• 9 Δεκεμβρίου, 2021

Γιατί ο Τσίπρας ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και καλεί τον Μητσοτάκη να εγκαταλείψει την εξουσία

 Γιατί ο Τσίπρας ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και καλεί τον Μητσοτάκη να εγκαταλείψει την εξουσία

Οι εικόνες πολέμου στα νοσοκομεία όλης της χώρας, η εξάντληση του προσωπικού, οι διασωληνώσεις στους διαδρόμους, η επιστροφή των ράντζων και οι ανενεργές ΜΕΘ σε συνδυασμό με την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποδεχτεί την αδυναμία του να διαχειριστεί την κατάσταση κατέστησαν μονόδρομο το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει την εξουσία.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που όλες οι πρωτοβουλίες του για συναινετικές λύσεις απορρίφθηκαν από τον Πρωθυπουργό για τις μεγάλες πληγές που αφήνει η πανδημία στην κοινωνία και τα αδιέξοδα στο σύστημα υγείας από την έως τώρα διαχείρισή της από την κυβέρνηση, αλλάζει τακτική και είναι η σειρά του πλέον στο 4ο κύμα της πανδημίας να ζητήσει ουσιαστικά εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί πλέον ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει σε εκλογές αναλαμβάνοντας βέβαια την ευθύνη της αποτυχίας του.

Η αιφνιδιαστική και κατά άλλους καταδρομική επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ήταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Αφού διαπίστωσε ότι 4 ασθενείς με κοροναϊό νοσηλεύονται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να φέρει ενώπιον της σκληρής πραγματικότητας τον πρωθυπουργό καλώντας τον από τη μια πλευρά να μην αρνητής της και να παραδεχτεί ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης και «εάν δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, εάν δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αν δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία με όρους προστασίας απέναντι στη δημόσια Υγεία και τους πολίτες, τότε καλύτερα να αποχωρήσει για να σώσουμε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε να σώσουμε». 

Αποκάλυψη

Από το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο νοσοκομείο Παπανικολάου στο οποίο όπως κατήγγειλε μένουν ανενεργές 18 κλίνες ΜΕΘ δωρεά της Επιτροπής 2021.

Η οργισμένη επίθεση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη από το βήμα τη Βουλής αποκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα ψεύτη όχι μόνο ανέδειξε το χάσμα που τον χωρίζει από την αναπληρώτρια Υπουργό κα Γκάγκα αλλά και το βάθος της ανεπάρκειάς του σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ.

Το βίντεο που ανέβασε η Δώρα Αυγέρη στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook και οι φωτογραφίες απόλυτης ερημιάς στην κινητή μονάδα του Παπανικολάου είναι ένα ηχηρό ράπισμα της ίδιας της πραγματικότητας τη στιγμή μάλιστα που και σε αυτό το νοσοκομείο μέχρι το βράδυ χρειάστηκε να διασωληνωθούν όπως κατήγγειλε η Βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

Ήταν ουσιαστικά μια απάντηση στον κ. Πλεύρη στα όσα δήλωνε η κα Γκάγκα για την έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία, κι όλα αυτά μετά από δυο χρόνια πανδημίας και πολύτιμου χαμένου χρόνου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη με ένα όπλο στα χέρια του. Τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού υγείας Μίνας Γκάγκα, η οποία χωρίς περιστροφές παραδέχτηκε ότι είναι θέμα χρόνου να γίνεται διαλογή ασθενών για διασωλήνωση αποδίδοντας την έλλειψη κλινών στις εντατικές ακριβώς στην έλλειψη προσωπικού την οποία καταγγέλλουν επι δυο χρόνια οι γιατροί και οι νοσηλευτές σε όλα τα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Χαλάει τη… “σούπα

Ο πολιτικός αιφνιδιασμός ήρθε σε μια συγκυρία κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί για πρώτη φορά δια ζώσης την ΚΟ της ΝΔ για να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της πανδημίας και το μπαλάκι που του έριξε για εκλογές δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητο.

  • Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας δείχνει να ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων στην εσωτερική πολιτική σκηνή και να είναι εκείνος που ένας μέρος της το διαμορφώνουν οι δικές του πρωτοβουλίες. Αδιάψευστο πλέον επιχείρημά του στην αντιπαράθεσή του με τον κ. Μητσοτάκη είναι τώρα η ίδια η πραγματικότητα ενώ ένα από τα όπλα του είναι οι διαδοχικές προτάσεις του για συναινέσεις πάνω στο ζωτικό ζήτημα της δημόσιας υγείας για λύσεις καθολικής αποδοχής από το πολιτικό σύστημα.

Η τελευταία πρόταση για επιτροπή επιστημόνων με αυξημένο κύρος και κυρίως με αυξημένες εκτελεστικές αρμοδιότητες επιβολής μέτρων και προτάσεων οι οποίες θα γίνοντας οριζόντια αποδεκτές από τα κόμματα, ήταν η κορύφωση της προσπάθειας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τείνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση να ξεπεραστεί η κρίση.

Τίποτα δεν θα είναι ίδιο

Ο κ. Τσίπρας πάντως δεν επιχείρησε να αιφνιδιάσει μόνο τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αιφνιδίασε και το ίδιο του το κόμμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πλέον συμβουλεύεται εκτός από την κα Λινού και τον καθηγητή  Γρηγόρη Γεροτζιάφα για τα θέματα της πανδημίας και μπορεί πλέον να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

  • Είναι από τους επιστήμονες με τους οποίους ο κ. Τσίπρας επιλέγει να πορευτεί στο νέο τοπίο όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την πανδημία. Τίποτα δεν είναι πια το ίδιο με πριν μετά την πανδημία είναι το αξίωμα που διέπει την Κουμουνδούρου και τη σκέψη του κ. Τσίπρα.

Σε αυτό το πλαίσιο και όπως είχε δεσμευτεί ότι θα πράξει από το καλοκαίρι  στο πλαίσιο της διεύρυνσης και της αξιοποίησης προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβουλεύεται πλέον και τους ανεξάρτητους πλην όμως σαφώς τοποθετημένους πολιτικά στον προοδευτικό χώρο της διανόησης και της επιστήμης καθηγητές και καταξιωμένους επαγγελματίες.

Οι ανακοινώσεις για τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστεί ο κ. Τσίπρας το επόμενο διάστημα πριν και μετά τις εκλογές στο πλαίσιο και των ανακοινώσεών του από το βήμα της ΔΕΘ αναμένονται αύριο ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και μια συνολική παρουσίαση – εκδήλωση με όλο το λεγόμενο και think tank όπως προτιμούν να το παρουσιάζουν από την Κουμουνδούρου.