• 21 Οκτωβρίου, 2021

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η Αυστρία είναι “μικρή Ελλάδα” – Οι αιχμές για Κουρτς και δημοσκοπήσεις

 Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η Αυστρία είναι “μικρή Ελλάδα” – Οι αιχμές για Κουρτς και δημοσκοπήσεις

Πανικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για την παραίτηση Κούρτς από καγκελάριος της Αυστρίας και την εισαγγελική έρευνα για το ένα 1εκατ.€ με το οποίο χειραγώγησε τις δημοσκοπήσεις στη χώρα του. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Κουμουνδούρου βρίσκονται πολύ κοντά και σε νέες αποκαλύψεις μετά την «αμαρτωλή» εταιρεία opinion poll. Το νέο σκάνδαλο Κούρτς στην Αυστρία με τις στημένες δημοσκοπήσεις ήταν αρκετό για το ΣΥΡΙΖΑ για να επαναφέρει στο προσκήνιο την «περίεργη» εταιρεία μετρήσεων opinion poll. Ήταν εκείνη η εταιρεία που έβγαλε τον περασμένο Σεπτέμβριο την πρώτη μέτρηση για τη νέα σεζόν.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Τι είχε προηγηθεί; Ένα πανθομολογούμενο κυβερνητικό φιάσκο με τον Ανασχηματισμό και την πρωτοφανή στα χρονικά ακύρωση της υπουργοποίησης του κ. Αποστολάκη και ενώ είχε προηγηθεί ένα εφιαλτικό  δεκαήμερο πυρκαγιών στη Βόρεια Εύβοια. Τι είχε δώσει τότε η εταιρεία στην πρόθεση ψήφου;

Διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ 14 μονάδων.

Η opinion poll δεν ανήκει στο σύνδεσμο των εταιρειών δημοσκοπήσεων, αλλά στις αρχές του περασμένου αποτέλεσε σύμφωνα με τα στελέχη της αντιπολίτευσης πολύτιμο οξυγόνο για την κυβέρνηση και ένα πραγματικό σωσίβιο για το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη λίγο πριν ανέβει στη ΔΕΘ.

  • Σήμερα όμως που ο Αυστριακός Καγκελάριος, το παιδί θαύμα που στα 31 του χρόνια έγινε ο νεότερος αρχηγός κράτους στην ιστορία παραιτήθηκε υπό το βάρος των αποκαλύψεων για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και χειραγώγηση των δημοσκοπήσεων η συγκεκριμένη εταιρεία αποκτά άλλη βαρύτητα την οποία σε κάθε περίπτωση και με όλα τα μέσα θα τη σηκώσουν όσο πιο ψηλά γίνεται διαμηνύουν από το ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως αυτό που ξεκαθαρίζουν από την Κουμουνδούρου είναι ότι το πρόβλημα δεν το εντοπίζουν σε όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ούτε τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας των μετρήσεων συλλήβδην. Το ζήτημα για το ΣΥΡΙΖΑ είναι το πάρτι στο οποίο εξελίχτηκε η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων με πρόσχημα την πανδημία.

Όπως σημειώνεται με νόημα η διαδρομή του χρήματος είναι αυτή που όπως στην περίπτωση της opinion poll θα δείξει το βάθος της διαφαινόμενης διασπάθισης χρήματος και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

«Μικρή» η Αυστρία

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με παρέμβασή του άσκησε δριμεία και καυστική ταυτόχρονα κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη θυμίζοντάς του ότι ήταν εκείνος που εκφωνούσε τον πανηγυρικό λόγο για την απονομή του βραβείου «Ελευθερίας των ΜΜΕ» στον Σεμπάστιαν Κούρτς.

«Είναι η Ελλάδα μία «μικρή Αυστρία του Κουρτς;». Το πιθανότερο είναι ότι η Αυστρία του Κουρτς είναι μία «μικρή Ελλάδα του Μητσοτάκη» και του πλέγματος διαφθοράς που έχει δημιουργήσει γύρω του» έγραψε στο facebook ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα 30εκατ. € που έχει μοιράσει μέσα στην πανδημία το επιτελικό κράτος μέσω και της περίφημης πια λίστας Πέτσα την ώρα που ο κ. Κούρτς παραιτείται για 1εκατ.€.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει κατά το λαϊκότερο «γατάκι»» τον Σεμπάστιαν Κούρτς μπροστά στο «φίλο» του Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αμαρτωλές αναθέσεις

Η εταιρεία έχει για το ΣΥΡΙΖΑ βεβαρυμμένο παρελθόν και κυρίως σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αμαρτωλό. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εταιρεία μπαίνει στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου.  

  • Όπως έγραφε και το libre στις 12 Σεπτεμβρίου θα ήταν η δεύτερη φορά που το θέμα τη συγκεκριμένης εταιρείας θα έφτανε στη Βουλή, με την κυβερνητική πλειοψηφία να αρνείται να εισάγει την υπόθεση στην αρμόδια επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής προκειμένου βάσει του νόμου Ρουσόπουλου οι Βουλευτές να ελέγξουν τα κατάστιχα της εταιρείας.

Κι αν τον περασμένο μήνα από την αξιωματική αντιπολίτευση μιλούσαν για εταιρεία στο payroll του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης σήμερα με το σκάνδαλο Κούρτς η υπόθεση χρίζει διερεύνησης σε βάθος.

  • Με μια βουτιά στα αρχεία του ΓΕΜΗ η opiniopoll εμφανίζεται άμεσα συνδεδεμένη με την εταιρεία REPOSITION STRATEGY LTD στην οποία πέρσι το Ιούλιο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενέκρινε απευθείας αναθέσεις για 2 μήνες κόστους 60.000 και 15.000 ευρώ με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ότι «δεν δικαιολογείται τόση αθωότητα στις μέρες μας».

Ο ιδιοκτήτης της Opinion Poll, μέσω άλλης εταιρίας του συνδεδεμένης με τη δημοσκοπική, έλαβε με απευθείας ανάθεση 270.000 ευρώ από το Δημόσιο για έργο αμφιβόλου σκοπιμότητας σημειώνει η Κουμουνδούρου παραπέμποντας στη Διαύγεια όπου είναι όλα αναρτημένα. 

Μείζον θεσμικό ζήτημα

Η κυβέρνηση εγκάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα φέρνοντας ως παράδειγμα τις μετρήσεις που έκανε παραμονές των εκλογών του 2019 επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μια άλλη εταιρεία που δεν ήταν μέλος του συνδέσμου των εταιρειών δημοσκοπήσεων, τη vox pop που παρουσίαζαν κατά βάση μόνο τα φιλοκυβερνητικά έντυπα.

  • Όμως όπως σημειώνουν από το ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα σήμερα δεν είναι τόσο αν αρέσουν ή όχι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Το ζήτημα είναι αν προκύπτουν ποινικά ζητήματα μέσω της διαδρομής του κρατικού χρήματος που καταλήγει σε συγκεκριμένες εταιρείες μέσω άλλων συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

«Τα καλύτερα έπονται …» κατέληγε στην απάντησή του στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο Νάσος Ηλιόπουλος δίνοντας το στίγμα με τον ΣΥΡΙΖΑ να θέτει μείζον ζήτημα μη λειτουργία των θεσμών είτε σε επίπεδο κοινοβουλευτικό είτε ακόμη και της ίδιας της Δικαιοσύνης η οποία επιδεικνύει αργά αντανακλαστικά.