Γερουλάνος στο libre: Παρών στη μάχη για να κάνουμε την Παράταξη ξανά δύναμη αλλαγής

 Γερουλάνος στο libre: Παρών στη μάχη για να κάνουμε την Παράταξη ξανά δύναμη αλλαγής

Ο Παύλος Γερουλάνος δηλώνει παρών στην εκλογή προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής. Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» ξεκαθαρίζει ότι επιστροφή στο όνομα ΠΑΣΟΚ χωρίς το περιεχόμενο δεν υπάρχει. Βλέπει παιδικές ασθένειες στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτει και το νόμο Βορίδη για τους ΟΤΑ και αφήνει αιχμές για της διοίκηση για τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων.  

Συνέντευξη στον Σωτήρη Μπολάκη

Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση. Ικανοποιούν αυτές οι αλλαγές που έρχονται σε αντικατάσταση της απλής αναλογικής;

Για εμάς, κάθε νόμος για τους ΟΤΑ που δεν φέρνει την εξουσία πιο κοντά στον πολίτη είναι χάσιμο πολύτιμου χρόνου.  Ο νόμος που φέρνει η κυβέρνηση είναι ο δεύτερος κατά σειρά που κάνει ακριβώς το αντίθετο.  Όχι μόνο δεν ασχολείται με τον πολίτη αλλά του λέει «η δημοκρατία δεν είναι για σένα».  

  • Για παράδειγμα, ασχολείται μόνο με το πώς θα διαχειριστούν κάποιοι την εξουσία χωρίς έλεγχο. Κάνει την εκλογή και άρα την εκπροσώπηση διαφορετικών φωνών στα Δημοτικά Συμβούλιο πιο δύσκολη και πιο ακριβή. Μειώνει σημαντικά τον διάλογο και τη σημασία της συνεργασίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και καθιστά τον Δήμαρχο απόλυτη αρχή.  Σαν να μην έφτανε αυτό, διατηρεί την πλειοψηφία του Δημάρχου στις Επιτροπές για να μην υπάρχει καμία διαδικασία διαφάνειας, διαβούλευσης και λογοδοσίας.  Και τέλος, καταργεί τα διαμερίσματα όταν αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι να πάμε πιο κοντά στην κοινωνία με Συμβούλια Γειτονιάς.  

Οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για μεγαλύτερη εμπλοκή και συμμετοχή του πολίτη, εργαλεία που μπορούν να διασφαλίσουν διαφάνεια, διαβούλευση και λογοδοσία και το νομοσχέδιο αυτό δεν ασχολείται στο παραμικρό με αυτά.

Γιατί όμως το λέμε χάσιμο χρόνου;  Διότι η ημέρα μετά την πανδημία θα χρειαστεί όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας.  Θα χρειαστεί να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να το κάνουμε πιο γρήγορα από τις άλλες χώρες ώστε να ανακτήσουμε το έδαφος που χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ποτέ δεν θα περάσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα όταν βλέπουμε τους δημάρχους να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να απαντούν σε κανέναν. 

Υπό αυτή την έννοια, το νομοσχέδιο μάς πάει  πολλά χρόνια πίσω, τότε που οι Δήμαρχοι ήταν παντοδύναμοι αλλά μόνο για να φτιάχνουν πλατείες. Και τέτοιοι Δήμαρχοι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των καιρών.

Ισχυροποιείται από κόμματα, φορείς και οργανισμούς το αίτημα, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να φέρουν την ανάπτυξη από τα κάτω. Εδώ όμως χρειάζονται και γενναίες λύσεις για το ιδιωτικό χρέος. Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την πρότασή του για τα χρέη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Πως την είδατε;

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σχέδιο προοδευτικό που απελευθερώνει δυνάμεις και τους δίνει προοπτική.  Ένα σχέδιο ανάπτυξης που ανοίγει το παιχνίδι σε περισσότερους παίκτες, υπαρκτούς και νέους, και τους προσφέρει τα εργαλεία να γίνουν ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς.

