• 23 Απριλίου, 2021

Γιατροί για τρίχρονο αγοράκι: Εκλαμβάνεται ως θαύμα

 Γιατροί για τρίχρονο αγοράκι: Εκλαμβάνεται ως θαύμα

Τιτάνιες ήταν οι προσπάθειες των γιατρών στο Κέντρο Υγείας Χάρακα στην Κρήτη για να επαναφέρουν στη ζωή το 2,5 ετών αγοράκι, που εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα σε βαρέλι.

Οι γονείς του ανήλικου εντόπισαν το παιδί μέσα στο βαρέλι και αμέσως το μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας, χωρίς να έχει σφυγμό. Η οικογένεια διαμένει στον οικισμό του Λιγόρτυνου και το παιδί φαίνεται ότι διέφυγε της προσοχής, πριν εντοπιστεί στο βαρέλι.

Όταν το παιδί μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας ήταν παγωμένο και οι γιατροί, όπως σημειώνει το zarpanews.gr, άρχισαν αμέσως την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, ενώ έγινε και χρήση απινιδωτή.

Επί περίπου δύο ώρες οι γιατροί προσπαθούσαν να ανανήψουν το παιδί, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούσαν να το ζεστάνουν. Έγιναν τέσσερις προσπάθειες ανάνηψης με την προβλεπόμενη διαδικασία, και οι γιατροί σταμάτησαν τις προσπάθειες, θεωρώντας πως δεν υπήρχε ελπίδα να επανέλθει το παιδί.

Στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η αστυνομία αλλά και ιατροδικαστής, ενώ ετοιμάζονταν να μεταφέρουν το παιδί στο νεκροτομείο. Στο Κέντρο Υγείας είχε φτάσει ακόμη και εργαζόμενος από το γραφείο τελετών που θα αναλάμβανε τη μεταφορά.

Για να μπορέσει να μεταφερθεί έπρεπε να γίνει ένα τελευταίο καρδιογράφημα στον μικρό, που ξαφνικά εμφάνισε καρδιακή δραστηριότητα.

Οι γιατροί τότε συνέχισαν την προσπάθεια ανάνηψης, ενώ στο σημείο κλήθηκε και κινητή μονάδα. Εντός του ασθενοφόρου που το μετέφερε στο νοσοκομείο, το παιδί άρχισε να αναπνέει και διασωληνώθηκε για να κρατηθεί στη ζωή.

Η κα Ευτυχία Πενταράκη και η κα Εύα Λαδουκάκη, μέλη του ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Χάρακα έκαναν λόγο για πρωτοφανές περιστατικό.

«Είμαι 22 χρόνια γιατρός και μου έχουν τύχει πολλά και διάφορα. Αλλά τέτοια εξέλιξη μετά από ένα τρίωρο ανάνηψης και με το γραφείο τελετών απ’ έξω, δεν έχει ξανασυμβεί. Το μεγαλύτερο σοκ ήταν όταν μας φέρανε το παιδί, γιατί κι εμείς γονείς είμαστε. Οι γονείς και οι παππούδες του, αλλά και κόσμος από το χωριό ήταν έξω από το Κ.Υ. Και μετά οι άνθρωποι έπαθαν δεύτερο σοκ».

Το παιδί νοσηλεύεται πλέον σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ και οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες για την εξέλιξη της υγείας του.