• 22 Ιανουαρίου, 2021

Ισχυρός σεισμός και έντονη δραστηριότητα στη Δ. Ελλάδα

 Ισχυρός σεισμός και έντονη δραστηριότητα στη Δ. Ελλάδα

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε βόρεια της Ναυπάκτου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα (00:09), με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο να αναφέρει ως επίκεντρό του, 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της περιοχής της Ναυπάκτου και εστιακό βάθος στα 4,3 χλμ.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 13 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Αίγιο, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 4 χλμ.

Μετά τον κύριο σεισμό έχουν σημειωθεί αρκετές και αισθητές μετασεισμικές δονήσεις, με δύο να ξεπερνούν μάλιστα τα 4 Ρίχτερ. Συγκεκριμένα, μέσα σε διάστημα δευτερολέπτων, σημειώθηκαν δύο σεισμοί μεγέθους 4,3 και 4,4 Ρίχτερ, όπως καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

H ένταση του σεισμού ανησύχησε τους κατοίκους των γύρω περιοχών καθώς έγινε αισθητός σε Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα και Αχαΐα.

Μετά την σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε κοντά στην περιοχή του Μαραθιά Φωκίδας, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια πέρα από μία μικρή κατολίσθηση στην Εθνική Οδό Ναυπάκτου -Ιτέας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ως τώρα. Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ανάλογα έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι ΕΜΑΚ.