• 16 Μαΐου, 2021

Γιατί δεν καταργήθηκαν τα sms – Τι απαντά στο libre ο Χαρδαλιάς – Τι λέει για γυμναστήρια, σχολεία, θέατρα, σινεμά

 Γιατί δεν καταργήθηκαν τα sms – Τι απαντά στο libre ο Χαρδαλιάς – Τι λέει για γυμναστήρια, σχολεία, θέατρα, σινεμά

Με συντηρητικά βήματα προχωρά η κυβέρνηση στην άρση των περιοριστικών μέτρων για τις μετακινήσεις πολιτών (υπερτοπικές και διαδημοτικές) και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, τα επόμενα 24ωρα, καθώς παραμένει, τελικά, το μέτρο της αποστολής των sms για άλλες δύο εβδομάδες, έως τις 15 Μαΐου, που ανοίγει ο Τουρισμός στη χώρα και που θα έχει προχωρήσει ακόμα πιο ικανοποιητικά το χτίσιμο του τείχους ανοσίας του πληθυσμού μέσω του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» το οποίο ακολουθεί πλέον πιο γρήγορους ρυθμούς.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Οι ρυθμοί αυτοί θα έχουν επιτρέψει έως τα μέσα του επόμενου μήνα να έχει εμβολιαστεί άλλο ένα εκατομμύριο συμπολιτών μας, αφού όπως δήλωσε, στη χτεσινή ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας: «Το Μάιο θα φτάσουμε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς».

Τα μέτρα του Πάσχα με μία ματιά

 • Από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, το πρωί επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
 • Παραμένει η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση, έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή των μετακινήσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων.
 • Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του 1 ατόμου ανά 25 τετραγωνικά και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών.
 • Στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.
 • Για όλους τους πιστούς, είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. 
 • Για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
 • Τη Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.
 • Την Κυριακή του Πάσχα -και μόνο την Κυριακή του Πάσχα- υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.
 • Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή sms με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους μετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις.
 • Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, το curfew, είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
 • Από τη Δευτέρα, για τη μετακίνηση σε καταστήματα εστίασης και καφέ θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.
 • Από τις 3 Μαΐου, επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ, η χρήση υπαίθριων και μόνο χώρων, υπό τους όρους που έχουν τεθεί και μόνο για καθήμενους.
 • Δεν επιτρέπεται, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά.
 • Από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα, το πέρας της κυκλοφορίας καθορίζεται στις 23:00 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45.
 • Οι πολίτες θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να βρίσκονται στα σπίτια τους στις 23:00 ακριβώς.

Από σήμερα, θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν και που αφορούν στα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους σε αυτά.

Το libre μιλώντας με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, ρώτησε ποιος ήταν ο κυριότερος λόγος που οδήγησε στην καθυστέρηση της κατάργησης του μέτρου της αποστολής του sms για τις μετακινήσεις.

 • «Όταν καταργούμε τα sms, σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει να καταργηθεί το click away & click in shop. Χρειάζεται προσοχή! Ανοίγουμε σιγά-σιγά. Παρακολουθούμε τα πάντα αυτό το διάστημα, με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων σταδιακά. Βλέπουμε την επικράτηση των μεταλλάξεων, τα πάντα. Δεν υπάρχει κάποιος φόβος που μας κρατά πίσω, αλλά δεν μπορούμε ξαφνικά να κάνουμε άλματα. Χρειάζεται προσοχή και σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα».  

Για το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και των καφέ το αργότερο στις 22:45, ο υφυπουργός ΠΠ σχολίασε: 

 • «Να σας εξηγήσω ποια είναι η πρακτική αξία αυτού του μέτρου. Χρειαζόμαστε για τους ελέγχους να έχουμε μία καθαρή βάρδια ξεκούρασης», ενώ για την απαγόρευση της μουσικής στους ίδιους χώρους εξήγησε ότι ο λόγος είναι αφενός για να μην υπάρξει υπερβολική χαλαρότητα και υπερκατανάλωση ποτού, αφετέρου να μην ευνοείται η διασπορά του ιού με τη δυνατή ομιλία σε κοντινές αποστάσεις».

Για τις αθλητικές δραστηριότητες, τόνισε ότι:  

 • «Η άσκηση σε εσωτερικούς χώρους γυμναστηρίων αργεί πολύ ακόμα. Τον Ιούνιο, άλλωστε, έχει μικρό όφελος να ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι των γυμναστηρίων. Η άθληση σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται, με τον καιρό να βοηθά πολύ, αλλά έως 3 άτομα και με τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας».

Για το ενδεχόμενο μόλις ανοίξουν τα σχολεία, να ανοίξουν και οι ακαδημίες αθλημάτων, ο υφυπουργός περιορίστηκε να πει ότι:

 • «Όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία και την πορεία προς ένα ισχυρό τείχος ανοσίας», προσθέτοντας ότι: «Αν προχωρήσει ο εμβολιασμός όπως έχει προγραμματιστεί, το Μάιο θα είμαστε πολύ διαφορετικά, και τον Ιούνιο ακόμα καλύτερα. Πιστεύω ότι θα έχουμε εντυπωσιακή αλλαγή προς το καλύτερο στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Αν, φυσικά, δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο», τονίζοντας όμως ότι: «έχουμε παρατηρήσει πως ο ιός και οι μεταλλάξεις του δεν κολλάνε όταν φοράμε τη μάσκα μας σωστά, όταν αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς, όταν τηρούμε αποστάσεις. Αυτή είναι η θωράκισή μας απέναντι στον αόρατο εχθρό. Όλοι, εμβολιασμένοι και μη, φοράμε μάσκες, αποφεύγουμε συγχρωτισμούς, τηρούμε τα μέτρα υγιεινής».

Θέατρα – εκδηλώσεις Πολιτισμού

Αξίζει να σημειωθεί τι ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς για το άνοιγμα του Πολιτισμού (θέατρα, μουσικές σκηνές, κινηματογράφους), αποφεύγοντας να αναφερθεί σε ημερομηνίες.

 • «Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι μέσα στο σχεδιασμό μας είναι και οτιδήποτε αφορά στον Πολιτισμό που είναι από τις απόλυτες προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, βήμα-βήμα προχωράμε με επιδημιολογική επαγρύπνηση, με επιδημιολογική παρατήρηση και σύντομα θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος και αυτών των δραστηριοτήτων».

Αυτό που με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ο κ. Χαρδαλιάς είναι ότι «βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της διαδρομής με το πρόγραμμα εμβολιασμών Επιχείρηση «Ελευθερία» να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο, αλλά και τη συνεπή εφαρμογή των μέτρων από όλους μας. Πολύ σύντομα, όλα θα είναι διαφορετικά».