• 22 Απριλίου, 2021

Η απαξίωση των ευρωπαϊκών θεσμών σε μια φωτογραφία- Η προσβολή Ερντογάν στην Φον ντερ Λάϊεν και ο “πονηρός Βέλγος”

 Η απαξίωση των ευρωπαϊκών θεσμών σε μια φωτογραφία- Η προσβολή Ερντογάν στην Φον ντερ Λάϊεν και ο “πονηρός Βέλγος”

“Συγγνώμη δεν είναι δικό μου λάθος”. Αυτή ήταν η ουσία της απάντησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην έντονη κριτική της απόφασής του να λάβει θέση δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν υποβιβάστηκε σε καναπέ.

Η φωτογραφία και το σχετικό βίντεο που έκανε τον γύρο των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης και έγιναν viral αποτελούν, ωστόσο, την μεγαλύτερη “νίκη” του Ταγίπ Ερντογάν, μια ακόμα απόδειξη της απαξιωτικής συμπεριφοράς του και απέναντι στις γυναίκες αλλά και απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ενώ έχει επικριθεί για την αποχώρηση της Τουρκίας από την Συνθήκη για τα δικαιώματα των γυναικών, ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε (γιατί αυτό έκανε) να προσβάλλει την γυναίκα πρόεδρο της Κομισιόν, υποβιβάζοντας την σε ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η πραγματικότητα είναι αδιάψευστη. Η εθιμοτυπία του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα θα μπορούσε να είχε τοποθετήσει τρεις καρέκλες αντί για δύο. Δεν το έπραξε, θεωρώντας πως η Φον ντερ Λάϊεν δεν είναι “ισότιμη” του και ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και ως…γυναίκα.

Αξιοποίησε, δε, στο έπακρον την ψυχρότητα στις σχέσεις Μισέλ- Φον ντερ Λάϊεν, απόδειξη της διχασμένης και δυσλειτουργικής ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσέβαλλε δημοσίως την Φον ντερ Λάϊεν αδιαφορώντας για την απουσία τρίτης καρέκλας.

Η προσβολή κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που αναγκάσθηκε να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ, μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην Αγκυρα, έχει προκαλέσει πολεμική στις Βρυξέλλες.

Αντιδράσεις στις Βρυξέλλες για την... όρθια Φον ντερ Λάιεν στη συνάντηση με  τον Ερντογάν - CNN.gr

Ο Μισέλ δέχθηκε έντονη επίθεση από ολόκληρο το ευρωπαϊκό πολιτικό φάσμα την Τετάρτη κατά το επεισόδιο – το οποίο αποκαλείται “sofagate” (το σκάνδαλο του καναπέ) – ιδιαίτερα επειδή ένας από τους λόγους για την κοινή επίσκεψη ήταν να τονίσει τη σημασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Εμμ…», μουρμούρισε η πρόεδρος της Κομισιόν σαστισμένη, παραμένοντας όρθια, την ώρα που Μισέλ και Ερντογάν είχαν ήδη στρογγυλοκαθίσει στις δύο πολυθρόνες που είχαν ετοιμαστεί για να φιλοξενήσουν τους δύο άνδρες, και μόνον αυτούς, που θα συμμετείχαν στη συνάντηση ανάμεσα στους δύο Ευρωπαίους ηγέτες και τον ισλαμιστή Τούρκο πρόεδρο.

Στη συνέχεια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πήρε θέση σε έναν καναπέ, απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο.

«Ορισμένες από τις εικόνες που έχουν μεταδοθεί έδωσαν την εντύπωση ότι μπορεί να ήμουν αδιάφορος σε αυτήν την κατάσταση. Τίποτα δεν είναι πιο μακριά από την πραγματικότητα ή από τα βαθιά μου συναισθήματα », δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.

Ο Mισέλ , στην ανάρτησή του στο Facebook, είπε ότι «ήταν διπλά στενοχωρημένος» – από την εντύπωση ότι ήταν αδιάφορος για την «αδεξιότητα του πρωτοκόλλου προς την Ουρσούλα» και από το γεγονός ότι το επεισόδιο «κάλυψε το σημαντικό και ευεργετικό γεωπολιτικό έργο που επιτύχαμε μαζί στην Άγκυρα. “

Κάπως έτσι ο Ερντογάν κέρδισε τις εντυπώσεις απαξιώνοντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κάποιοι αναλυτές λένε πως αποδείχθηκε πολύ σκληρός παίκτης και διαχειριστής των συμβολισμών ισχύος, άλλοι επισημαίνουν πως με αυτή του την πράξη απέδειξε πως δεν θα μπορούσε να ενταχθεί ποτέ στην ευρωπαϊκή πολιτικά θεσμική συμπεριφορά.