βλέπω τόσο σημαντικό να επιστρέψουν τα παιδιά για ένα μήνα στο σχολείο, ιδίως όταν έχουν δημιουργηθεί δομές για διδασκαλία εξ αποστάσεως.

Για τον τουρισμό

Τέλος, σε ότι αφορά το αν μπορεί με ασφάλεια η Ελλάδα να δεχθεί ξένους επισκέπτες τον Ιούλιο περισώζοντας ένα μέρος της τουριστικής περιόδου, ο Δρ. Παυλάκης σημειώνει πως δεν έχει απάντηση.

«Υπάρχει πιθανότητα οι ελληνοαμερικανοί που θα πάνε στην Ελλάδα να έχουν ενεργό ιό. Πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα τον μεταδώσουν;», αναρωτιέται.

«Δεν γνωρίζω τη λύση, όμως αξίζει τον κόπο να συζητηθεί πολύ σοβαρά, γιατί ακόμη και κάτω από τις καταθλιπτικές αυτές συνθήκες, μπορεί να βρεθεί μία φόρμουλα και να περισωθεί ένα κομμάτι της τουριστικής περιόδου», συμπλήρωσε ο επιφανής έλληνας ερευνητής στις ΗΠΑ.

Ολόκληρη η συνέντευξη Παυλάκη στην GreekNews

Σχετικά Άρθρα