• 18 Ιουνίου, 2021

Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο: Η “βασίλισσα των ταβερνών” που αντιστάθηκε στο lockdown με συνθήματα αρνητών και φλερτ με την ακροδεξιά

 Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο: Η “βασίλισσα των ταβερνών” που αντιστάθηκε στο lockdown με συνθήματα αρνητών και φλερτ με την ακροδεξιά

Ηχηρή χαρακτηρίζουν τη νίκη της συντηρητικής Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο στην Κοινότητα της Μαδρίτης για τις περιφερειακές εκλογές διεθνή Μέσα.

Παρόλα αυτά αν και η Αγιούσο διπλασίασε τις έδρες του Λαϊκού Κόμματος (PP), δεν κατάφερε να λάβει την πλειοψηφία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συμμαχία με τη άκρα δεξιά.

Όπως σημειώνει η DW, ο προεκλογικός αγώνας στην περιφέρεια της Μαδρίτης ξύπνησε μνήμες εμφυλίου. Η πολιτική αντιπαράθεση σφραγίστηκε από το μίσος εναντίον του αντιπάλου, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη Δημοκρατία, προειδοποίησε η El Pais. «Κομμουνισμός ή Ελευθερία», με αυτό το διαφιλονικούμενο σύνθημα η πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης Ισαβέλ Ντίας Ατζούσο, από το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα ΡΡ, έκανε προεκλογικό αγώνα εναντίον των αριστερών κομμάτων

Το ότι η 42χρονη πολιτικός αψηφούσε όλο το διάστημα ή εφάρμοζε με το ζόρι τα περιοριστικά μέτρα της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ παρά τον μεγάλο αριθμό νεκρών, συνέβαλε στο να αυξήσει τη δημοτικότητά της. Με τα λαϊκιστικά της μηνύματα οδήγησε την περιοχή των 6,8 εκ. σε έναν πολωτικό προεκλογικό αγώνα. Θα μπορέσει όμως να κυβερνήσει μόνη της η Ισαβέλ Ντίας Ατζούσο; Είναι μάλλον απίθανο και θα χρειαστεί εταίρο. Κι αυτός μπορεί να είναι μόνο οι εθνολαϊκιστές ακροδεξιοί του κόμματος Vox.

Η ισπανική δεξιά και η συντηρητική Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο θριάμβευσαν στις  περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης - TheCaller

Σημειώνεται ότι ο προεκλογικός αγώνας στην περιφέρεια της Μαδρίτης ήταν έντονος και έφερε στην επιφάνεια την πόλωση της πολιτικής της Ισπανίας, ενώ υπήρξαν ακόμα και απειλές θανάτου κατά πολλών υποψηφίων.

Ενώ η Αγιούσο έκανε προεκλογικό αγώνα εναντίον των αριστερών κομμάτων με σύνθημα «Σοσιαλισμός ή Ελευθερία», ο αντίπαλός της Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos, δήλωνε ότι το διακύβευμα δεν είναι λιγότερο από φασισμό ή δημοκρατία, θέλοντας να τονίσει την πιθανότητα της συμμετοχής του ακροδεξιού κόμματος Vox σε μία μελλοντική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Η 42χρονη συντηρητική πολιτικός πάντως κατάφερε να ξεχωρίσει το διάστημα που προηγήθηκε επειδή είτε αψηφούσε είτε εφάρμοζε με το ζόρι τα περιοριστικά μέτρα της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, και παρά το γεγονός ότι η πανδημία είχε λάβει δραματική πορεία στην Ισπανία, αύξησε τη δημοτικότητά της.

Παράλληλα, η Αγιούσο, όπως σημειώνει το BBC, αψήφησε την κεντρική κυβέρνηση ακόμα και όσον αφορά στα μέτρα για την εστίαση κρατώντας ανοιχτά μπαρ και καταστήματα της Μαδρίτης ανοιχτά καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως ανέφερε η DW, η συντηρητική πολιτικός αναβάθμισε τη ζυθοποσία και τα πάρτι και τα συμπεριέλαβε στο προεκλογικό της πρόγραμμα, ενώ ονομάστηκε από τη δημόσια τηλεόραση RTVE «Βασίλισσα των ταβερνών».

Πηγή: DW, iefimerida.gr