  • Αυτό όμως απαιτεί γενναίες μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα δημιουργική δύναμη και διαδικασίες διαφάνειας που θα επιτρέψουν σε συλλογικότητες, όπως είναι τα επιμελητήρια και οι ομάδες παραγωγών, να διεκδικήσουν και να κερδίσουν εξουσία.  Ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα έρθει ποτέ από τα δύο αυτά κόμματα διότι απαιτεί τη μείωση της δικής τους εξουσίας και μεγαλύτερο έλεγχο. Αυτή είναι η δική μας δουλειά. 

Χωρίς αμφιβολία, το ιδιωτικό χρέος κρατά τις Ελληνίδες, τους Έλληνες και κάθε σπιθαμή ελληνικής δημιουργίας ομήρους και αδρανείς. Συρρικνώνει την παραγωγική βάση της χώρας, την ώρα που κάθε μας προσπάθεια θα έπρεπε να είναι προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης, διότι χωρίς διεύρυνση της παραγωγικής βάσης δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο. Με λίγα λόγια, το ιδιωτικό χρέος επιβάλλει ότι τα χρήματα που θα έρθουν από έξω θα πάνε σε λιγότερα χέρια και όχι αναγκαστικά στα χέρια που μπορούν να τα αξιοποιήσουν καλύτερα για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Αυτό απαιτεί να δούμε τα πράγματα αλλιώς.

  • Δυστυχώς το σχέδιο της κυβέρνησης, το σχέδιο Πισσαρίδη, δεν μιλά ούτε για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ούτε για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, και εκεί χάνει και το όποιο δίκιο έχει στις επιμέρους μεταρρυθμίσεις που προτείνει.  

Από την άλλη, έχουμε μια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με μια συνταγή που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Και αυτό διότι δεν μας εξηγεί ένα καίριας σημασίας ζήτημα που έχει να κάνει με το μετά, τι άλλο δηλαδή πρέπει να γίνει για να ισχυροποιηθεί από εκεί και πέρα η μικρομεσαία επιχείρηση και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Διότι, με τις παρούσες συνθήκες αγοράς, η ελληνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε άμυνα.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρεθεί πεδίο συνεννόησης και γιατί όχι ακόμη και για μια προγραμματική σύγκλιση;

Θεωρώ ότι οι προγραμματικές συγκλίσεις δεν δημιουργούν πλειοψηφικά ρεύματα. Πλειοψηφικά ρεύματα δημιουργούνται από οράματα που εμπνέουν τους πολίτες. Ένα τέτοιο όραμα θα πρέπει να μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες που ψήφισαν το ΚΙΝΑΛ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Δημοκρατία. Κυρίως όμως πρέπει να κινητοποιήσει τους προοδευτικούς πολίτες που σήμερα είναι απογοητευμένοι και αμέτοχοι στο σπίτι τους.

  • Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι δεν είσαι αυτό που δηλώνεις αλλά αυτό που δηλώνουν οι πράξεις σου. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με τις πράξεις της, δείχνει ότι δεν μπορεί να αποτινάξει τον μύθο που μόνη της έφτιαξε και μόνη της κατέστρεψε.  Από τη μία ταλανίζεται από παιδικές ασθένειες και δεν έχει ξεκαθαρίσει το πού θέλει να πάει και με ποιους. Και από την άλλη, η ηγεσία του δείχνει ότι πάσχει από έλλειψη ενσυναίσθησης. 

Αδυνατεί να παρακολουθήσει τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις, αδυνατεί να αφουγκραστεί τις επιθυμίες και τις ανάγκες της κοινωνίας και παραμένει αδύναμη στην κατάθεση προτάσεων που θα μπορούσαν να πάνε την Ελλάδα μπροστά. Ο λόγος για αυτό είναι ότι παραμένει ένα συντηρητικό και βαθύτατα πατερναλιστικό κόμμα, όπου μια μερίδα πιστεύει ότι κρατά στα χέρια της την «αλήθεια» και όλοι οι άλλοι πρέπει να ακολουθήσουν. Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας δεν θα συσπειρωθούν ποτέ πίσω από κόμματα που κοιτούν με νοσταλγία το χθες και κρατούν την εξουσία ασφυκτικά στα χέρια λίγων.  

