Η συλλογική υπευθυνότητα κερδίζει την “ατομική ευθύνη” (εικόνες)

 Η συλλογική υπευθυνότητα κερδίζει την “ατομική ευθύνη” (εικόνες)

Όπως και περίοδο της καραντίνας των 40 και πλέον ημερών, οπότε όλοι μας τηρήσαμε με μεγάλη συλλογική υπευθυνότητα τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού, έτσι και την πρώτη μέρα των νέων μέτρων ελαφρώς πιο χαλαρωμένα, εξακολουθούμε να επιδεικνύουμε την ίδια σοβαρότητα.

Εξάλλου με θέματα δημόσιας Υγείας δεν θα μας αρέσει να παίζουμε.

Η πρώτη μέρα της μερικής επιστροφής λοιπόν οι επιβάτες που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς φορούν τις προστατευτικές τους μάσκες και τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Επί ποδός είναι από το πρωί και οι «βοηθοί επιβατών» σε πολυσύχναστους σταθμούς μετεπιβίβασης του μετρό, στάσεις λεωφορείων, τρόλεϊ και συρμούς του τραμ κάνοντας συστάσεις, όπου χρειάζεται για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Οι «βοηθοί επιβατών», ντυμένοι με πορτοκαλί γιλέκα για να διακρίνονται από το επιβατικό κοινό, από τις πρώτες πρωινές ώρες βοηθούν και συμβουλεύουν τους επιβάτες να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και τους υποδεικνύουν που ακριβώς θα μπορούν να περιμένουν.

Οι ίδιοι δεν είναι αρμόδιοι για επιβολή προστίμων. Σε περιπτώσεις που προκύπτει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και αν χρειαστεί θα ειδοποιούν την αστυνομία.

Στους συρμούς του μετρό οι θέσεις καθημένων είναι 120 σε σύνολο 240, έτσι ώστε να κρατούνται οι απαραίτητες αποστάσεις με τους πολίτες να κάθονται διαγώνια.

Στους συρμούς του τραμ οι θέσεις καθήμενων είναι 27 σε σύνολο 54 ενώ σε λεωφορεία και τρόλεϊ ανα τέσσερις θέσεις κάθεται ένας επιβάτης.

Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των δρομολογίων, σύμφωνα με τους αρμόδιους, στο μετρό (γραμμές 2 και 3) και τον ηλεκτρικό (γραμμή 1) η χρονοαπόσταση των δρομολογίων τις ώρες αιχμής ήταν στα 6 λεπτά, ενώ στο τραμ στα 8 λεπτά. Σε περίπτωση αυξημένης κίνησης το 6λεπτο θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια όλης της μέρας ,ενώ σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα οχήματα που θα δρομολογηθούν να κυκλοφορήσουν θα ξεπεράσουν τα 1.000.

Πρώτα δείγματα λοιπόν θετικά και αν κρίνουμε από την πορεία τήρησης της καραντίνας το ίδιο θα ισχύσει και τώρα, αποδεικνύοντας ότι η συλλογική υπευθυνότητα κερδίζει την… “ατομική ευθύνη”. Το ζητούμενο βέβαια είναι οι κυβερνώντες να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες και να ενισχύσουν, εν αντιθέσει με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασπάζονται, τις δημόσιες υπηρεσίες της υγείας, παιδείας, συγκοινωνιών κλπ, κλπ….

Σχετικά Άρθρα