• 28 Ιουλίου, 2021

Γιατί έρχεται λιτότητα 12 δισ. το 2022

 Γιατί έρχεται λιτότητα 12 δισ. το 2022

Σε συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη o Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας επανέλαβε τις εκκλήσεις προς τον ισχυρό άνδρα του ESM Κλάους Ρένγκλινγκ ώστε να μην ισχύσει ο κανόνας για συρρίκνωση των πρωτογενών ελλειμμάτων στο 0,3% για το 2022.

Ο Ρέγκλινγκ αρνήθηκε και έτσι τα ελλείμματα σε πρωτογενές επίπεδο θα πρέπει να συρρικνωθούν στο 0,3% από 7,2% που αναμένεται να κλειδώσουν εντός του 2021. Δηλαδή στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους θα πρέπει να υπάρξει λιτότητα συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Με δεδομένη τη χρηματοδότηση των εξοπλισμών, το βάρος αυτών των 12 δισ. ευρώ αναμένεται να το σηκώσει η κοινωνία με φορολόγηση και μείωση των κοινωνικών παροχών.

Τα μεγέθη της οικονομίας αυτήν τη στιγμή είναι τραγικά. Αναλυτικότερα:

  • Στα 10,8 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 9,7 δισ. ευρώ, έφτασε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου.
  • Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 8,1 δισ. έναντι στόχου 7,1 δισ.
  • Ακριβότερες κατά 28,2% σε σύγκριση με πέρυσι είναι οι εισαγωγές προϊόντων για τη βιομηχανία (ορυχεία – μεταλλεία, μεταποίηση, ενέργεια) σύμφωνα με τον γενικό δείκτη τιμών εισαγωγών βιομηχανίας της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο.
  • Αύξηση κατά 3,7% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) τον Απρίλιο του 2021. Πρόκειται για τον δείκτη μεταβολών στις τιμές διάθεσης των προϊόντων από τους παραγωγούς στη χονδρική. Προκαλεί ανησυχία ότι η άνοδος αυτή προέρχεται από την αύξηση κατά 7,7% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής, με 15% άνοδο στα κρέατα.
  • Ο δείκτης τιμών εισροών (αντανακλά τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και στα καύσιμα) έφτασε το 4,6%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, ενώ μειωμένος κατά 5,6% ήταν ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές.

Όλα αυτά, και με δεδομένη τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και λόγω της δωρεάν υπερωρίας που θέσπισε η κυβέρνηση, δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην αγορά αφού αυξάνονται οι τιμές στα προϊόντα και μειώνεται το εισόδημα των εργαζομένων.

Παράλληλα και ο τουρισμός βυθίζεται. Η TUI προχώρησε σε ακυρώσεις τουριστικών πακέτων από Βρετανία έως και τις 4 Ιουλίου σε Χανιά, Καβάλα, Κεφαλονιά, Μύκονο, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θεσσαλονίκη.

Ήδη η Βρετανία κρατά κλειστά τα σύνορά της μέχρι την 21η Ιουλίου. Ηδη χάθηκε ο Ιούλιος, εκτιμούν παράγοντες της τουριστικής αγοράς. Ήδη θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος για συγκέντρωση 9 δισ. ευρώ.

Με πληροφορίες από documentonews.gr