Σε τρεις μήνες από τώρα φαίνεται ότι η συζήτηση για την κούρσα διαδοχής στο Κίνημα Αλλαγής θα ανάψει. Ήδη υποψήφιοι μιλούν για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. ή θέλουν περισσότερο ΠΑΣΟΚ; Θα είστε παρών σε αυτή την περίπτωση;

Η μεγάλη επιτυχία του ΠΑΣΟΚ και ο λόγος που κρατά ακόμα δύναμη το όνομά του ήταν ότι έχοντας εξουσία, ενδυνάμωσε τις δημιουργικές ομάδες της κοινωνίας και προστάτεψε τους πιο αδύναμους, θέτοντας διαρκώς νέους στόχους και οράματα που ήταν προοδευτικά και σύγχρονα. 

Όμως κανέναν πολίτη δεν αφορά το όνομα, και κανένα όνομα δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, αν στερείται πολιτικού περιεχομένου. Αυτό είναι και σήμερα το ζητούμενο.

Αν δεν επικρατήσουν οι φωνές που οραματίζονται μια παράταξη μεγάλη, πλειοψηφική, με όραμα για την Ελλάδα και προοπτική εξουσίας, που να αφορά τους πολλούς, που να μιλά στους νέους και να κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τότε το ζήτημα του ονόματος θα είναι ένα άδειο πουκάμισο.  

Είμαι, και προφανώς θα είμαι πάντα παρών στη μάχη για να φέρουμε το όραμα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος στο σήμερα, να το μεταφράσουμε σε θέσεις και προτάσεις που αφορούν κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, και έτσι να το κάνουμε και πάλι δύναμη θετικής αλλαγής για την ελληνική κοινωνία.

-Πολύς λόγος γίνεται και για το ποιοι θα ψηφίζουν τον ερχόμενο Νοέμβριο. Είναι ασφαλής μια επιλογή ανοιχτών διαδικασιών με δεδομένες τις προσδοκίες που δημιουργεί η αναμέτρηση του 2017 με τους 210.000 φίλους και μέλη του κόμματος που προσήλθαν στην κάλπη;

Οι ανοιχτές διαδικασίες είναι το οξυγόνο κάθε προοδευτικής παράταξης διότι δίνουν φωνή σε κάθε πολίτη. Η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι θα έχουμε ανοιχτές διαδικασίες όπως και στις προηγούμενες εσωκομματικές αναμετρήσεις, πράγμα αυτονόητο. Άλλωστε πρώτοι στο ΠΑΣΟΚ ξεκινήσαμε την ανοιχτή διαδικασία εκλογής Προέδρου από τους πολίτες, το 2007, και σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε πώς θα τις ανοίξουμε πιο πολύ.  

  • Οι νέες τεχνολογίες μας το επιτρέπουν και η απαίτηση της κοινωνίας για δημοκρατία και συμμετοχή το επιβάλλει. Ας μου εξηγήσει κάποιος, γιατί πραγματικά αδυνατώ καταλάβω, τους λόγους που στελέχη του ΚΙΝΑΛ θέτουν τέτοιο θέμα.

Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να βγούμε ξανά στον δρόμο, στους χώρους εργασίας και να μιλήσουμε με τους πολίτες, να δημιουργήσουμε κινηματικές συνθήκες, συνάπτοντας νέες σχέσεις εμπιστοσύνης με κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, στο πλαίσιο της προεκλογικής διαδικασίας. Θέλουμε ένα κόμμα ανοικτό, ζωντανό και θα αγωνιστούμε για αυτό.

