• 23 Απριλίου, 2021

Γώγος: Ανοιχτό λιανεμπόριο μόνο όταν φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα

 Γώγος: Ανοιχτό λιανεμπόριο μόνο όταν φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα

Mε αυτή την επιδημιολογική εικόνα το άνοιγμα των καταστημάτων είναι απίθανο να γίνει στις 29 Μαρτίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 23 Μαρτίου καταγράφηκε διπλό αρνητικό ρεκόρ (κρούσματα και διασωληνωμένοι) στη χώρα μας. Aυτό δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι η διασπορά του κοροναϊού φαίνεται να είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό είναι αρκετά δύσκολο να ελεγχθεί. «Για ένα μικρό διάστημα, 3-4 μέρες, θα έχουμε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων. Υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν αποκλείεται να ανέβουν τα κρούσματα», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΣΥ: Ξεπέρασαν τους 5000 οι ασθενείς – Γκάγκα: “Με 100 διασωληνώσεις την μέρα, δεν αντέχει το σύστημα να μπουν όλοι σε ΜΕΘ”

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, είπε πώς μια τέτοια σκέψη δεν μπορεί να γίνει. «Αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνά καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1.000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Όπως τόνισε για να αρχίσουμε να συζητάμε, θα πρέπει να δούμε τη δυναμική της πανδημίας του κορονοϊού να ελέγχεται. «Με σιγουριά δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Με τον εμβολιασμό θα έχουμε μείωση των νοσηλευμένων», συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.

Οι μεταλλάξεις παίζουν μεγάλο ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων, καθώς το βρετανικό στέλεχος δείχνει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος, προσθέτοντας ότι «ο δείκτης θετικότητας είναι λίγο πάνω από το 1». Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα, από την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει μια ύφεση. Σύμφωνα με τις μετρήσεις τα ποσοστά δεν είναι τόσο μεγάλα, διαφαίνεται μια σταθεροποίηση η οποία μπορεί να αρχίσει να αποτυπώνεται. «Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει πραγματικά», τόνισε ο κ. Γώγος.