Η εύθραυστη σταθεροποίηση της πανδημίας – Πάνω από 10.000 οι νεκροί

 Η εύθραυστη σταθεροποίηση της πανδημίας – Πάνω από 10.000 οι νεκροί

H διατήρηση των διασωληνωμένων σε επίπεδα άνω των 800, δείχνουν ότι δυστυχώς οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ακόμη κι αν τα κρούσματα σημειώσουν περαιτέρω υποχώρηση, θα κινούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ χθες οι απώλειες ζωής ξεπέρασαν τις 10.000.

Η επιδημία φαίνεται να κινείται σχετικά σταθεροποιητικά, όμως αυτή ισορροπία είναι εύθραυστη. Το άνοιγμα δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με το χαμηλό αριθμό εμβολιασμών ελλοχεύει κινδύνους για την αύξηση της διασποράς. Ας μην ξεχνάμε το πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου η οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυστηρότατο lockdown κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

  • Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους 10.007 άτομα λόγω επιπλοκών από κορονaϊό. Ο πιο θανατηφόρος μήνας της πανδημίας ήταν με διαφορά ο Δεκέμβριος του 2020 όταν θρηνήσαμε 2.432 ζωές και ακολούθησε ο Νοέμβριος του 2020 που μας προετοίμασε για αυτό που ερχόταν, καθώς μετρήσαμε 1.780 χαμένες ζωές λόγω Covid. Πλέον ο Απρίλιος πριν ακόμη κλείσει έχει αναδειχθεί στο δεύτερο πιο θανατηφόρο μήνα.

Το 2021 μπήκε με αισιόδοξο τρόπο, καθώς τους πρώτους 2 μήνες καταφέραμε να πέσουμε κάτω από τους 1.000 θανάτους μηνιαίως με 958 και 708 τον Γενάρη και τον Φλεβάρη αντίστοιχα.

Ωστόσο, η κυριαρχία πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων προκάλεσε το ξέσπασμα 3ου κύματος στον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα. Έτσι, παρόλο που σε σχέση με την κορύφωση του 2ου κύματος δε θρηνήσαμε τόσα θύματα, ο αριθμός παραμένει εξαιρετικά υψηλός.

Ειδικότερα, ο Μάρτιος του 2021 ήταν μέχρι πρόσφατα ο 3ος πιο θανατηφόρος μήνας της πανδημίας με 1.589 χαμένες ζωές. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο Απρίλιος θα κλείσει με πάνω από 2200 θανάτους, ενώ και ο Μάιος δεν φαίνεται να απέχει κι αυτός από ένα τέτοιο νούμερο.

Όπως αναφέρθηκε και κατά την πρόσφατη ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, ο συνολικός αριθμών των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια μειώθηκε και υπολογίζεται στις 25.000. Όμως, η όποια βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι τελειώσαμε.

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη που διαμορφώνουν κάθε εβδομάδα, με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, οι Επιδημιολόγοι, η μισή Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στο «βαθύ κόκκινο». Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ο μέσος εβδομαδιαίος όρος των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τα 30 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την ημέρα.

Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην Αττική, κυρίως στην Δυτική Αττική, στον Κεντρικό και Δυτικό Τομέα Αθηνών αλλά και στον Πειραιά, την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία.

Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια λόγω κορονοϊού, παρουσιάζει μία μικρή μείωση στους 5.400 ασθενείς. Την εβδομάδα που μας πέρασε για πρώτη φορά φάνηκε μία μείωση νέων εισαγωγών, με το μέσο όρο να πέφτει κάτω από τις 500 νέες εισαγωγές την ημέρα.

Ξέρουμε ότι η αποκλιμάκωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας θα χρειαστεί λίγες ημέρες, ίσως και εβδομάδες ακόμα. Όμως και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας φαίνεται μία σταθεροποίηση, με τον αριθμό των ασθενών που αποσωληνώνονται να είναι μεγαλύτερος από των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση.

Η κάλυψη κλινών ΜΕΘ με ασθενείς με Covid λοίμωξη παραμένει ιδιαίτερα υψηλή. Είναι 87% στην επικράτεια, 89% στην Αθήνα και 95% στη Θεσσαλονίκη.

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι σήμερα, περισσότερους από τρεις μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα μας, βλέπουμε ότι 1 στους 4 ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι άτομα άνω των 75 ετών.

Πηγή: news247

Σχετικά Άρθρα