• 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Η δήλωση Ροζάκη για το Καστελόριζο που άναψε φωτιές (vid)

 Η δήλωση Ροζάκη για το Καστελόριζο που άναψε φωτιές (vid)

«Φωτιές» άναψε η συνέντευξη που έδωσε στο Γιώργο Σαχίνη και στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών στο οποίο έχει διατελέσει και υφυπουργός, Χρήστος Ροζάκης (κυβέρνηση Σημίτη).

Η άποψη πως η Ελλάδα διατηρεί μαξιμαλιστικές θέσεις στα Ελληνοτουρκικά προκάλεσαν την αντίδραση των καλεσμένων στην εκπομπή “Αντιθέσεις” της ΚΡΗΤΗ TV που χαρακτήρισαν κάθε αντίστοιχη προσέγγιση περισσότερο φιλοτουρκική παρά θέση που προασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας μας. To θέμα αναδεικνύει σήμερα και η εφημερίδα “Εστία”, ενώ η άποψη αυτη προβληματίζει και λόγω της συγκυρίας της κλιμάκωσης των τουρκικών αμφισβητήσεων σχετικά με την επήρρεια του Καστελόριζου αλλά και για το γεγονός πως ο καθηγητής είναι συνομιλητής του πρωθυπουργού.

Ο επικεφαλής της ομάδας τεχνοκρατών που συμβουλεύει την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών για τα τεχνικά θέματα του διεθνούς δικαίου, άφησε να φανεί μέσα από τον καθαρά τεχνοκρατικό λόγο του, ότι τα διεθνή δικαστήρια κρίνουν στις αποφάσεις τους πολλές φορές ανεξάρτητα από τα όσα ισχύουν στο διεθνές δίκαιο της θάλασσάς.

Οι απόψεις που εξέφρασε για την υφαλοκρηπίδα- ΑΟΖ των νησιών, τα χωρικά ύδατα την επήρεια νησιών όπως το Καστελόριζο ή η Κρήτη αλλά και το ενδεχόμενο συνομιλιών με την Τουρκία, προκάλεσαν αίσθηση και οδήγησαν σε ένα ζωηρό τηλεοπτικό διάλογο.

Εστία
Το επικριτικό για τον κ. Ροζάνη πρωτοσέλιδο της “Εστίας” που ασκεί κριτική και στις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με το Αγαθονήσι