• 25 Ιανουαρίου, 2021

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αλλάζει τακτική στον εμβολιασμό – Ποια πολιτική θα εφαρμόσει

 ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αλλάζει τακτική στον εμβολιασμό – Ποια πολιτική θα εφαρμόσει

Ο σχεδιασμός της εμβολιαστικής στρατηγικής έναντι του SARS-CoV-2 αποτελεί πραγματική πρόκληση για κάθε κυβέρνηση, ειδικά στις πιεστικές συνθήκες που προκαλεί το 2ο (και αλλού το 3ο) κύμα της πανδημίας.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Η επιλογή της αποθήκευσης εμβολίων ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη χορήγηση της δεύτερης δόσης έναντι της χορήγησης της πρώτης δόσης του εμβολίου σε όσο το δυνατό περισσότερα άτομα είναι ιδιαίτερα δύσκολη απόφαση αλλά κάποια κράτη την επιλέγουν ως βέλτιστη δεδομένων των συνθηκών.

Αυτή την τακτική στον εμβολιασμό επέλεξε η Βρετανία που αντιμετωπίζει το απειλητικό πρόσωπο της πανδημίας μετρώντας χιλιάδες νεκρούς κάθε ημέρα και το ίδιο φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και η κυβέρνηση Biden όταν αναλάβει την εξουσία, αλλάζοντας γραμμή πλεύσης σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υποστηρίζει την προσέγγιση να ελευθερωθούν όλα τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι του SARSCoV-2 ώστε να εμβολιαστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, παρά να κρατηθούν ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Με αυτό τον τρόπο ο Joe Biden παρέχει το πρώτο δείγμα γραφής σχετικά με το πώς πρόκειται να τροποποιήσει το σχεδιασμό της απερχόμενης κυβέρνησης του Donald Trump και να προχωρήσει σε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Λεπτομέρειες σχετικά με τον ακριβή σχεδιασμό της κυβέρνησης του Joe Biden θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, όταν αναλάβει την εξουσία στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Ο Joe Biden εμβολιάζεται σήμερα με τη 2η δόση του εμβολίου

Ο ίδιος, ωστόσο, ο Joe Biden θα κάνει σήμερα τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, τρεις εβδομάδες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech (στις 21 Δεκεμβρίου, σε νοσοκομείο του Νιούαρκ στο Ντέλαγουερ), την οποία έκανε σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση για να ενθαρρύνει τον πληθυσμό να κάνει το ίδιο, όπως είχε ανακοινώσει η ομάδα του.

Η ομάδα του ανακοίνωσε ότι η δεύτερη δόση θα του χορηγηθεί επίσης μπροστά στις κάμερες, χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.Η πρόκληση της χάραξης τακτικής εμβολιασμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 που έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές και αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech απαιτεί τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση, ώστε να επιτύχει την επιδιωκόμενη αποτελεσματικότητα με βάση τα δεδομένα των κλινικών μελετών. Το εμβόλιο της εταιρείας Moderna απαιτεί και αυτό τη χορήγηση δύο δόσεων, αλλά με απόσταση 28 ημερών μεταξύ τους.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Trump, με βάση εισηγήσεις των αξιωματούχων σε θέματα υγείας, υποστηρίζει ότι το 50% των διαθέσιμων δόσεων θα πρέπει να διατηρηθεί ώστε να εμβολιαστούν έγκαιρα με τη δεύτερη δόση όσοι έχουν λάβει την 1η δόση του εμβολίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παρασκευή των εγκριθέντων εμβολίων αποτελεί μια νέα διαδικασία. Σε διαφορετική περίπτωση, υποστηρίζεται ότι μερικοί εμβολιασμένοι θα ήταν σε κίνδυνο να καθυστερήσει η δεύτερη δόση τους ή κάποιες δόσεις εμβολίων που είχε προγραμματιστεί να χορηγηθούν ως αρχικές δόσεις σε κάποια άτομα θα μετατρέπονταν σε αναμνηστικές δόσεις για τους ήδη εμβολιασθέντες και έτσι θα καθυστερούσε ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Ωστόσο, 8 Δημοκρατικοί Κυβερνήτες συνυπογράφουν έγγραφο σύμφωνα με το οποίο υποστηρίζουν ότι ο σχεδιασμός για την παραγωγή και τη διανομή των εμβολίων της απερχόμενης κυβέρνησης έγινε με βιασύνη, σύμφωνα με τη Washington Post.
Σημειώνουν, επίσης, ότι οι ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός χρειάζονται περισσότερα εμβόλια ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία COVID-19, και ειδικά μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του ιού SARS-CoV-2 που θεωρείται πιο μεταδοτικό και δυνητικά πιο θανατηφόρο.