• 16 Ιουνίου, 2021

Καταργείται η γραπτή βεβαίωση, λουκέτο στα δημοτικά – Τα νέα μέτρα που εξετάζονται, αποφάσεις μέχρι το Σάββατο

 Καταργείται η γραπτή βεβαίωση, λουκέτο στα δημοτικά – Τα νέα μέτρα που εξετάζονται, αποφάσεις μέχρι το Σάββατο

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί για μέτρα που δεν αποδίδουν καρπούς είναι ότι λίγη ώρα μετά την απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 05.00 από αύριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Οι τελευταίες πληροφορίες εμφανίζουν την κυβέρνηση να αποφασίζει τα νέα μέτρα μέχρι το Σάββατο.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα επόμενα μέτρα θα είναι το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων, ο περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων για επαγγελματικούς κλάδους που μέχρι σήμερα κυκλοφορούν χωρίς πρόβλημα και προφανώς η χρονική επέκταση του καθολικού lockdown την πρώτη ή και δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός πάντως επέλεξε επέλεξε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μμ έως τις 5 πμ, χωρίς καμία αλλαγή όσον αφορά στην τηλεργασία, η οποία παραμένει θεωρητικώς στο 50% και πρακτικά σε άγνωστο επίπεδο. Οι εικόνες πάντως από τους δρόμους τις ώρες αιχμής επιβεβαιώνουν ότι σε αντίθεση με την καραντίνα της άνοιξης, στο lockdown του Νοεμβρίου σημαντικός αριθμός εργαζομένων πηγαίνει κανονικά στη δουλειά του.

Το μόνο που ανακοίνωσε σχετικά χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είναι πως κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου οπότε τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Το ζήτημα είναι βεβαίως ότι την έκθεση αυτή θα συντάσσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Πάντως ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας αυξάνονται, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στην κυβέρνηση αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι ήταν λάθος που επετράπη τελικώς η χειρόγραφη βεβαίωση εργοδότη για μετακίνηση στην εργασία, προσανατολίζονται στο να απαιτείται πλέον βεβαίωση από Εργάνη, ώστε να μην βρίσκουν διάφοροι επιτήδειοι “παραθυράκι”.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν και επιπλέον περιορισμοί σε επαγγελματικές δραστηριότητες που τώρα είναι ανοιχτές.