• 21 Οκτωβρίου, 2021

Ιταλία: Διακοπή μισθού στους ανεμβολίαστους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

 Ιταλία: Διακοπή μισθού στους ανεμβολίαστους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να έχουν green pass για να μπορούν να προσέλθουν στους χώρους εργασίας τους από τις 15 Οκτωβρίου.

O Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε το διάταγμα, από το οποίο όμως έλειπαν χθες οι επίμαχες διατάξεις για τη διακοπή της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων, μετά από πέντε ημέρες απουσίας στο Δημόσιο και τριών ημερών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά όχι την απόλυσή τους, και τα χρηματικά πρόστιμα που προέβλεπε το σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο Ντράγκι.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Ματαρέλα δεν περιέχει το αίτημα των τριών μεγαλύτερων συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών, CGIL, CISL και UIL, που ζητούσαν δωρεάν τεστ για τους ανεμβολίαστους έως το τέλος του έτους και από το κράτος και όχι οι ιδιωτικές εταιρείες να ελέγχουν τα πράσινα πιστοποιητικά των εργαζομένων.

Βίντεο από το πιστολίδι στη Λ. Αλεξάνδρας – Μητέρα τρέχει να σωθεί με το παιδί της

Η κυβέρνηση Ντράγκι δημοσίευσε χθες το διάταγμα που προβλέπει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τεστ ή νόσησης από κορωνοϊό από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και στους εργαζόμενους από απόσταση. Το διάταγμα προβλέπει τη διακοπή του μισθού στους εργαζόμενους που στερούνται πιστοποιητικού, χωρίς να προβλέπεται η απόλυσή τους, ενώ προβλέπεται η δημιουργία πλατφόρμας ελέγχου των πιστοποιητικών.

Οι ψηφοφόροι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιδείξουν το πιστοποιητικό στον δεύτερο επαναληπτικό γύρο των μερικών δημοτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 19 Οκτωβρίου. Τα φαρμακεία θα πρέπει να προσφέρουν τα τεστ στις τιμές που έχουν καθορίσει οι αρχές, με προβλεπόμενα πρόστιμα από 1.000 έως 10.000 ευρώ έως και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους έως πέντε ημερών.