• 21 Οκτωβρίου, 2021

Γώγος: Οι πιθανότητες για επιπλοκές από το εμβόλιο είναι όσες να πέσει αεροπλάνο

 Γώγος: Οι πιθανότητες για επιπλοκές από το εμβόλιο είναι όσες να πέσει αεροπλάνο

«Η πιθανότητα να πάθουμε κάτι σοβαρό από τα εμβόλια, είναι όση και να πέσει ένα αεροπλάνο και να σκοτωθούμε σε μια πτήση». Αυτό ξεκαθάρισε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «η πιθανότητα να πάθουμε κάτι σοβαρό από τα εμβόλια είναι όση και να πέσει ένα αεροπλάνο και να σκοτωθούμε σε μια πτήση». Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο κίνδυνος από τον ιό είναι χιλιαπλάσιος απ’ ό,τι να πάθουμε κάτι από το εμβόλιο.

Κορονοπάρτι παρουσία παίκτριας γνωστού ριάλιτι (vid)

«Για το εμβόλιο του κοροναϊού οι μόνες κατηγορίες που δεν έχουμε μελέτες ικανές για να συστήσουμε τον εμβολιασμό είναι τα παιδιά και οι έγκυες. Από κει και πέρα τίθενται τα εξής θέματα: Οι ανοσοκατεσταλμένοι που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτοί που πρέπει να εμβολιαστούν, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για την ικανότητα του εμβολίου να κάνει έντονη ανοσία σε αυτούς, αλλά θα κάνει κάποια ανοσία. Δεν υπάρχει πάντως κανένα δεδομένο ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν», δήλωσε ο κ. Γώγος.

Σχετικά με τις αλλεργίες, ο κ. Γώγος ανέφερε πως υπάρχει οδηγία ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν αυτοί που έχουν εμφανίσει εντονότατες αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες τους έχουν οδηγήσει στο νοσοκομείο ή χρειάστηκε να κάνουν ενέσεις κορτιζόνης και αδρεναλίνης για να τις ξεπεράσουν. Αναφορικά με τον στόχο που που έχει θέσει η Πολιτεία για τον εμβολιασμό που αγγίζει το 60%-70% του πληθυσμού, ο καθηγητής Παθολογίας επισήμανε ότι είναι εφικτός, ωστόσο απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια. «Αυτή τη στιγμή, απ’ ό,τι έχω αντιληφθεί τόσο από τα γκάλοπ όσο και από τα νοσοκομεία, ένα ποσοστό κάτω από 50% δηλώνει πρόθυμο να εμβολιαστεί. Με την κατάλληλη ενημέρωση, αυτό το ποσοστό του πληθυσμού και φυσικά των υγειονομικών πιστεύω ότι θα αυξηθεί. Ελπίζω να φτάσουμε το 60% που είναι η βάση για να ξεκινήσουμε και μακάρι να αγγίξουμε και το 70%, γιατί μάλλον αυτό θα είναι το απαραίτητο νούμερο», δήλωσε.