Θέλουμε να επανασυνδεθούμε τόσο με όσους πολίτες απομακρύνθηκαν από εμάς όλα αυτά χρόνια αλλά και να γνωριστούμε με τους νέους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και με όσους δεν αντέχουν την τοξικότητα με την οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ποτίσει την πολιτική ζωή. Και αυτό το προσκλητήριο για ένα νέο προοδευτικό ξεκίνημα που θα αλλάξει τα δεδομένα, μπορεί να συμβεί μόνο με ανοιχτές διαδικασίες εκλογής προέδρου. 

Η πρωτοβουλία που έτυχε διαδημοτικής και διαπαραταξιακής αποδοχής για την υποστήριξη στα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων είναι μια κατάκτηση στην οποία είχατε σημαντική συμβολή. Κινδυνεύει να απονευρωθεί αυτή η σημαντική πρωτοβουλία μόλις κοπάσει ο θόρυβος γύρω από το ζήτημα;

H σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας είναι ζήτημα κατάχρησης εξουσίας. Αυτός που έχει εξουσία παραβιάζει στοιχειώδη δικαιώματα εκείνου που δεν έχει, διότι θεωρεί ότι ο όποιος τίτλος τού δίνει δικαιώματα στην τιμή, την αξία και το σώμα του άλλου. Είναι βία που δεν διαρκεί μόνο όσο το ωράριο εργασίας, άλλα βία που σε ακολουθεί στο σπίτι και σε ξυπνά το επόμενο πρωί. 

  • Ως δημοτική παράταξη, ήρθαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι με ευχολόγια και ψηφίσματα καλών προθέσεων αλλά με συγκεκριμένη πρόταση που συντάχθηκε από ομάδα ειδικών. Πρόταση που θωρακίζει τον Δήμο απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Είναι ενθαρρυντικό ότι μέσα σε όλο αυτό το τοξικό πολιτικό κλίμα που δημιουργήθηκε, εμείς στον Δήμο Αθηναίων, καταφέραμε να βρούμε κοινό τόπο και να συστρατευτούμε απέναντι σε τέτοιες μορφές κατάχρησης εξουσίας. 

Η πρωτοβουλία μας βρήκε απήχηση, αγκαλιάστηκε τόσο από την κοινωνία όσο και  από την ΚΕΔΕ αλλά και από Δήμους από ολόκληρη την επικράτεια. 

Έχετε στηρίξει αρκετές από τις πρωτοβουλίες της παράταξης του κ. Μπακογιάννη. Η πρώτη ήταν η ανάπλαση της Αθήνας με τον περίφημο περίπατο της Πανεπιστημίου, αλλά οι προσδοκίες διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα. Μετά ήρθε η επανασύσταση των σχολικών επιτροπών, οπου γίνονται καταγγελίες για διασπάθιση του ταμείου του Δήμου. Τι κάνει λάθος ο Δήμος Αθηναίων;

Από την πρώτη μέρα ξεκαθάρισα ότι θα κάνουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση. Αντί να λέμε όχι σε όλα, θα ακούμε με ανοιχτό μυαλό τις προτάσεις των άλλων παρατάξεων και θα φέρνουμε δικές μας προτάσεις για το καλό της Αθήνας και των Αθηναίων. 

  • Όπως κάναμε με την πρόταση για τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, έτσι καταθέσαμε πρόταση για τον Κανονισμό Λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών αλλά και για τον Μεγάλο Περίπατο. Προτάσεις που εν τέλει εισακούστηκαν από τον Δήμαρχο, όπως για παράδειγμα, η επιστροφή μιας λωρίδας από τον Μεγάλο Περίπατο στην κυκλοφορία και ο νέος κανονισμός λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών που θα έρθει προς ψήφιση σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εμείς συνεχίζουμε να είμαστε παρόντες με μελετημένες προτάσεις για τα θέματα της Αθήνας και θα είμαστε απέναντι σε όποια κίνηση θεωρούμε ότι πάει την πόλη μας και την ποιότητα ζωής πίσω.

Σχετικά Άρθρα