Η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως “κοινωνικό πακέτο”- Ποιές ελαφρύνσεις είναι στο τραπέζι- Το δημοσιονομικό “σταυρόλεξο” και τα “όχι” των Βρυξελλών

 Η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως “κοινωνικό πακέτο”- Ποιές ελαφρύνσεις είναι στο τραπέζι- Το δημοσιονομικό “σταυρόλεξο” και τα “όχι” των Βρυξελλών

Την ώρα που διαμορφώνεται κλίμα παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, σε πείσμα των περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεων του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως την λύση της δύσκολης εξίσωσης, ήτοι να ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση του τσουνάμι της ακρίβειας στην ενέργεια και των ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά με σκοπό να ανατάξει τις ραγδαίες δημοσκοπικές απώλειες. Υπό τον φόβο, όμως, δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της ανάγκης να εκπονήσει σχέδιο επιστροφής σε πρωτογεννές πλεόνασμα από την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, οι εισηγήσεις που έχουν συγκεντρωθεί στο Μέγαρο Μαξίμου σκοντάφτουν σε μεγάλο βαθμό στον φόβο του οικονομικού επιτελείου για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και ζητείται χρόνος έως ότου αποσαφηνιστεί το πλαίσιο σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και το ύψος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα επιβληθεί για το 2023. Είναι σαφές πως οι πιέσεις των βορειοευρωπαϊκών χωρών για άρση της ευελιξίας λόγω πανδημίας υπερτερούν, προσώρας, της συντονισμένης προσπάθειας των Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι. Τα μηνύματα, δε, της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με την Ελλάδα και η μεγάλη αύξηση του κόστους του ελληνικού δανεισμού, προκαλούν εύλογα ανησυχίες στην Αθήνα.

Όπως επισημαίνει με ανάλυσή του το euro2day.gr, η κατάσταση δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά για τους κυβερνητικούς στόχους να ελέγξει (δημοσκοπικά) την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια.

Συγκεκριμένα,

-Την «αδυναμία» της μείωσης των φόρων στα καύσιμα ανάδειξε με δημόσιες δηλώσεις του (που προκάλεσαν κύμα πολιτικών αντιδράσεων και επικρίθηκαν ακόμα και από φίλια ΜΜΕ) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης. Το 30% των πολιτών ή 2,5 εκατομμύρια έχουν εισοδήματα κάτω του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ ή δεν έχουν αυτοκίνητο (άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι) ή ακόμα κι αν έχουν, η όποια επίπτωση από τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα έχει περιορισμένη επίπτωση στην τσέπη τους. Επιπρόσθετα, με το ρυθμό που καλπάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου (την Παρασκευή μόνο άλμα 3 δολαρίων, πάνω από τα 93 δολάρια το μπρεντ με τους αναλυτές να βλέπουν σύντομα τα 100 δολάρια στο βαρέλι) μια μείωση του ΕΦΚ κινδυνεύει να χαθεί στον κυκεώνα των ανατιμήσεων. Ιδίως όσο η απειλή πολέμου στην Ουκρανία παραμένει ενεργή.

Στα τρόφιμα, δεν υπάρχει δικλίδα ασφαλείας ότι η μείωση θα περάσει στον καταναλωτή, το κόστος είναι μεγάλο και επιπρόσθετα – το ίδιο ισχύει και για τα καύσιμα- αν μειωθεί για παράδειγμα ο ΦΠΑ στο ψωμί (κόστος 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση) δύσκολα θα βρεθεί κυβέρνηση που θα πάρει το μέτρο πίσω. Επομένως το κόστος περνάει στο 2023 και φέρνει στο προσκήνιο δημοσιονομική προσαρμογή, εκτός και αν μεσολαβήσει «θαύμα» μόνιμου δημοσιονομικού χώρου.

Το ενδεχόμενο να καταβληθεί επίδομα, επίσης έχει μεγάλο κόστος, λόγω του πλήθους των αποδεκτών. Στα 2,5 εκατομμύρια, 200 ευρώ επιδόματος ανεβάζει τον λογαριασμό στα 500 εκατ. ευρώ.

-Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και τη φορολόγησή τους, το όφελος «χάνεται» σε ορίζοντα τετραετίας, αφού η οφειλή μπορεί να ρυθμιστεί σε 48 μηνιαίες δόσεις.

Η εξίσωση είναι δύσκολη και οι αγορές παρακολουθούν στενά. Ήδη την περασμένη εβδομάδα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε το φράγμα του 2%, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος του δανεισμού και διογκώνει το χρέος.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο που θα δημιουργεί συνθήκες δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Εντός «περιθωρίων» όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Χρήστος Σταϊκούρας, που είχε αντιδράσει δυναμικά όταν προ ημερών ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, επανήλθε αφήνοντας τώρα ο ίδιος ορθάνοιχτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

“Μπλόκο” των Βρυξελλών στην αύξηση της επιδότησης της ενέργειας για επιχειρήσεις

Πολύ δύσκολα αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αύξηση της κρατικής επιδότησης σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις, με σκοπό να καλυφθεί το 75% του αυξημένου κόστους, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πηγές, όπως αναφέρει και το energypress.gr, αναφέρουν το ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτή η ελληνική πρόταση συγκεντρώνει πολύ χαμηλές πιθανότητας, καθώς θα θεωρηθεί παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιδότηση για ορισμένες επιχειρήσεις.

Η πρόθεση για αύξηση της επιδότησης ανακοινώθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, πριν από λίγες ημέρες, σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει λάβει έγκριση από την Κομισιόν για τη χορήγηση οριζόντιας επιδότησης σε επιχειρήσεις, η οποία ανήλθε τον περασμένο μήνα σε 65 ευρώ/MWh.

Η επιδότηση αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη και τον Φεβρουάριο με σκοπό την απορρόφηση του 50% του αυξημένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Το πιθανότερο σενάριο είναι το ίδιο μέτρο να εφαρμοστεί και τον Μάρτιο για όλες τις επιχειρήσεις, με την ελπίδα ότι από τον Απρίλιο και μετά η βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα φέρει αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας.

Η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου των επιχειρήσεων αναμένεται να διαμορφωθεί κατά 10 ευρώ χαμηλότερα τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και να διαμορφωθεί σε 20 ευρώ/MWh.

Ελαφρά χαμηλότερη θα είναι και η στήριξη που θα λάβουν οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο, ενώ στο ίδιο επίπεδο με τον Ιανουάριο, δηλαδή σε 20 ευρώ/MWh θα διαμορφωθεί η επιδότηση στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Η ανακοίνωση των μέτρων είναι θέμα λίγων ημερών, καθώς στο τέλος της περασμένης εβδομάδας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έστειλε στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου επιστολές για την επικαιροποίηση των παρεμβάσεων για τον Φεβρουάριο.

Οι αποφάσεις

Θέμα λίγων ημερών είναι και η δημοσίευση των κοινών υπουργικών αποφάσεων που πρέπει να εκδοθούν για τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή των μέτρων στήριξης.

Η σημαντικότερη απόφαση αφορά στην κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς διοξειδίου του άνθρακα που υπογράφεται από τον Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά.

Στη συνέχεια, πρέπει να εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, που να περιγράφει τους δικαιούχους της επιδότησης και τον τρόπο χορήγησής της.

Με πληροφορίες από το energypress.gr, euro2day.gr

Σχετικά Άρθρα