• 30 Ιουλίου, 2021

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. στις καταγγελίες της δικηγόρου της 19χρονης

 Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. στις καταγγελίες της δικηγόρου της 19χρονης

Απάντηση επιχειρεί να δώσει η ΕΛ.ΑΣ. μέσω Δελτίου Τύπου για την μεταχείριση από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, της 19χρονης που κατήγγειλε αστυνομικό ότι την κρατούσε σε διαμέρισμα στην Ηλιούπολη και την εξέδιδε συστηματικά.

Η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει ότι όλη η διαδικασία έγινε υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του εποπτεύοντα Αντιεισαγγελέα Εφετών όπως προβλέπεται από τον ποινικό κώδικα και ότι μετά το τέλος της μαρτυρικής της κατάθεσης η 19χρονη οδηγήθηκε στο νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστει μιας και τα Σαββατοκύριακα η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, δεν λειτουργεί.

Πάντως, στην ανακίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας δεν είναι διακριτό το τι ακριβώς έχει συμβεί στο επίμαχο διάστημα από την ολοκλήρωση της μαρτυρικής κατάσθεσης της 19χρονής μέχρι και την μεταφορά της στο νοσοκομείο, ούτε επίσης σχολιάζεται η απάντηση των αστυνομικών υπαλλήλων προς τη δικηγόρο της 19ης ότι δεν μπορεί να την δει διότι συνεχίζεται η προανάκριση και ενώ είχε ολοκληρωθεί η κατάθεσή της. Σημεία που αποτέλεσαν και την βασική καταγγελία της δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη σε σχέση με την αδυναμία επικοινωνίας της με την πελάτη της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: “Δεν αφήνουν να μας δει” καταγγέλει η δικηγόρος της 19χρονης που την εξέδιδε αστυνομικός

Η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., παρατίθεται:

«Σε συνέχεια του από 11-07-2021 Δελτίου Τύπου και αναφορικά με τα δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης περί της επικοινωνίας του θύματος με τη δικηγόρο της, αλλά και για το γεγονός ότι δεν παρασχέθηκαν στο θύμα οι πρώτες βοήθειες, ανακοινώνεται ότι: Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας (Υ.Ε.Υ.Σ.Α.) από την αρχή της υπόθεσης ενεργεί υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του εποπτεύοντα Αντιεισαγγελέα Εφετών και σύμφωνα με τα οριζόμενα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που δεν προβλέπει παρουσία συνηγόρου κατά την εξέταση μάρτυρα.

Από την πρώτη στιγμή ορίστηκε ειδικός ψυχολόγος – πραγματογνώμονας, αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα των αρθ. 183 έως 187 και 228 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αναφορικά με την κατάσταση υγείας της καταγγέλλουσας συνοδεία αστυνομικών, μετέβη βραδινές ώρες της 10/07/2021 στο Γ.Ν.Α «Γ. Γεννηματάς», προκειμένου εξετασθεί περί της υγείας της, καθόσον η Ιατροδικαστική Υπηρεσία δεν λειτουργεί το Σαββατοκύριακο. Επιπλέον, της χορηγήθηκε σχετικό Υπηρεσιακό Σημείωμα, προκειμένου να μεταβεί την Δευτέρα 12/07/2021 για την εξέτασή της από αρμόδιο Ιατροδικαστή.

Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας (Υ.Ε.Υ.Σ.Α.) σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 4613/2019 έχει ως αποστολή την ποινική διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη ιδίως εγκλημάτων διαφθοράς που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις και διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά το αστυνομικό, λιμενικό και πυροσβεστικό προσωπικό, καθώς και υπάλληλοι και λειτουργοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της Υ.Ε.Υ.Σ.Α., μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, εγγυάται η εποπτεία του όλου έργου της από εισαγγελικούς λειτουργούς.

Η συνεχής παρουσία του Εισαγγελέα δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης και αίσθημα ασφάλειας των προσώπων που επιθυμούν να καταγγείλουν τέτοια εγκλήματα, παράλληλα δε αναιρείται κάθε υπόνοια ή αμφιβολία για συγκάλυψη, αποσιώπηση ή υποβάθμιση των καταγγελλομένων, καθώς και συγκάλυψη περιπτώσεων που ενδεχομένως να αφορούν και ανώτερα στελέχη. Όλα τα παραπάνω θέτουν ένα αδιάβλητο πλαίσιο λειτουργίας της Υ.Ε.Υ.Σ.Α., καθώς είναι θεσμικής σημασίας για τη λειτουργία της, να περιβάλλεται από αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοπιστίας».